26-12-16

Nieuwsoverzicht

De Hollywood Reporter-Billboard Media Group heeft de merken Spin, Vibe en Stereogum van SpinMedia overgenomen. Door de transactie wordt de Billboard Group het grootste muziekmerk van de wereld. Janice Min en John Amato, de presidenten van Billboard, benadrukken door de overname de breedst mogelijke groep muziekliefhebbers te kunnen bereiken. Het bedrijf zegt door de overname van SpinMedia over een maandelijks online publiek van 45 miljoen gebruikers te kunnen beschikken. Bovendien wordt opgemerkt dat door de transactie vooral de positie van het bedrijf bij de millennials gevoelig kan worden versterkt. De jaaromzet van de groep wordt door de overname tot meer dan 100 miljoen dollar opgevoerd.

De opeenvolgende mislukkingen om de beleidsdoelstellingen te halen, hebben een negatieve impact op de geloofwaardigheid van het Belgische begrotingsbeleid. Dat heeft het ratingbureau Fitch gemeld. Het ratingbureau maakte dan ook bekend tot een verlaging van de kredietwaardigheid van het land te moeten overgaan. Tot nu toe had Fitch aan België nog een AA-rating toegewezen, maar dat wordt nu tot een niveau van AAmin teruggebracht. Aan die nieuwe rating worden wel stabiele vooruitzichten gekoppeld, waardoor op middellange termijn geen nieuwe verlaging van de Belgische kredietwaardigheid moet worden verwacht. Door de ratingverlaging worden leningen voor de Belgische overheid duurder.

Het energiebedrijf Electrabel heeft gevraagd bijkomende onderzoeksdaden gevraagd naar de sabotage van de kerncentrale in Doel tweeënhalf jaar geleden. De saboteur had smeerolie laten wegsijpelen, waardoor een stoomturbine oververhit raakte en diende vervangen te worden, zodat de reactor vierenhalf maand buiten dienst bleef. De zoektocht van het gerecht naar de saboteur heeft tot nu toe geen resultaten opgeleverd, maar Electrabel, uitbater van de kerncentrale, heeft alsnog bijkomende onderzoeksdaden gevraagd om de dader mogelijk alsnog te kunnen identificeren. Verdere gegevens over die vraag werden niet bekend gemaakt. De sabotage is volgens Electrabel uiteindelijk opgelopen tot 138 miljoen euro.

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) krijgt een groter budget om research-projecten in het kader van doctorale proefschriften beter te ondersteunen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor volgend jaar wordt een budget van 270 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Dat betekent een stijging met 30 miljoen euro tegenover de middelen die dit jaar beschikbaar werden gesteld. Dit jaar hebben 201 researchers voor hun projecten onderzoek van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek toegewezen gekregen. Daarmee konden echter slechts 20,5 procent van alle aanvragen worden ingewilligd. Het bijkomend budget moet het fundamenteel onderzoek in Vlaanderen ondersteunen.

De Amerikaanse groep Nike, producent van sportartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 842 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 8,2 miljard dollar. De groei kan volgens Mark Parker, chief executive van Nike, worden toegeschreven aan een sterke mondiale vraag naar de producten van de groep. De opbrengsten van het hoofdmerk liepen met 8 procent op naar 7,7 miljard dollar, vooral dankzij de toenemende vraag in Europa, China en andere opkomende markten. Dochterbedrijf Converse boekte een omzetgroei van 5 procent dankzij sterke groei in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse consulent Accenture heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,52 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met valuta-effecten, zou een omzetgroei met 7 procent zijn gemeld. De nettowinst liep op van 0,82 miljard dollar naar 1 miljard dollar. Er wordt nog opgemerkt dat tijdens het eerste kwartaal voor 8,3 miljard dollar nieuwe orders werden ontvangen. Daarbij vertegenwoordigde consultancy een pakket van 4,9 miljard dollar, terwijl voor 3,4 miljard dollar projecten voor outsourcing werden aangemeld. Het bedrijf voorspelde ook verdere investeringen in overnames.

Het Amerikaanse bedrijf Winnebago Industries, producent van mobilhomes en caravans, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 245,3 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 35 procent tot 11,7 miljoen dollar. De divisie caravans boekte een omzet van 50,2 miljoen dollar. Dat betekende nagenoeg een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei wordt gedeeltelijk gedragen door de overname van Grand Design Recreational Vehicles. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de effecten van die overname, zou een omzetgroei met 44 procent zijn gemeld.

Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore, gespecialiseerd in maritieme diensten voor de oliesector, heeft van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil de opdracht gekregen een schip voor de productie en opslag van petroleum te ontwerpen en mogelijk de bouwen. Het schip moet worden ingezet in het olieveld Liza in Guyana. Volgend jaar wordt een definitieve beslissing genomen over de bouw van het schip. Liza heeft een capaciteit van meer dan één miljard vaten olie en situeert zich 193 kilometer buiten de kust van Guyana. Esso Exploration Guyana, onderdeel van ExxonMobil, heeft een belang van 45 procent in het veld. De andere aandeelhouders zijn Hess Guyana Exploration (30 procent) en Cnooc Nexen Petroleum (25 procent).

