21-12-16

Bedrijven betalen sneller losgeld voor ransomware

Bedrijven zijn sneller bereid om bij ransomware losgeld te betalen dan particulieren. Dat is de conclusie van een onderzoek van IBM X-Force bij zeshonderd bedrijfsleiders en meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat 70 procent van de bedrijven die met ransomware werden geïnfecteerd, het gevraagde losgeld betalen om opnieuw toegang te krijgen tot hun gegevens en systemen. Daarentegen merkt meer dan 50 procent van de particulieren op niet te zullen betalen om opnieuw toegang te krijgen tot apparaten of persoonlijke gegevens, hoewel daarop voor een aantal categorieën informatie wel een uitzondering wordt gemaakt.

Wanneer financiële data worden gegijzeld, zou 54 procent van de particulieren alsnog overwegen het losgeld te betalen. Ook blijkt dat bij gezinnen met kinderen 55 procent bereid zou zijn te betalen. Bij kinderloze huishoudens daalt dat cijfer echter tot 39 procent. Verder zegt 43 procent te willen betalen om opnieuw toegang te krijgen tot een mobiel apparaat. Daarnaast werd vastgesteld dat 37 procent van de particulieren ruim 100 dollar zou willen betalen om gegevens te recupereren. De onderzoekers merken echter op dat de criminelen aan particuliere doelwitten meestal minstens 500 dollar vragen om data of apparaten weer vrij te geven.

Bij de bedrijven blijkt ongeveer 60 procent bereid te zijn om voor de recuperatie van data te betalen. Vooral wanneer de buit bestaat uit financiële gegevens, klantenbestanden, intellectuele eigendomsrechten of business plannen, is er een grote bereidheid om op de eisen van de cybercriminelen in te gaan. Afhankelijk van de gegijzelde informatie zou 25 procent van de bedrijven tussen 20.000 dollar en 50.000 dollar willen betalen voor de recuperatie van de data. Volgens de onderzoekers vertegenwoordigt ransomware bijna 40 procent van alle spam-mails die dit jaar werden verstuurd, waarmee de populariteit van de techniek bij cybercriminelen volgens IBM X-Force duidelijk wordt aangetoond.

In de Verenigde Staten zouden cybercriminelen met ransomware dit jaar ongeveer 1 miljard dollar hebben buitgemaakt.

Lees Verder

20:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ransomware |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.