02-01-17

Nieuwsoverzicht

De casino's van de Chinese gokenclave Macau hebben het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover het jaar voordien. Twee jaar geleden kende de sector echter een omzetverlies van meer dan 34 procent. De verbetering is vooral te danken aan een groter aantal buitenlandse gasten die de enclave bezoeken. In eigen land moet de goksector immers afrekenen met maatregelen van de overheid om de corruptie te bestrijden. Daardoor worden vele gokkers afgeschrikt. Macau is het enige gebied in China waar gokactiviteiten worden toegelaten. Er is ook een speciale toezichthouder voor Macau aangesteld.

Het Amerikaanse Committee on Foreign Investment heeft de overname van de Duitse robotfabrikant Kuka door het Chinese concern Midea Group goedgekeurd. Dat heeft Midea Group bekend gemaakt. Door de goedkeuring is volgens Midea de laatste hindernis voor de overname van Kuka uit de weg geruimd. De Chinese groep had de overname van Kuka midden juni vorig jaar bekend gemaakt. In augustus stemde ook de Duitse overheid met de transactie in. Er was nochtans veel protest tegen de overname. Opgemerkt werd dat op die manier cruciale westerse technologie in Chinese handen terecht dreigde te komen. Midea Group is een fabrikant van huishoudelijke apparatuur.

Wereldwijd hebben meer dan twee miljoen mensen de jaarwisseling doorgebracht in een woning die op Airbnb was gehuurd. Eén jaar geleden was er nog sprake van 1,1 miljoen overnachtingen. Dat heeft Brian Chesky, één van oprichters van Airbnb, bekend gemaakt. De populariteit van Airbnb tijdens de eindejaarsperiode kent een snelle groei. Het alternatieve hotelplatform werd negen jaar geleden opgericht. Op het einde van het voorbije decennium werden tijdens de jaarwisseling 1.400 huurders geteld. Het jaar daarop werden al zesduizend gebruikers opgetekend. Sindsdien kon elk jaar ongeveer een verdubbeling worden gemeld. Op Airbnb worden meer dan twee miljoen accommodaties verhuurd.

Russische hackers zijn erin geslaagd in te breken op een computer van het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf Burlington Electric. De operatie - die de codenaam Grizzly Steppe meekreeg - zou weliswaar geen schade hebben veroorzaakt, maar de hack toont volgens waarnemers de kwetsbaarheid van de systemen in de Verenigde Staten. Er wordt wel benadrukt dat de geïnfecteerde computer niet was aangesloten op het elektriciteitsnet van Burlington Electric, dat actief is in de staat Vermont. Een onderzoek is opgestart. Daarbij moet ook worden onderzocht of hackers gebruik hebben gemaakt van software van Russische origine of er sprake is van een rechtstreekse Russische betrokkenheid.

In Frankrijk hebben werknemers voortaan het wettelijk recht om hun smartphone buiten de werkuren uit te schakelen. Dat heeft Myriam El Khomri, Frans minister van arbeid, bekend gemaakt. De maatregel moet volgens de Franse regering komaf maken met een arbeidscultuur waarin van de werknemer verwacht wordt altijd beschikbaar te zijn. Die cultuur heeft volgens de minister niet alleen geleid tot een opeenstapeling van onbetaalde overuren, maar heeft ook geleid tot een overdosis aan informatie, terwijl de werknemers een groter risico zouden lopen op gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen of een burnout, maar ook relatieproblemen.

Maildienst Lavabit, die onder meer door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt, wordt opnieuw operationeel. Op de dag dat Donald Trump als president van de Verenigde Staten worden geïnstalleerd, zou ook Lavabit opnieuw worden geïnstalleerd. Lavabit werd opgericht door Ladar Levison, maar werd drie jaar geleden op last van de Amerikaanse autoriteiten gesloten. Lavabit bood immers aan zijn gebruikers een grote mate van privacy en maakte gebruik van een sterke versleuteling. Daardoor was het voor de autoriteiten bijzonder moeilijk om verdacht email-verkeer te analyseren. Het is nog niet duidelijk onder welke vorm Lavabit zal terugkeren. Inmiddels zijn talloze alternatieve diensten opgestart.

Door een datalek bij het bedrijf Potomac Healthcare Solutions zijn de persoonlijke gegevens van een onbekend aantal Amerikaanse militairen ongewild openbaar gemaakt. Onder meer de burgerservicenummers en de standplaatsen van militair medisch personeel werden door het lek naar buiten gebracht. Volgens veiligheidsspecialist Chris Vickery lag een lek in de server van Potomac Healthcare aan de basis van het probleem. De omvang van het lek bedroeg volgens Vickery minstens elf gigabyte. Potomac is er inmiddels wel in geslaagd het lek te dichten. Er wordt op gewezen dat de gegevens kunnen worden misbruikt door cybercriminelen, maar ook voor vijandelijke mogendheden.

