29-12-16

Nieuwsoverzicht

In Japan wordt het reclamebureau Dentsu vervolgd voor de dood van een werknemer. Dat hebben de Japanse autoriteiten bevestigd. Karoshi, dood door overwerk, is in Japan geen zeldzaamheid. Japanse werknemers ervaren immers veel sociale druk om overuren te presteren. Daardoor zouden jaarlijks honderden werknemers het slachtoffer worden van hartaanvallen en beroertes of zelfmoord plegen. Dat was ook het geval met Matsuri Takahashi (24), die op kerstmis vorig jaar zelfmoord had gepleegd. De jonge vrouw zou meer dan honderd uren overwerk per maand hebben moeten presteren. Door de strafrechterlijke vervolging van Dentsu heeft de topman van het bedrijf beslist ontslag te nemen.

De Nederlandse webshop Coolblue wil volgend jaar zijn verschillende online winkels op één centraal platform samenbrengen. Dat heeft Pieter Zwart, topman van Coolblue, tegen het Financieele Dagblad gezegd. Bij de start van de activiteiten van Coolblue was het volgens Zwart logisch om voor elk specifiek product een online winkel in te richten. Daarmee kon immers heel duidelijk de specialisatie van de winkel aan het publiek kenbaar worden gemaakt. Die strategie zorgde er ook voor dat geen grote bedragen hoefden geïnvesteerd te worden in naambekendheid. Inmiddels is Coolblue echter een grote en bekende online winkel geworden, zodat een centralisatie van de activiteit aangewezen is.

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm is in Zuid-Korea veroordeeld een recordboete van 1 biljoen won of 789 miljoen euro omdat het bedrijf van zijn machtspositie misbruik zou hebben gemaakt. Volgens de Zuid-Koraanse toezichthouder dwong het chipbedrijf telefoonfabrikanten geld te betalen voor het gebruik van technologieën die in de toestellen niet noodzakelijk bleken. Daarnaast zouden concurrenten op oneigenlijke manieren buitenspel zijn gezet door essentiële technologieën niet in licentie beschikbaar te stellen. Qualcomm gaat bij de rechtbank echter in beroep tegen de uitspraak van de toezichthouder. Ook de omvang van de boete wordt door Qualcomm aangevochten.

In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid is een systeem van alternerend rijden ingevoerd. De maatregel, een primeur in Spanje, werd genomen nadat er een grote concentratie stikstofdioxide in de lucht werd vastgesteld. Auto’s met even en oneven nummerplaten worden afwisselend gedurende één dag uit het verkeer geweerd. Manuela Carmena, burgemeester van Madrid, benadrukte dat de maatregel weer zal worden opgeheven wanneer de luchtkwaliteit in de stad voldoende is verbeterd. Madrid had eerder al maatregelen genomen om het smogprobleem te bestrijden. Daarbij was de snelheidslimiet op de hoofdwegen al van negentig naar zeventig kilometer per uur verlaagd.

Het reclameblad De Streekkrant wordt na vijftig jaar stopgezet. Dat heeft uitgever Roularta bevestigd. De activiteiten zullen onder de naam Deze Week worden verder gezet. De Streekkrant had achtenveertig regionale edities, maar dat wordt door vierendertig eenheden teruggebracht. Het volume wordt daarentegen verdubbeld tot veertig bladzijden. Een rondvraag bij het publiek leerde volgens De Streekkrant dat de lezer een ander concept wenst. Er zal daarom in Deze Week meer aandacht worden besteed aan lokaal nieuws. De verandering zal niet tot een banenverlies leiden. De redactionele ploeg en het netwerk freelancers zou daarentegen nog licht worden uitgebreid.

Het technologiebedrijf Oculus, dochter van Facebook, heeft de Deense onderneming The Eye Tribe overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Het Deense bedrijf is gespecialiseerd in de verzameling van informatie over oogbewegingen in virtuele realiteit. De overname kadert in de strategie van Facebook om zich verder toe te spitsen op sociale reacties in virtuele realiteit. De mogelijkheid om oogbewegingen te volgen, maakt het eenvoudiger om expressies van personen te begrijpen en gebruikers effectief in de virtuele wereld te laten communiceren. The Eye Tribe werd vijf jaar geleden opgericht. Het bedrijf had sindsdien al 3 miljoen dollar kapitaal opgehaald.

De Britse bank Lloyds overweegt een dochtermaatschappij op te richten in Nederland of Duitsland. Het financiële concern vreest door de Brexit immers toegang te verliezen tot de Europese markt en het Europese betaalsysteem. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Lloyds is de enige grote Britse bank die nog geen dochterbedrijf in een andere lidstaat van de Europese Unie heeft opgestart. De bank is dan ook vooral actief in Groot-Brittannië, maar heeft daarnaast een relatief beperkt aantal klanten op het Europese vasteland. Na de brexit gaven al verscheidene andere Britse banken aan een verhuizing te overwegen.

