25-12-16

Nieuwsoverzicht

Saudi-Arabië wil een belang van 49 procent in het staatsoliebedrijf Saudi Arabian Oil (Aramco) van de hand doen. De transactie zou over maximaal tien jaar moeten zijn afgerond. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Saudische zakenkrant al-Egtisadiah gezegd. Eerder al de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gemeld dat Aramco over twee jaar een beursnotering zou krijgen. Daarbij zouden ongeveer 5 procent van de aandelen te koop worden aangeboden. De opbrengsten van de verkoop van bijna de helft van de participatie in Aramco zou Saudi-Arabië de nodige financiële middelen moeten vinden om investeringen te realiseren in andere sectoren. Saudi-Arabië wil zijn economie verder diversifiëren.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft in China een boete van omgerekend bijna 28 miljoen euro gekregen wegens monopolistische gedrag. De Chinese autoriteiten hadden eerder al gezegd dat een Amerikaanse autobouwer op verboden prijsafspraken was betrapt en zou worden gesanctioneerd. Een joint-venture van General Motors en Saic Motor, de grootste autofabrikant van China, zou de prijzen van bepaalde modellen van Cadillac, Chevy en Buick kunstmatig hebben opgekrikt. General Motors zegt met het onderzoek van de Chinese autoriteiten volledig mee te werken. De boete komt overeen met ongeveer 4 procent van de Chinese jaaromzet van de betrokken modellen.

De Britse bank Barclays is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens misleiding van investeerders, die obligaties hadden aangeboden gekregen met rommelhypotheken als onderpand. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Barclays verkocht Amerikaanse klanten obligaties op basis van hypotheken met een totale waarde van 31 miljard dollar. Van die leningen bleek echter ruim de helft niet te kunnen worden afbetaald. Daardoor verloren de effecten hun waarde en leden de kopers volgens de Amerikaanse justitie miljarden dollar verlies. De praktijken leiden tot de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium. Een groot aantal Amerikaanse banken heeft in vergelijkbare dossiers al schikkingen getroffen.

Nederland moet voorlopig geen steenkoolcentrales sluiten om de gestelde energie-doelstellingen te bereiken. Dat heeft Henk Kamp, Nederlands minister van economische zaken, gezegd. Een rechtbank in Den Haag had vorig jaar gemeld dat Nederland onvoldoende inspanningen deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. De rechter benadrukte dat de uitstoot met tegen het einde van dit decennium met 25 procent moet zijn teruggedrongen tegenover het begin van de jaren negentig. Volgens Kamp zit Nederland echter perfect op koers om die ambities te realiseren. Mocht eind volgend jaar blijken dat de doelstellingen toch niet worden gehaald, zou volgens hem aan de sluiting van een centrale kunnen worden gedacht.

Deutsche Bank zal door een schikking van 7,2 miljard dollar in de Verenigde Staten niet in financiële problemen komen. Dat heeft de directie van Deutsche Bank in een boodschap aan het eigen personeel gemeld. Er werd aan toegevoegd dat Deutsche Bank na de schikking ook geen hulp van de Duitse overheid nodig zal hebben. De Duitse bank had de schikking getroffen voor onregelmatigheden bij de verkoop van hypotheken in de aanloop naar de financiële crisis eind vorig decennium. Deutsche Bank betaalt een boete van 3,1 miljard dollar, terwijl 4,1 miljard dollar compensaties voor gedupeerde Amerikaanse klanten zijn voorzien. De Amerikaanse autoriteiten hadden eerste een sanctie van 14 miljard dollar willen opleggen..

Valve, eigenaar van het gameplatform Steam, moet in Australië een boete van 3 miljoen Australische dollar of 2 miljoen euro betalen. De boete is opgelegd omdat het bedrijf geen compensaties betaalde aan klanten die een game niet konden spelen of die per ongeluk het verkeerde spel hadden gekocht. Valve erkende de fouten en had voorgesteld een boete van 250.000 dollar te betalen. Dat bedrag werd door de rechter echter gevoelig verhoogd. Ruim twintigduizend klanten hadden een terugbetaling gevraagd, maar volgens de rechter werd de Australische wet door de bedrijfscultuur van Valve echter consistent genegeerd. Vorig jaar heeft Valve een algemeen terugbetaal-programma geïntroduceerd.

Nintendo wil vanaf nu jaarlijks twee tot drie mobiele games op de markt brengen. Dat heeft Tatsumi Kimishima, chief executive van Nintendo, tegenover Japanse media gezegd. Nintendo bracht halverwege december zijn eerste zelfgemaakt mobiele game Super Mario Run uit. Het spel is vooralsnog alleen beschikbaar voor Apple, maar werd desondanks in ongeveer één week meer dan veertig miljoen keer gedownload. Volgend jaar komt ook een versie van Android op de markt. Een download van Super Mario Run is gratis, maar spelers moeten 9,99 euro betalen om het volledige game te kunnen spelen. Ook mobiele versies van Fire Emblem en Animal Crossing worden voor volgend jaar voorzien.

Turkish Airlines start met rechtstreekse vluchten naar Caracas en Havana. Daarmee wil de maatschappij naar eigen zeggen de contacten tussen Turkije en de Caraïben verder versterken. Mehmet Büyükeksi, bestuurslid van Turkish Airlines en president van de  Turkish Exporters Association (TIM), stelde dat de nieuwe route economische en culturele voordelen zal bieden. Hij voegde er aan toe dat de Turkse maatschappij inmiddels vluchten naar 295 bestemmingen in de hele wereld aanbiedt. Sonia Beltran, hoofd van de toeristische dienst in Havana, merkte op dat het aantal bezoekers uit Turkije in Cuba sinds eind oktober al met 8,5 procent is toegenomen. Turkish Airlines vervoert jaarlijks 60 miljoen passagiers.