De Chinese film The Autobots heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat en vertoont teveel gelijkenissen met Cars, een film die door de Amerikaanse maatschappij Disney op de markt werd gebracht. Dat heeft een rechtbank in Shanghai bekend gemaakt. Disney had in juli vorig jaar een klacht neergelegd tegen Bluemtv en G-Point, die verantwoordelijk waren voor de productie en distributie van de Chinese film. De rechter oordeelde dat Zhuo Jianrong, de regisseur van Autobots, de karakters uit de Amerikaanse film grotendeels had overgenomen. Voor de inbreuken moet een boete van 1,8 miljoen euro worden betaald. Zhuo Jianrong zou in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

De Amerikaanse stad Chicago heeft het meest gewelddadige jaar in bijna twee decennia moeten registreren. Dat heeft het Chicago Police Department gemeld. Vorig jaar werden in de stad 762 moorden geregistreerd, terwijl ook gewag werd gemaakt van 3.550 schietincidenten, waarbij 4.331 slachtoffers vielen. Volgens de politie wordt de hoge graad van geweld in Chicago veroorzaakt door bendes en illegale wapens in de straten. Vorig jaar nam de politie van Chicago 8.300 wapens in beslag. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Het lokale politiekorps zal volgens chef Eddie Johnson tegen volgend jaar met duizend extra agenten worden versterkt.

In Denemarken is voormalig minister Henning Chrisophersen overleden. Christophersen (77) wordt beschouwd als één van de architecten van de euro. Op het einde van de jaren zeventig werd Christophersen, lid van de liberale partij Venstre, achtereenvolgens minister van buitenlandse zaken en financiën. In het midden van de jaren tachtig werd hij ondervoorzitter van de Europese Commissie, bevoegd voor economie en monetaire zaken. Die functie zou hij tien jaar lang uitoefenen. Tijdens die periode wierp hij zich op als één van de drijvende krachten achter de invoering van een Europese eenheidsmunt. Denemarken zou uiteindelijk echter de toetreding tot de eurozone verwerpen.

Het voorbije jaar zijn wereldwijd negentien vliegtuigongevallen opgetekend. Daarbij vielen ongeveer 325 doden. Dat blijkt uit cijfers van het Aviation Safety Network (ASN) en het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec). Opgemerkt dat alleen vier jaar geleden in de luchtvaart minder zware incidenten dienden te worden geregistreerd. Het voorbije jaar werden ongeveer 35 miljoen passagiersvluchten uitgevoerd. Bij de ongevallen waren elf passagiersvliegtuigen betrokken. Het zwaarste ongeval van het voorbije jaar vond plaats in november Colombia, toen bij een crash van de Boliviaanse maatschappij LaMia in de buurt van de stad Medellin 71 inzittenden om het leven kwamen.

De luchtvaartmaatschappij in oprichting Air Belgium, die in de loop van dit jaar vluchten wil opstarten tussen België en China, heeft een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de uniformen die de piloten en het cabinepersoneel zullen dragen. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een prijs van 10.000 euro. Air Belgium zegt op zoek te zijn naar ontwerpers tussen achttien en dertig jaar oud en in België woonachtig zijn. Geïnteresseerden kunnen zich tot midden januari melden. Begin maart zou de winnaar bekend moeten zijn. Air Belgium wil dit jaar vluchten naar verschillende grote steden in China opstarten. Over de Belgische thuisbasis van de maatschappij is nog geen beslissing bekend.

De krachtcentrale van Langerlo mag overschakelen op het gebruik van biomassa. Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, heeft immers te kennen gegeven zich niet te zullen verzetten tegen de ombouw van de centrale, die oorspronkelijk op steenkool werkte, voor de verwerking van houtafval. De krachtcentrale werd midden dit jaar overgenomen door het bedrijf Graanul Invest uit Estland. Het bedrijf wou in Langerlo energie opwekken met de verbranding van houtstof en houtafval van zagerijen uit Estland, Letland en Litouwen. Het plan van Graanul Invest werd door het Vlaamse Energieagentschap goedgekeurd, maar minister Tommelein toonde zich lange tijd geen voorstander van het project.

De Nederlandse supermarktketen Coop heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 35 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Coop profiteerde naar eigen zeggen onder meer van een toename van het aantal klanten die per winkelbezoek meer geld uitgaven. Er werd een omzetgroei gerealiseerd van 3,3 procent tegenover het voorgaande jaar, dat echter een week langer duurde. Op vergelijkbare basis zou er volgens Coop sprake zijn geweest van een groei met 5,4 procent. De keten telt inmiddels 258 vestigingen. Dat betekende een toename met vier locaties tegenover het jaar voordien. Ook dit jaar wordt een verdere groei voorzien.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar denken 36,3 procent van de Belgische ondernemingen bijkomend personeel te zullen aanwerven, tegenover 26 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van consulent SD Worx bij nagenoeg negenhonderd Belgische ondernemingen met minder dan honderd werknemers. Vastgesteld werd ook dat slechts 5,8 procent van de ondervraagde bedrijven vreest het personeelsbestand te zullen moeten inkrimpen. Dat is het laagste cijfer sinds SD Worx ruim vijf jaar geleden met de bevraging van start ging. Ook blijkt dat 35,8 procent een toename van het volume werk verwacht, tegenover 30,5 procent het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer Nieuws

10:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.