21-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple overweegt een productie-eenheid op te starten in India. Daarover worden tussen Apple en de Indiase autoriteiten gesprekken gevoerd. Dat hebben een aantal woordvoerders van de Indiase regering tegenover de krant Wall Street Journal gezegd. Opgemerkt wordt dat Apple zijn aanwezigheid in India wil opvoeren. Tot nu toe heeft Apple op de Indiase smartphonemarkt slechts een aandeel van minder dan 5 procent, maar met een lokale fabriek zouden ook Indiase winkels van Apple een mogelijkheid worden. Verwacht wordt dat India volgend jaar de Verenigde Staten als tweede grootste smartphonemarkt van de wereld - na China - zal verdringen.

De Chinese smartphonefabrikant Huawei wil de Israëlische startup HexaTier, ontwikkelaar van technologieën voor de beveiliging van clouddatabases, overnemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De overname zou al snel moeten worden afgerond. HexaTier heeft veertig werknemers en haalde met eerdere investeringsrondes al een bedrag van 14,5 miljoen dollar op. Huawei zou van plan zijn om HexaTier in te zetten als centrum voor onderzoek en ontwikkeling van clouddatabases. Beide bedrijven weigerden tot dusver commentaar. Technologie van HexaTier wordt gebruikt om diensten van onder meer het gamebedrijf Electronic Arts en het helpdeskplatform Zendesk te beveiligen.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook heeft de Europese mededingingsautoriteiten twee jaar geleden onjuiste of misleidende informatie verschaft bij de overname van berichtendienst WhatsApp. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Bij de overname had het Amerikaanse concern aangegeven dat het niet mogelijk zijn om de gebruikersaccounts van Facebook en WhatsApp te combineren. Er zijn volgens de Europese Commissie echter aanwijzingen dat die mogelijkheid technisch wel bestond. Er wordt aan Facebook meer informatie gevraagd. Het bedrijf riskeert een belangrijke boete, die in principe kan oplopen tot 1 procent van zijn wereldwijde jaaromzet.

Het saneringsplan dat voor de Italiaanse hoedenproducent Borsalino is voorgelegd, is door de rechtbank verworpen. Borsalino kwam vorig jaar in problemen nadat gebleken was dat voormalig topman Marco Marenco zich schuldig had gemaakt aan fraude en belastingontduiking, waardoor het bedrijf met een schuldenlast van 30 miljoen euro werd opgezadeld. De hoedenproducent werd uiteindelijk in maart dit jaar overgenomen door investeerder Haeres Equita, die een herstructureringsplan heeft uitgewerkt. Volgens de rechter zouden echter onvoldoende maatregelen zijn voorzien om de beste oplossing te vinden voor het personeel. Borsalino produceert jaarlijks 150.000 hoeden.

Het alternatieve taxiplatform Uber heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van meer dan 800 miljoen dollar. Dat blijkt uit berekeningen van het persbureau Uber. Geraamd wordt dat over het hele jaar een verlies van 3 miljard dollar zal worden geboekt, nadat ook vorig jaar al een negatief resultaat van 2 miljard dollar diende te worden geregistreerd. Uber, dat niet beursgenoteerd is, publiceert zelf geen kwartaalcijfers. Vooral in de Verenigde Staten, de thuismarkt van het bedrijf, zouden de verliescijfers snel oplopen. Uber wil immers klanten lokken en zijn positie tegenover de concurrentie versterken en subsidieert daarom zelf een gedeelte van de uitgevoerde ritten.

De Griekse anarchistische groepering Green Nemesis heeft naar eigen zeggen tientallen voedingsproducten van grote internationale concerns vergiftigd. Dat heeft de Griekse politie gemeld. Green Nemesis zou de grote voedingsconcerns willen saboteren door de bedrijven te dwingen hun producten in volle eindejaarsperiode uit de rekken te halen. De anarchisten maakten bekend een honderdtal producten met javel en zoutzuur te hebben vergiftigd. De politie bevestigde dat het Griekse voedselagentschap van de dreiging op de hoogte werd gebracht en stelde dat de geviseerde producten inderdaad uit de winkels worden verwijderd. Green Nemesis ondernam drie jaar geleden al een gelijkaardige actie.

De Verenigde Staten en Canada hebben beslist om de ontginning van olie en gas in bepaalde gebieden van de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan te verbieden. Dat heeft Barack Obama, uittredend president van de Verenigde Staten, bekend gemaakt. Obama heeft het over een historische stap om de ecosystemen in de Noordelijke IJszee te vrijwaren. Het Amerikaanse verbod heeft betrekking op een gebied van meer dan 50 miljoen hectaren in onder meer de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee. De Amerikaanse regering benadrukt dat het verbod een sterk wettelijk kader heeft en dan ook niet zomaar door een volgende president zal kunnen worden ingetrokken.

De toeristische groep Center Parcs gaat op de oude mijnsite van het Limburgse Eisden zijn nieuwe vakantiepark Terhills openen. Daarmee neemt Center Parcs, na de Vossemeren in Lommel en Erperheide in Peer, in Limburg een derde vakantiepark in gebruik. Terhills situeert zich op een terrein van 365 hectaren rond de drie voormalige mijnterrils van Eisden, naast de voormalige grindgroeve Rode Berg. Het nieuwe vakantiepark bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen. Terhills omvat 250 vakantiwoningen en een zwembadcomplex. Eerder al werd in het oude hoofdgebouw van de mijnsite het Terhills Hotel geopend. Er zijn ook plannen voor een outletwinkelcentrum en conferentiezalen.

