04-01-17

Nieuwsoverzicht

Cathay Pacific uit Hongkong was het voorbije jaar de veiligste vliegtuigmaatschappij van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec). Op de tweede plaats staat Air New Zealand, gevolgd door Hainan Airlines (China), Qatar Airways en de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (KLM). De top van de ranglijst wordt vooral door maatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten gedomineerd. Onder meer Eva Air uit Taiwan, Japan Airlines en All Nippon Airways uit Japan, Qantas uit Australië en Emirates en Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten staan bovenaan. Garuda, Avianca en China Airlines sluiten de top zestig grote maatschappijen af.

Volvo heeft in zijn thuisland Zweden niet lang het meest populaire automodel. Op de eerste plaats stond vorig jaar immers de Volkswagen Golf, die 5,9 procent van de nieuwe Zweedse autoverkopen vertegenwoordigde. De Volvo V70 komt pas op de tweede plaats, gevolgd door de modellen S90 en V90 van het Zweedse merk. Het is vijfenhalve decennium geleden dat de autoverkoop in Zweden niet door een model van Volvo werd gedomineerd. Op de eerste plaats stond toen de Volkswagen Kever. Wanneer alle modellen worden samengevoegd, blijft Volvo met een aandeel van 20 procent nog altijd de grootste autoverkoper van Zweden. De totale autoverkoop in het land steeg met 8 procent tot 372.000 exemplaren.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft vorig jaar vijftien nucleaire incidenten geteld in België. Alle problemen hadden betrekking op incidenten van het laagste niveau van de International Nuclear Event Scale (Ines). Drie van de incidenten werden opgetekend in Reactor Drie van de kerncentrale van Tihange. De resultaten betekenen wel een lichte daling tegenover de jaren voordien. Twee jaar geleden werden zestien incidenten geteld en drie jaar geleden was er sprake van achttien problemen. Twee jaar geleden werden ook vier incidenten van het tweede niveau opgetekend. Drie jaar geleden was er zelfs sprake van vier incidenten van het tweede niveau.

De Amerikaanse televisie-journaliste Megyn Kelly stapt van Fox News over naar National Broadcasting Company (NBC). Kelly zou bij haar nieuwe werkgever een dagelijks nieuwsprogramma krijgen, terwijl ze op zondagavond een eigen nieuwsshow zou krijgen. Ook zal ze worden betrokken bij alle uitzendingen over grote evenementen. Het vertrek van Megyn Kelly is een belangrijke terugslag voor Fox News. Kelly begon twaalf jaar geleden bij Fox News als een onervaren journaliste, maar groeide uit tot één van de grootste vedetten van de zender. Na Bill O’Reilly was Kelly de meest populaire figuur bij Fox. Tijdens de voorbije presidentsverkiezingen ging ze herhaaldelijk in de clinch met kandidaat Donald Trump.

China heeft beperkende maatregelen ingevoerd voor buitenlandse uitgaven. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Chinese burgers mogen weliswaar nog steeds 50.000 dollar per jaar wisselen, maar moeten die operatie voortaan wel gedetailleerd motiveren. Met de maatregel zou de Chinese overheid naar eigen zeggen willen vermijden dat geld wordt witgewassen of illegaal wordt geïnvesteerd in buitenlands vastgoed. Burgers die op inbreuken worden betrapt, mogen drie jaar lang geen geld meer wisselen en worden aan een witwasonderzoek onderworpen. Uit berekeningen van Bloomberg blijkt dat tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar ongeveer 689 miljard dollar China heeft verlaten.

Op de Vlaamse autostrades werden vorig jaar op werkdagen een gemiddelde file van 141 kilometer geregistreerd. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Verkeerscentrum. Over een periode van vier jaar was er sprake van een toename van 15,6 procent. Wanneer ook het tijdverlies in rekening wordt gebracht, is de filezwaarte in Vlaanderen op vijf jaar tijd met 40 procent toegenomen. De files zijn immers niet alleen langer geworden, maar lossen ook veel minder gemakkelijk weer op. Vooral in de regio Antwerpen zou het probleem een sterke toename kennen. In de Brusselse regio werd daarentegen een relatieve status-quo opgetekend.

Bij het nutsbedrijf Burlington Electric in de Amerikaanse staat Vermont was er uiteindelijk toch geen sprake van een aanval van Russische hackers. Rapporten over anomalieën met online codes op één van de computers van het elektriciteitsbedrijf hadden vermoedens over een aanval doen rijzen. Daarbij was eerst gezegd dat de hackers tot het elekticiteitsnet waren doorgedrongen, maar later werd opgemerkt dat slechts één geïsoleerde computer was getroffen. Nu blijkt dat een computer van een medewerker van Burlington Electric werd aangemeld op een webadres waar geregeld malafide activiteiten zouden worden geregistreerd. Vermoed wordt dat criminelen malware hebben proberen te installeren.