In Groot-Brittannië is Mark Lyttleton, een voormalig manager van vermogensbeheerder BlackRock, wegens handel met voorkennis tot één jaar cel veroordeeld. Lyttleton (45) zou bij de handel met aandelen van de energiebedrijven Encore Oil en Cairn Energy allerlei duistere constructies hebben opgezet met anonieme bankrekening, een vermogensbeheerder uit Zwitserland en een offshore bedrijf uit Panama. Lyttleton zou met de zwendel een bedrag van 35.000 Britse pond hebben verdiend. Ook zijn echtgenote was bij die operaties betrokken, maar zij zou worden vrijgepleit. Lyttleton was meer dan twintig jaar actief in de financiële wereld van Londen. Hij werd drie jaar geleden opgepakt.

Het Japanse raffinagebedrijf Idemitsu mag een belang van 33,24 procent nemen in het olieconcern Showa Shell. Dat hebben de Japanse kartelautoriteiten bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Het Brits-Nederlandse petroleumbedrijf Shell, één van de partners in Showa Shell, had de voorbije zomer gemeld het grootste deel van zijn participatie te willen verkopen. Shell zou nog een klein belang in de Japanse joint-venture behouden. Nadat de transactie is afgerond, zouden Idemitsu en Showa Shell mogelijk worden samengevoegd. Idemitsu en Showa Shell hebben elk drie raffinaderijen met een gezamenlijke capaciteit van 980.000 vaten per dag.

Het Zweedse concern Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), producent van onder meer zakdoeken en toiletpapier, neemt het Duits bedrijf BSN Medical, fabrikant van medisch verband, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 2,7 miljard euro. BSN Medical was sinds vier jaar in handen van de investeerder EQT Partners. Door de overname versterkt Svenska Cellulosa - eigenaar van merken zoals Libresse, Tempo en Edet - zijn positie op de markt van producten voor wondverzorging. BSN Medical telt ongeveer zesduizend werknemers en bezit fabrieken in elf landen. De omzet van het Duitse bedrijf bedroeg vorig jaar ruim 860 miljoen euro. De overname moet in het tweede kwartaal van volgend jaar worden afgerond.

De Amsterdamse grachten moeten weer net als vroeger worden gebruikt voor goederenvervoer. Dat heeft Pieter Litjens, Amsterdams wethouder van verkeer en vervoer, gezegd. Opgemerkt wordt dat de grachten een mogelijkheid bieden om de bedrijven te bevoorraden zonder het vervoer in de stad te laten dichtslibben. Het stadsbestuur is op zoek naar partners en geschikte overslaglocaties om de pakketten langs de grachten naar hun eindbestemming te brengen. Concrete namen werden nog niet genoemd, maar volgens een aantal bronnen zou onder meer zou met PostNL worden gesproken. Het Nederlandse postbedrijf zou een gedeelte van zijn pakketbezorging naar het water willen verplaatsen.

Breedband is een basisrecht. Dat heeft Canadian Radio-Television and Telecommunications Commission (CRTC) gezegd. De regulator merkt op dat iedere burger het recht op toegang tot breedband heeft, maar benadrukt dat de technologie vaak alleen in de steden beschikbaar is. Om ook in landelijke gebieden een betere toegang tot het internet te garanderen, wil de regulator een fonds met een budget van 750 miljoen Canadese dollar of 530 miljoen euro reserveren. Canadese telecombedrijven kunnen bij het fonds subsidies aanvragen voor projecten die het landelijk breedbandnet kunnen versterken. Het initiatief wordt gespreid over een periode van vijf jaar.

Het biofarmabedrijf Biocartis uit Mechelen heeft voor de commercialisering van zijn diagnose-apparatuur Idylla een nieuwe overeenkomst ondertekend met het Amerikaanse concern Amgen. Beide partijen hadden eerder dit jaar over Idylla een overeenkomst voor de verdeling in een tiental landen, waaronder Canada en Mexico. In de nieuwe overeenkomst is sprake van enkele tientallen ziekenhuizen in Europa. Idylla is een compact apparaat waarmee heel snel diagnoses kunnen worden gesteld. Dit jaar zou Biocartis in totaal ongeveer 175 toestellen moeten leveren. Dat betekent een verdubbeling tegenover vorig jaar. Voor volgend jaar wordt opnieuw op een verdubbeling gerekend.

Het immobiliënbedrijf VGP Group, gespecialiseerd in logistiek vastgoed, heeft in Spanje twee nieuwe overeenkomsten gesloten. In Barcelona werd voor een bedrag van 150 miljoen euro een nieuw distributiecentrum van kledingketen Mango overgenomen, terwijl in de omgeving van de luchthaven Barajas in Madrid 30 miljoen euro werd geïnvesteerd in de aankoop van een terrein van 200.000 vierkante meter. Tot nu toe was VGP Group vooral actief in Duitsland en Centraal-Europa, maar richt zijn aandacht nu op Spanje. Voor die uitbreidingsplannen werd met een kapitaaloperatie in september dit jaar een bedrag van 225 miljoen euro opgehaald. Verwacht wordt dat de prijs van Spaans vastgoed in de toekomst nog zal stijgen.

Meer Nieuws

11:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.