Het Amerikaanse concern Agilent, leverancier van producten en diensten voor medische laboratoria, neemt het bedrijf Multiplicom uit Niel over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 68 miljoen euro. Multiplicom werd vijf jaar geleden opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot Europees marktleider voor borstkankertests. Het Vlaamse biotechbedrijf was in handen van onder meer de Gimv, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en ondernemer Rudi Mariën. Multiplicom realiseerde het voorbije jaar een omzet van 8 miljoen euro. De inkomsten zouden dit jaar nog ongeveer met 40 procent toenemen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor bijna 40.000 Europese kankertests per jaar.

De centrale bank van Rusland beticht Joeri Khilov, een voormalig trader van Deutsche Bank, van marktmanipulatie. Khilov zou de voorbije drie jaar samen met drie familieleden op beurstransacties 255 miljoen roebel of 4 miljoen euro winst hebben gemaakt. Gewerkt zou zijn met een portefeuille voor een totale waarde van 300 miljard roebel aan aandelen van onder meer Gazprom, VTB Bank, Sberbank, Rosneft, Lukoil en Magnit. De verdachte zou daarbij rekeningen hebben geopend op naam van verwanten. Hij stond aan het hoofde van de marktenzaal van Deutsche Bank. Hij verliet het bedrijf vorig jaar. De Bank of Russia zegt bij het onderzoek naar Khilov samengewerkt te hebben met Bafin, de Duitse financiële autoriteit.

Het Duitse concern Linde, producent van industriële gassen, fuseert met zijn Amerikaanse sectorgenoot Praxair. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Volgens de bedrijven gaat het om een samengaan van gelijkwaardige partijen in een nieuw concern dat zijn activiteiten onder de naam Linde verder zal zetten. Het fusiebedrijf, dat wereldwijd marktleider worden, krijgt een waarde van ruim 65 miljard dollar. De fusie moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 1 miljard dollar. De onderneming noteert op de beurzen in New York en Frankfurt. Steve Angel, topman van Praxair, zal het fusiebedrijf leiden. Er werd al langer over een fusie gesproken, maar eerdere onderhandelingen bleven zonder resultaat.

Het Belgische farmaconcern UCB mag zijn epilepsiemiddel Vimpat inzetten op een grotere groep patiënten. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Tot op dit ogenblik kan Vimpat enkel toegediend worden als aanvullende behandeling naast andere geneesmiddelen. Door de goedkeuring van de Europese Commissie kan Vimpat echter ook als monotherapie worden gehanteerd. In de Verenigde Staten was een afzonderlijke inzet van Vimpat al langer mogelijk. Vimpat leverde UCB vorig jaar nog een omzet op van 679 miljoen euro, maar die inkomsten werden bedreigd door een aantal vragen over de octrooibescherming van het product, waardoor de mogelijkheid op generische kopieën werd gesuggereerd.

Zinkverwerker Nyrstar heeft zijn metaalmijn Corichanha in Peru verkocht aan de Canadese mijnbouwgroep Great Panther Silver. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 100.000 dollar. Nyrstar krijgt wel een aandeel van 15 procent in de winsten die de mijn de volgende vijf jaar zal genereren. Wel is bepaald dat Nyrstar maximaal 10 miljoen dollar op de transactie kan terugverdienen. Daardoor kan de zinkverwerker maximaal twee derde van zijn investering in de mijn terugverdienen. De verkoop kadert in de plannen van Nyrstar om zich grotendeels uit de mijnbouw terug te trekken. De groep verkocht eerder al een aantal andere Zuid-Amerikaanse mijnen.

Het Canadese bedrijf BlackBerry, ooit de pionier van de smartphonemarkt, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 117 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een negatief resultaat geboekt van 89 miljoen dollar. De omzet daalde van 548 miljoen dollar naar 289 miljoen dollar. Toch stelt het bedrijf, dat zich toespitst op software en informatica-diensten, zich positief op. Er wordt zelfs vanuit gegaan dat over het lopende boekjaar alsnog een bescheiden winst zal kunnen worden gemaakt. Daarbij wordt vooral gewezen naar de positieve verwachtingen voor de software-divisie, die met grotere winstmarges kan werken.

Het Amerikaanse farmaconcrn Allergan neemt het bedrijf LifeCell, producent van regeneratieve geneesmiddelen, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,9 miljard dollar. LifeCell heeft een aantal crèmes voor huidreconstructie in portefeuille, waarmee de botox-divisie van Allergan zou kunnen worden versterkt. De producten worden vooral ingezet bij borstoperaties. Verwacht wordt dat LifeCell dit jaar een omzet van 450 miljoen dollar zal realiseren. De totale inkomsten van Allergan worden dit jaar geraamd op 14,5 miljard dollar. Allergan deed dit jaar al een hele reeks overnames. Door de verkoop van zijn divisie generische geneesmiddelen aan Teva beschikt Allergan over een reserve van 40,5 miljard dollar.

Meer Nieuws

10:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.