30-12-16

Nieuwsoverzicht

De Duitse autogroep Volkswagen heeft het Amerikaanse applicatiebedrijf PayByPhone overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de technologie kunnen gebruikers in verschillende landen betalen voor een parkeerplaatsen. In totaal verwerkt PayByPhone, dat zijn hoofdkantoor heeft in Seattle, ruim 300 miljoen dollar aan transacties per jaar. De applicatie is actief in meer dan driehonderd steden in zes landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het is nog niet duidelijk welke specifieke plannen Volkswagen met de applicatie heeft. PayByPhone verwerkte dit jaar zestig miljoen transacties en realiseerde daarmee een omzet van 240 miljoen euro.

Autofabrikant Volvo gaat de service Skype for Business in zijn nieuwe wagens integreren. Dat heeft Volvo bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de applicatie van Skype, dochter van Microsoft, aan de autobestuurder de mogelijkheid zal bieden op een gemakkelijke manier een telefonische vergadering bij te wonen. De applicatie wordt bediend met een touchscreen op het dashboard en knoppen op het stuurwiel. Skype for Business toont tevens afspraken van de gebruiker en maakt het mogelijk om stemberichten naar anderen te sturen. Volvo is de eerste automaker die in zijn wagenpark Skype. Het bedrijf wil voor de intrede van de zelfrijdende auto de functies in de toekomst nog verder uitbreiden.

Het ecommerce-concern Amazon heeft een patent aangevraagd voor een vliegend distributiecentrum. Het ontwerp kan worden vergeleken met een zeppelin en zou geladen worden met producten die in de bediende regio een grote populariteit kennen. Daardoor zouden drones de producten bij het vliegend depot kunnen ophalen en rechtstreeks naar de eindbestemming brengen. Volgens Amazon kan het vliegend distributiecentrum onder meer bij grote evenementen worden ingezet. Ook zouden de drones daarbij kunnen worden gebruikt voor de aflevering van reclamemateriaal. Amazon wil de drones ook informatie laten verzamelen over de lokale weersomstandigheden, zodat de meest efficiënte routes kunnen worden bepaald.

Grote muzieklabels eisen dat Facebook video’s van muziek met auteursrecht verwijdert. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Opgemerkt wordt dat Facebook inmiddels aan een speciaal systeem zou werken om muzieknummers in video’s te herkennen. De muzieklabels willen tevens dat Facebook ingrijpt bij video’s van covers. Het sociale netwerk kan ook licenties afnemen om de muziek tegen betaling te gebruiken. YouTube hanteert een gelijkaardig identificatiesysteem. De muzieklabels zijn bang dat grote websites door het publiek worden worden gebruikt om muziek gratis te beluisteren, waardoor er voor de composities niet wordt betaald.

In Duitsland is Hans Tietmeyer, voormalig president van de Deutsche Bundesbank, overleden. Dat heeft de financiële instelling bekend gemaakt. Tietmeyer werd vijfentachtig jaar. Tietmeyer stond tijdens zijn carrière van de Bundesbank bekend als een overtuigd verdediger van een stabiele Deutsche mark. Voor hij drieëntwintig jaar geleden tot voorzitter van de Bundesbank werd verkozen, had Tietmeyer al een lange carrière als ambtenaar bij de Duitse ministeries van economie en financiën achter de rug. Op het einde van de jaren tachtig had hij ook een moordaanslag van de terreurbeweging Rote Armee Fraktion overleefd. Tietmeyer was zes jaar lang voorzitter van de Duitse centrale bank.

De Britse groep Deliveroo, die maaltijden van onafhankelijke restaurants met een fiets aan huis levert, gaat in België een aantal keukens bouwen. Dat heeft Deliveroo bevestigd. De groep gaat de keukens niet zelfs uitbaten, maar wel ter beschikking stellen van bestaande restaurants. De maatregel moet Deliveroo de mogelijkheid bieden zijn afzetgebied uit te breiden. Op dit ogenblik is de keten actief in grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent en een maaltijd moet maximaal een halfuur na bestelling aan huis worden geleverd. In de rand rond de steden is de dienst nu niet beschikbaar. Daarom overweegt men onder meer om in Anderlecht en Wilrijk een keuken te openen.

De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) onderhandelt met het Zwitserse biotechbedrijf Actelion opnieuw over een overname. In de hernieuwde gesprekken zou het Amerikaanse concern voorstellen de productportfolio af te splitsen van de divisie onderzoek en ontwikkeling. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De researchdivisie zou afzonderlijk naar de beurs worden gebracht. Daarbij zou ook de toekomstige positie van Jean-Paul Clozel, huidig topman van Actelion worden besproken. Johnson & Johnson heeft ook zijn bod op Actelion verhoogd. Een eerder bod van 27 miljard dollar was door Actelion echter afgewezen.

In China is de Beipanjiang Bridge in gebruik genomen. De constructie is met een hoogte van 565 meter de hoogste brug van de wereld. De brug overspant de vallei van de Beipan-rivier en is 1,34 kilometer lang. De constructie verkort de reisduur tussen de steden Xuanwei en Liupanshui met drie uur. Een verplaatsing tussen de twee steden nam tot nu toe vier uur in beslag, maar kan nu in één uur worden afgewerkt. Inmiddels situeren acht van de tien hoogste bruggen ter wereld zich in China. De top drie bestaat helemaal uit Chinese bruggen. Op de tweede plaats staat de Sidu River Bridge, gevolgd door de Puli Bridge. De bouw van de Beipanjiang Bridge vergde een investering van ongeveer 144 miljoen dollar.

