24-12-16

Volkswagen kiest voor Engels als officiële bedrijfstaal

De Duitse autobouwer Volkswagen schrapt het Duits als officiële werktaal en schakelt over op Engels. Dat heeft Karlheinz Blessing, personeelsdirecteur van de autoconstructeur, bevestigd. Hij merkt op dat het bedrijf met een Engels taalregime beter in staat zal zijn om wereldwijd talent aan te trekken. Volgens Blessing is immers in het verleden gebleken dat de Duitse voertaal van het bedrijf een belangrijke taalbarrière is geweest om internationaal talent voor de hoogste management-niveaus van het bedrijf aan te trekken. Een eengemaakt taalregime over de hele wereld moet volgens Blessing ook de rekrutering stroomlijnen.

Opgemerkt wordt dat Volkswagen weliswaar een Duits merk is, maar een aantal andere divisies hebben hun wortels in andere landen, zoals Bugatti, Bentley, Lamborghini en Seat, die respectievelijk in Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje werden opgericht. Volgens waarnemers kan de overschakeling naar een Engels taalregime ook worden geïnterpreteerd als een aanwijzing dat de autoconstructeur zich meer op de Amerikaanse markt wil toespitsen. Over vijf jaar zou de overschakeling moeten zijn gerealiseerd. De verandering van taalregime heeft echter enkel betrekking op officiële elementen en niet op het operationele conversaties op de werkvloer.

De beslissing wordt in Duitsland echter niet door iedereen gewaardeerd. De Duitse taalorganisatie Deutsche Sprache zegt uit protest al zijn aandelen in Volkswagen van de hand te hebben gedaan. Deutsche Sprache, dat werd gelanceerd om te garanderen dat de Duitse taal in de zakenwereld niet zou kunnen worden gemarginaliseerd, zegt verbaasd te zijn te moeten vaststellen hoe gemakkelijk de eigen elites bereid zijn hun eigen taal en cultuur op te geven. Deutsche Sprache voegt eraan toe dat deze beslissing op geen enkele manier noodzakelijk was. Het is volgens de organisatie ook onwaar dat de Duitse taal een barrière voor rekrutering zou zijn.

Lees Verder

13:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: volkswagen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.