De rijkste vijfhonderd personen van de wereld beschikken op dit ogenblik gezamenlijk over een vermogen van 4,4 biljoen dollar. Dat betekende een stijging met 237 miljard dollar tegenover eind vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg. Opgemerkt wordt dat het jaar voor de superrijken nog in mineur van start ging, waardoor hun gezamenlijk vermogen met 382 miljard dollar daalde. In de maanden maart en juli kon echter opnieuw een belangrijke groei worden gemeld, net zoals in november na de verkiezing van Donald Trump tot volgende president van de Verenigde Staten. Vooral Warren Buffett kende een goed jaar. Zijn vermogen steeg met 19 procent tot 74,1 miljard dollar.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft een bestelling van achttien exemplaren van het model Dreamliners bij vliegtuigbouwer Boeing geschrapt. Een ander order voor honderdtwintig toestellen van het type B737-900ER wordt wel doorgezet. Dat heeft Delta Air Lines gemeld. Het order is origineel nog afkomstig van Northwest Airlines, waarmee Delta acht jaar geleden fuseerde. De bestelling had een waarde van 4 miljard dollar, maar de annulering komt niet helemaal onverwacht. Amerikaanse maatschappijen hebben onlangs meer bestellingen geschrapt. Boeing stelde in een reactie begrip te hebben dat Delta door de overname van Northwest zijn plannen heeft bijgestuurd.

In Nederland heeft de importeur van Peugeot voor 2 miljoen euro verdere strafvervolging afgekocht wegens omkoping van een ambtenaar van het Nederlandse ministerie van defensie. Dat heeft het Nederlandse openbaar ministerie gemeld. Opgemerkt wordt dat Peugeot Nederland tot op managementniveau bij de omkoping was betrokken. De ambtenaar was onder meer wagenparkbeheerder bij het ministerie. Peugeot wordt ervan beticht aan de betrokken ambtenaar ongeoorloofde cadeaus en voordelen te hebben aangeboden. De giften zouden opgelopen zijn tot en totaalbdrag van ruim 60.000 euro. De feiten dateren van het begin van dit decennium. De huidige directie van Peugeot was daarbij niet betrokken.

De opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn is opnieuw uitgesteld. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Deutsche Presse Agentur (DPA) gemeld. Berlin Brandenburg Airport zou oorspronkelijk vijf jaar geleden zijn operaties hebben moeten starten, maar door extra kosten en fouten bij de planning en constructie moest al herhaaldelijk een uitstel worden aangekondigd. Volgens de laatste deadline zou de opening eind volgend jaar plaats hebben, maar inmiddels zou die deadline opnieuw zijn verschoven tot de lente van het daaropvolgende jaar. De nieuwe luchthaven kost 5,4 miljard euro. Berlin Brandenburg wordt naast Schönefeld de tweede luchthaven van de Duitse hoofdstad.

Toeristen zullen in de toekomst bij een bezoek aan Amsterdam met duurdere overnachtingen rekening moeten houden. Het gemeentebestuur van de Nederlandse hoofdstad heeft immers besloten de toeristentaks te verhogen. Daarmee zou de stad vooral het budgettoerisme willen ontmoedigen, waardoor men de overlast van grote groepen bezoekers binnen de perken zou kunnen houden. Udo Köck, schepen van financiën van Amsterdam, bevestigde daarbij dat de stad op kwaliteitstoerisme wil aansturen, met bezoekers die in duurdere hotels overnachten en geïnteresseerd is in een museumbezoek. Dergelijke toeristen kunnen de stad immers meer geld opleveren.

De Nigeriaanse regering heeft 50.000 namen van spookwerkers van zijn loonlijst geschrapt. Dat hebben woordvoerders van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari gemeld. De operatie zou tot een besparing van 200 miljard naira of 610 miljoen euro leiden. Opgemerkt wordt dat in verschillende overheidsinstanties spookwerkers konden worden aangetroffen. De overheid zal ook proberen om de betrokken personen te dwingen hun illegale inkomsten terug te betalen. Bij zijn aantreden vorig jaar had president Buhari beloofd om de massale corruptie in het land aan te pakken. Ook Transparency Interenational heeft al aangegeven dat de corruptie in Nigeria een bijzonder groot probleem vormt.

Dit jaar kon in de Antwerpse haven 29 ton cocaïne worden onderschept. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Tegenover vorig jaar is er sprake van nagenoeg en verdubbeling. Dat hebben vertegenwoordigers van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen gemeld. Door de vangst zouden 584 miljoen dosissen cocaïne zijn tegengehouden. Er werden ook 162 arrestaties verricht, terwijl 7,52 miljoen euro cash geld in beslag werd genomen. Aangevoerd wordt gezegd dat de drugs massaal worden aangevoerd uit Zuid-Amerika, waardoor handelaars zich bijzonder goedkoop - tussen 26.000 euro en 28.000 euro per kilogram zuivere cocaïne - kunnen bevoorraden. Gebruikers betalen daarentegen nog altijd gemiddeld 50 euro per gram.

Dit jaar werden in Vlaanderen tweeënvijftig windturbines in dienst genomen. Daardoor werd de Vlaamse onshore windenergie in totaal met 133 megawatt opgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie Duurzame Energie (Ode). Het totale geïnstalleerde vermogen aan windenergie in Vlaanderen bedraagt nu 922 megawatt. Daarnaast blijkt nog eens 143 megawatt capaciteit in aanbouw te zijn. In totaal werden dit jaar vijfentwintig windparken gebouwd. Daarvan situeren drieëntwintig sites zich op een industrieterrein of een havengebied. Wel wordt opgemerkt dat in West-Vlaanderen, nochtans de meest windrijke provincie van de regio, dit jaar slechts vijf nieuwe turbines in dienst werden genomen.

Meer Nieuws

08:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.