De Argentijnse voetballer Carlos Tevez heeft bij de Chinese club Shanghai Shenhua een contract ondertekend waardoor hij een salaris van 720.000 euro per week zal ontvangen. Daardoor wordt Tevez, die overkomt van de Argentijnse club Boca Juniors, de bestbetaalde voetballer van de wereld. Shanghai Shenhua betaalt een transfersom van 84 miljoen euro voor de 32-jarige Argentijnse voetballer. In de geschiedenis van het internationale voetbal werden alleen voor Paul Pogba, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuain en Neymar Junior hogere transfersommen betaald. Tevez speelde in het verleden onder meer voor Manchester City en Juventus Turijn. Hij sloot bij Shanghai Shenhua een contract voor twee jaar.

De Belgische divisie van de Amerikaanse vastgoedspeler CBRE Global Investors neemt het Luikse shoppingcentrum Mediacité over van de groep Wilhelm & Co. Dat heeft CBRE Global Investors bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Eerder was wel aangegeven dat voor Mediacité een prijs van 250 miljoen euro zou worden gevraagd. Mediacité is tot nu de grootste transactie die CBRE Global tot nu toe in België heeft gedaan. Wilhelm & Co blijft wel verantwoordelijk voor het beheer van het Luikse shoppingcentrum. Médiacité telt 124 winkels en werd zeven jaar geleden geopend. Het complex trekt jaarlijks ongeveer negen miljoen bezoekers.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC)  is een onderzoek begonnen naar de uitgifte van 850 miljoen dollar aan obligaties door het Afrikaanse land Mozambique. De operatie werd drie jaar geleden doorgevoerd en diende officieel om de tonijnvisserij te ontwikkelen, maar er zouden met het geld in werkelijkheid wapens zijn aangekocht. Het onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond spitst zich ook toe op de internationale banken BNP Paribas, Crédit Suisse en VTB Group, die de plaatsing van de obligaties hebben geleid. VTB Group heeft in een reactie gezegd bij de operatie alle wettelijke voorschriften te hebben nageleefd.

De Europese Commissie staat toe dat Italië de liquiditeitgarantie voor zijn banken verlengt tot eind juni volgend jaar. Dat geldt ook voor de probleembank Monte dei Paschi. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Ongeacht de omstandigheden zullen de Italiaanse banken daardoor middelen ter beschikking blijven hebben, zodat klanten steeds aan hun geld kunnen. Volgens de Europese staatssteunregels mogen banken met kapitaaltekorten, zoals Monte dei Paschi, geen beroep doen op de algemeen geldende liquiditeitsgaranties. Italië had echter aan de Europese Commissie gevraagd om voor Monte dei Paschi toch steun toe te staan. De Italiaanse liquiditeitssteun kan oplopen tot 150 miljard euro.

In Finland vallen begin volgend jaar tweeduizend willekeurig gekozen werklozen uit het systeem van uitkeringen. In ruil ontvangen de betrokkenen een basisinkomen van 560 euro per maand, dat echter niet wordt belast en ook niet aan voorwaarden onderhevig is. De werkloze zal dan ook de kans krijgen tegen betaling prestaties te leveren. De betrokkenen worden gekozen uit een groep werklozen tussen vijfentwintig en achtentwintig jaar. Het is volgens Finland de eerste keer dat een land op grote schaal het systeem van het basisinkomen uittest. De proef duurt twee jaar. De Finse overheid wil bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering en of de ontvangers meer gemotiveerd worden om te werken.

Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werden in België 1.841 elektrische wagens in het verkeer gebracht. Dat betekent een stijging met 45 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de federatie van de Belgische autosector. De stijging van de verkoop is in belangrijke mate te danken aan de premie die de Vlaamse overheid sinds begin dit jaar aan de kopers van een elektrische auto toekent. Tesla en Nissan kennen bij het Belgische publiek de grootste populariteit. Bij de hybride modellen, waarin een traditionele krachtbron met een elektrische motor wordt gecombineerd, werd een verkoop van 15.405 wagens gemeld. Dat betekende een toename met 75 procent tegenover vorig jaar.

Vlaamse partners van het alternatieve hotelplatform Airbnb zullen in de toekomst aan een aantal extra voorwaarden moeten voldoen. Dat heeft Ben Weyts, Vlaams minister van toerisme, bekend gemaakt. De maatregelen moeten een antwoord bieden op aantal bezwaren van de traditionele toeristische sector, die immers van mening is met oneerlijke concurrentie te worden geconfronteerd. Onder meer zal de verhuurder van overnachtingsmogelijkheden bij Airbnb in de toekomst over een brandveiligheidsattest moesten beschikken. Anderzijds merkt de minister op dat een online registratie voldoende zal zijn om de activiteiten te kunnen opstarten. Inbreuken kunnen wel met boetes tot 25.000 euro worden bestraft.

Lees Verder

08:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.