23-12-16

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse stad New York heeft dit jaar 60,3 miljoen toeristen ontvangen. Dat blijkt uit cijfers van de marketingorganisatie NYC & Company. Daarmee heeft het toerisme in de Amerikaanse metropool een nieuwe record laten optekenen. Vorig jaar werden 58,5 miljoen bezoekers geteld. Het toerisme in New York kende daarmee voor het zevende jaar op rij een groei. Vanuit eigen land werden dit jaar in New York 47,6 miljoen bezoekers geteld. Het toerisme zou in New York dit jaar 375.000 banen garanderen. Dat betekent een stijging met 15.000 arbeidsplaatsen tegenover vorig jaar. Tevens werden een recordaantal 34,9 miljoen hotelkamers geboekt.

Telecomoperator Telenet uit Mechelen neemt sectorgenoot SFR Belux - het voormalige Numéricable - over van de Franse groep Altice. Met de transactie is een investering gemoeid van 400 miljoen euro. Dat heeft Telenet bekend gemaakt. Door de overname kan de Mechelse telecomoperator zijn positie in Wallonië en Brussel versterken. Met de inlijving van SFR Belux wint Telenet ruim negentigduizend klanten in Brussel en in mindere mate ook Henegouwen, maar ook een portefeuille met vijftienduizend gebruikers in het Groothertogdom Luxemburg. Telenet zegt de volgende twee jaar 12 miljoen euro te zullen investeren in een versterking van het Brusselse netwerk. Ook worden 4 miljoen euro integratiekosten voorzien.

De Japanse technologiegroep Panasonic neemt het Belgische technologiebedrijf Zetes over. Het Japanse concern heeft daarbij de investeerders Zephyr en Cobepa en een aantal managers uitgekocht. Daarmee heeft Panasonic een participatie van 50,95 procent in Zetes opgebouwd. Daarmee heeft Panasonic de controle over Zetes verworven, maar het Japanse bedrijf heeft ook een openbaar overnamebod op de resterende aandelen gelanceerd. De bod raamt de waarde van Zetes op een bedrag van 293,6 miljoen euro. Panasonic beloofde dat de 1.200 werknemers en het management van Zetes op post kunnen blijven en het bedrijf ook onder zijn huidige merknaam verder kan werken.

De luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit Abu Dhabi wil een belang van 10 procent opbouwen in zijn Duitse sectorgenoot Lufthansa. Dat hebben een aantal bronnen tegen het Duitse magazine Der Spiegel bevestigd. In ruil voor de operatie zou Etihad bereid zijn om zijn meerderheidsparticipatie in Air Berlin naar Lufthansa over te hevelen. Air Berlin had eerder aangegeven de helft van zijn vloot van vijfenzeventig vliegtuigen aan Lufthansa te leasen. Door de operatie met Etihad Airways zouden ook de andere toestellen bij Lufthansa worden overgebracht. Eventueel zou Etihad ook overwegen zijn belang in de Italiaanse maatschappij Alitalia aan Lufthansa over te maken.

Het Chinese online platform Taobao, dochter van de ecommercegroep Alibaba, is door het Amerikaanse handelsagentschap opnieuw op een zwarte lijst geplaatst. Daarbij wordt opgemerkt dat op Taobao een onaanvaardbaar hoog volume namaakgoederen worden aangeboden. Taobao was vijf jaar geleden al eens tijdelijk op de zwarte lijst geplaatst. Aan de maatregel is geen concrete sanctie verbonden en het platform blijft dan ook gewoon toegankelijk. Wel betekent de beslissing van het Amerikaanse handelsagentschap een klap voor het wereldwijde imago van Alibaba. Het Chinese concern zegt ontgoocheld te zijn in de maatregel en laat uitschijnen dat vooral het huidige internationale klimaat een grote rol heeft gespeeld.

Het Belgische bedrijf Ontex, producent van hygiënische producten, neemt de luierdivisie van het Braziliaanse concern Hypermarcas over. Met de transactie is een bedrag van 1 miljard real of 288 miljoen euro gemoeid. Dat heeft Ontex bekend gemaakt. De overgenomen divisie realiseert een jaaromzet van 1,2 miljard real. De overname kadert volgens het Belgische bedrijf in de strategie van Ontex om zijn Amerikaanse markt uit te breiden naar Brazilië. Met de overname van het Mexicaanse Grupo Mabe voo een bedrag van 314 miljoen euro startte Ontex vorig jaar zijn activiteiten op de Latijns-Amerikaanse markt. Hypermarcas is in Brazilië vooral bekend met de merken Pom Pom en Hidramamy.

Luchtvaartmaatschappij Iran Air koopt bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus honderd toestellen aan. Daarover hebben Airbus en de Iraanse overheid een akkoord gesloten. Het contract zou een waarde hebben van 9,5 miljard euro. De leveringen zouden begin volgend jaar moeten starten. Airbus zal Iran ook helpen bij de opleiding van piloten en het beheer van het vliegtuigverkeer. Door de levering van de nieuwe toestellen kan Iran Air eindelijk van start gaan met de vernieuwing van zijn verouderde vloot. Door een handelsboycot kon Iran sinds het einde van de jaren zeventig immers geen nieuwe westerse vliegtuigen aanschaffen. Vorig jaar werd de boycot beëindigd.

