24-12-16

Europese burgers willen vooral grotere sociale gelijkheid

De bevolking van de Europese Unie wil meer sociale gelijkheid, dat als een essentiële bouwsteen voor de toekomst van Europa wordt bestempeld. Daarentegen wordt niet getolereerd dat Europa nog meer macht naar zich zou toetrekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Eurobarometer. Tevens kon worden vastgesteld dat de gevolgen van de economische crisis nog altijd de grootste bekommernis van de bevolking blijven. Uit het onderzoek bleek dat werkloosheid door 45 procent van de ondervraagden als het grootste probleem naar voor wordt geschoven, gevolgd door sociale ongelijkheid en migratie (36 procent) en terrorisme en veiligheid (31 procent).

Respondenten stelden dan ook dat meer aandacht zou moeten worden geschonken aan sociale gelijkheid en solidariteit (46 procent) dan aan een bescherming van het leefmilieu (31 procent) of de ondersteuning van vooruitgang en innovatie (28 procent). Daarentegen merkt Eurobarometer op dat de bevolking weinig enthousiasme toont voor een grotere rol van de instellingen van de Europese Unie in het beheer van de economie. Amper 20 procent gaf te kennen dat een economische regering voor de Europese Unie een positieve uitkomst zou voor de toekomst van Europa. Daarentegen wees 53 procent op gelijkwaardige levensstandaarden in de hele regio als een cruciaal element voor de toekomst van Europa.

Wel geeft 68 procent van de respondenten toe voorstander te zijn van een grotere beslissingsbevoegdheid op Europees niveau om investeringen te stimuleren en banen te creëren. Een Europese tussenkomst wordt echter vooral in een aantal andere sectoren gewenst, zoals de strijd tegen terrorisme en de promotie van democratie en vrede (80 procent) en de bescherming van het leefmilieu (77 procent). De Scandinavische landen en Oostenrijk toonden zich het minst enthousiast over een Europese betrokkenheid bij investeringen en jobcreatie. In Duitsland wordt die betrokkenheid anderzijds meer gewenst dan in lidstaten - zoals Polen - die het meest voordeel halen uit de Europese fondsen.

Lees Verder

14:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.