Het Japanse farmabedrijf Takeda investeert een bedrag van 10 miljoen euro in het Belgische biotechbedrijf Tigenix. De kapitaalinjectie past in een akkoord dat de twee partijen eerder dit jaar gesloten hebben. Tigenix haalde eerder deze maand met een introductie op de Amerikaanse beurs Nasdaq al een bedrag van 35,7 miljoen dollar op. Eduardo Bravo, chief executive van Tigenix, stelde dat de bijkomende middelen het bedrijf zullen toelaten zijn financiële positie te versterken en aan de verdere ontwikkeling van zijn portfolio te werken. In de overeenkomst is ook voorzien dat Takeda een aantal producten van Tigenix in Canada en Japan zal verdelen.

Gastankerrederij Exmar verkoopt zijn divisie gasopslag aan de Nederlandse groep Vopak. Dat hebben beide partijen gemeld. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Begin september had Exmar al aangekondigd met Vopak verkennende gesprekken te zijn opgestart voor de verkoop van de divisie. Die onderhandelingen hebben nu geleid tot een definitieve overeenkomst. De transactie moet echter nog wel worden goedgekeurd door de partners van de betrokken divisie. Ook de autoriteiten moeten nog met de operatie instemmen. Exmar heeft een vloot van tien schepen voor de opslag en hervergassing van gas. Bij vier schepen is er sprake van een gedeeltelijk eigendom.

Het telecombedrijf Destiny uit Zaventem neemt zijn sectorgenoot Ergatel over. Door die transactie verwerft een nationale dekking. Destiny is immers vooral actief in Vlaanderen, terwijl Ergatel zijn operaties toespitst op Brussel en Wallonië. Door de transactie verwerft Destiny zeshonderd bijkomende klanten. Daardoor telt de fusiegroep in totaal 2.200 cliënten. De overname kadert in de groeistrategie van Destiny, dat de ambitie heeft de grootste specialist in cloudtelecom van West-Europa te worden. Met overnames in buurlanden wil Destiny zijn omzet de volgende drie jaar opkrikken van 15 miljoen euro naar 100 miljoen euro. De fusiegroep heeft zeventig medewerkers.

Het Amerikaanse cosmeticamerk Bobbi Brown verliest zijn oprichtster. Eind dit jaar zou Brown haar functie neerleggen. Dat hebben de cosmetica-specialiste en de groep Estée Lauder, die Bobbi Brown in het midden van de jaren negentig had overgenomen, bevestigd. Bobbi Brown richtte haar bedrijf op nadat ze een kwarteeuw geleden een eerste lijn lipstick had gelanceerd. Die lijn vormde de basis voor een uitgebreid gamma cosmetica en verzorgingsproducten. Daarnaast schreef Bobbi Brown ook acht boeken. Ook was Bobbi Brown korte tijd hoofdredacteur van Yahoo Beauty. Het merk is op dit ogenblik te koop in een zestigtal landen. Brown stelde aan een nieuwe uitdaging toe te zijn.

Het Amerikaanse alternatieve taxiplatform Uber heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Indiase mobiele operator Micromax Informatics. De partners willen met hun applicatie de volgende drie jaar 100 miljoen gebruikers bereiken. Micromax had eerder al zijn applicatie Around gelanceerd, waarmee gebruikers toegang krijgen tot een brede waaier van informatie over onder meer actualiteit, weersvoorspelling en restauratie-gelegenheid. Aan die applicatie zouden ook de diensten van Uber worden gekoppeld. De samenwerking zal het autodelen volgens Eric Alexander, voorzitter van Uber Asia-Pacific, bij een nieuwe generatie smartphone-gebruikers promoten.

Investeerder Carl Icahn is door toekomstig Amerikaans president Donald Trump aangetrokken als adviseur voor de hervorming van de regelgeving. Dat heeft Trump bekend gemaakt. Icahn (80) heeft in de financiële wereld van Wall Street naam gemaakt als een een bijzonder activistisch investeerder en werd in de jaren tachtig van de voorbije eeuw vooral berucht wegens een aantal vijandige overnames. Icahn heeft altijd de kandidatuur van Trump voor het presidentschap van de Verenigde Staten gesteund. Als adviseur moet Icahn een aantal oplossingen vinden voor wetsartikelen die een remmende invloed hebben op de tewerkstelling en de economische groei.

Spinnerijen in Zuid-India maken massaal gebruik van kinderarbeid. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse organisatie Landelijke India Werkgroep. Opgemerkt wordt dat 90 procent van de spinnerijen die garen voor kleding van westerse merken produceren, op kinderarbeid werden betrapt. De meerderheid van de meisjes en vrouwen in deze fabrieken is tussen veertien en achttien jaar oud, maar ook jongere kinderen zouden worden ingeschakeld. De jonge werkneemsters worden bovendien met lange werkdagen geconfronteerd en moeten ook afrekenen met seksuele intimidatie en pesterijen. In de meeste gevallen wordt ook het minimumloon niet gerespecteerd.

Meer Nieuws

13:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.