Het Belgisch-Franse biotechbedrijf Genticel fuseert met zijn Zwitserse sectorgenoot Genkyotex. De aandeelhouders van Genkyotex krijgen een belang van 80 procent in de nieuwe entiteit. Benedikt Timmerman, chief executive van Genticel, legt zijn functie neer en verlaat het bedrijf. Genticel werkte aan een mogelijk vaccin tegen baarmoederhalskanker, maar diende de voorbije zomer bekend te maken dat tests teleurstellende resultaten hadden opgeleverd. Sindsdien was het bedrijf op zoek naar interessante projecten bij andere biotechbedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Genkyotex werkt aan de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen een zeldzame leverziekte.

Het entertainmentbedrijf Disney gaat series maken voor het applicatiebedrijf Snapchat. Dat heeft Disney bekend gemaakt. De series zullen worden aangeboden in Snapchat Stories. Gestart wordt met een serie waarin celebrities en fans terugblikken op afleveringen van de Amerikaanse realityreeks The Bachelor. Het entertainmentbedrijf zal volgend jaar zowel fictie als realityseries voor Snapchat ontwikkelen, maar verdere informatie over de specifieke projecten werd niet bekend gemaakt. De twee partners werkten eerder dit jaar al samen tijdens de uitreiking van de Academy Awards. De ceremonie kon gedeeltelijk achter de scherm live met Snapchat worden gevolgd.

Het bedrijf Waymo, dochter van het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet en gespecialiseerd in de ontwikkeling van een zelfrijdende wagen, voert met de Japanse autoconstructeur Honda gesprekken over een samenwerking. Dat heeft Honda bekend gemaakt. Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt. De samenwerking zou ervoor zorgen dat auto’s van Honda met de zelfrijdende technologie van Waymo worden uitgerust. Honda kondigde eerder al aan tegen het einde van dit decennium auto's met een grotere autonomie in het verkeer te willen brengen. Waymo, in het verleden een onderdeel van Google, werkt al acht jaar aan technologie voor zelfrijdende wagens.

Het alternatieve taxiplatform Uber haalt zijn zestien zelfrijdende auto's voorlopig uit het openbare verkeer van San Francisco. De lokale autoriteiten hadden de registratie van de auto’s ongedaan gemaakt omdat Uber de regels niet zou hebben gevolgd. Het bedrijf zou geen expliciete toelating verkregen hebben om zelfrijdende auto's in de staat Californië te mogen testen. Volgens Uber had het zo'n toelating niet nodig omdat er in de auto altijd iemand aanwezig was. San Francisco was de tweede locatie in de Verenigde Staten waar Uber zelfrijdende auto's testte. Het bedrijf heeft al zelfrijdende wagens rondrijden in Pittsburgh. In Californië rijden al ongeveer honderddertig zelfrijdende wagens van twintig bedrijven rond.

In Tourouvre in Normandië is de eerste zonneweg van de wereld in gebruik genomen. Op een departementale weg is een strook asfalt over een traject van zeshonderd meter vervangen door zonnepanelen. In totaal heeft de zonneweg een oppervlakte van 2.800 vierkante meter en zou moeten instaan voor de openbare verlichting van een gemeente van vijfduizend inwoners. De gebruikte zonnepanelen werden vervaardigd door het bedrijf Scop uit Tourouvre. Ségolène Royal, Frans minister van leefmilieu, kondigde aan te zullen laten studeren of de technologie ook op andere locaties in het land zou kunnen worden geïmplementeerd. Concrete plannen zouden al zijn gemaakt voor projecten in Bretagne en Marseille.

De Zweedse meubelketen Ikea heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen met de nabestaande van drie kinderen die twee jaar geleden door omvallende ladekasten om het leven waren gekomen. Ikea zou aan de families van de slachtoffers een schadevergoeding van 50 miljoen dollar hebben betaald. Dat hebben de advocaten van de getroffen families gemeld. De overeenkomst moet nog wel door een rechter worden goedgekeurd. De ongevallen waren voor Ikea eerder dit jaar al aanleiding om in Noord-Amerika een aantal kasten uit de verkoop te halen. In Europa hoeft Ikea niet in te grijpen. Omwille van de Europese regelgeving wordt in de bouwpakketten immers altijd verankermateriaal meegeleverd.

Een groep activistische aandeelhouders heeft het Brits-Nederlandse olieconcern Shell gevraagd concrete doelen te stellen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat blijkt uit een brief van de investeerders, die zich hebben verenigd in de belangengroep Follow This. De belangengroep probeert Shell al langer in de richting van duurzame energie te sturen. De aandeelhouders willen dat Shell doelen stelt die de uitstoot in lijn brengen met de doelen van het klimaatakkoord in Parijs en daarvoor ook verantwoording aflegt. Volgens de investeerders kan het bedrijf op die manier de concurrentie op achterstand zetten. Shell heeft aangekondigd de resolutie van Follow This te zullen bestuderen.

In Cuba krijgt Granma, de krant van de lokale communistische partij, een nieuw en moderner design. Dat heeft de directie van de krant bekend gemaakt. Er wordt echter aan toegevoegd dat de nieuwe vormgeving niets verandert aan de kernboodschap van Granma. De vernieuwing werd uitgevoerd door een team van Cubaanse specialisten, geassisteerd door de Argentijnse studio Fontana Diseno. De nieuwe versie van de krant, die eenenvijftig jaar geleden werd gelanceerd als officiële spreekbuis van de Cubaanse communistische partij, besteedt onder meer aandacht aan beeldmateriaal. De krant is genoemd aan een jacht dat Fidel Castro tijdens de revolutie gebruikte om vanuit Mexico naar Cuba te komen.

Meer Nieuws

11:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.