In mei dit jaar zal mogelijk het proces tegen voormalig wielrenner Lance Armstrong van start gaan. Dat heeft Armstrong zelf gemeld. De gewezen wielrenner moet er zich verdedigen tegen een klacht van het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal, dat Armstrong beticht ruim 30 miljoen euro sponsorgeld oneigenlijk te hebben gebruikt. In de sponsoringovereenkomst stond immers vermeld dat Armstrong zich van het gebruik van doping diende te onthouden. Het proces zal mogelijk een volledige maand in beslag nemen. Er werd tegen de gewezen wielrenner een schadeclaim van ongeveer 95 miljoen euro ingediend. Armstrong gaf vijf jaar geleden in een televisieshow van Oprah Winfrey openlijk dopinggebruik toe.

Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werden in België 211.713 misdrijven geregistreerd. Dat betekende een daling met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische politie. Daarmee kon voor het tweede jaar een laagterecord worden opgetekend. De cijfers tonen al vijf jaar op rij een dalende tendens. De lijst met misdrijven wordt aangevoerd door diefstal en afpersing (80.431), gevolgd door de beschadiging van eigendom (20.174), misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (17.979), drugs (12.697) en bedrog (9.804). Er werden wel vijftien meldingen van homejackings geregistreerd. Ook werd een toename opgetekend bij betaalkaartfraude en steekpartijen.

Een vertrek uit de Europese Unie dreigt Groot-Brittannië mogelijk een verlies van bijna 40 miljard euro aan directe financiële steun te kosten. Dat blijkt uit een analyse van het Britse parlement. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. De belangrijkste financiële steun is afkomstig van Europese fondsen voor de ontwikkeling van achtergestelde gebieden en de ondersteuning van de landbouw. Daarbij was tot het einde van dit decennium voor Groot-Brittannië een budget van respectievelijk 17,2 miljard euro en 22,5 miljard euro gereserveerd. Daarnaast is er ook sprake van een jaarlijks budget van bijna 1,8 miljard euro voor onderzoeksprojecten bij het Britse bedrijfsleven.

Het internationale bedrijfsleven vertoont een groter optimisme over het nieuwe jaar. Dat blijkt uit een enquête van consulent Grant Thornton bij 2.600 bedrijfsleiders over de hele wereld. De helft van de ondervraagden denkt dit jaar meer omzet te zullen halen. Het zakelijk optimisme wordt volgens Grant Thornton gevoed door de aantrekkende economie, terwijl de onzekerheid rond de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen is geluwd. Opgemerkt wordt dat ook de intenties voor investeringen in kapitaalgoederen het hoogste niveau in twee jaar heeft bereikt. Er wordt wel gewaarschuwd dat verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland wel opnieuw voor onrust kunnen zorgen.

In Eemshaven is begonnen met de aanleg van onderzeese elektriciteitskabel, over een lengte van 325 kilometer, tussen Denemarken en Nederland. Dat heeft het bedrijf Tennet, beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, gemeld. De zogenoemde Cobra-cable krijgt een capaciteit van 700 megawatt, waarmee het elektriciteitsverbruik van ongeveer 700.000 huishoudens kan worden gedekt. De aanleg van de kabel vergt een investering van meer dan 600 miljoen euro. De werken worden uitgevoerd door Tennet en diens Deense sectorgenoot Energinet.dk, die elk een belang van 50 procent hebben in het project. De kabel loopt tussen Eemshaven in Nederland en Endrup in Denemarken.

Luchthaven Antwerp Airport heeft vorig jaar ruim 276.000 reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met bijna 25 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Marcel Buelens, topman van Antwerp Airport, bekend gemaakt. De Antwerpse luchthaven heeft vorig jaar een absoluut recordaantal reizigers ontvangen. Er wordt wel opgemerkt dat de cijfers enigszins werden vertekend door de aanslagen op Brussels Airport in maart vorig jaar. Door die gebeurtenissen dienden tijdens de maanden maart en april immers aan aantal verbindingen van Brussel naar Antwerpen te worden verschoven. Daardoor kon de Antwerpse luchthaven tijdens die maanden rekenen op 20.000 bijkomende passagiers.

In de stad Jupiter in de Amerikaanse staat Florida is voormalig ondernemer Frederick Ross Johnson (85) aan de gevolgen van een longontsteking overleden. Johnson werd vooral bekend als chief executive van het conglomeraat RJR Nabisco, dat in de jaren tachtig uiteindelijk na een beruchte biedstrijd in handen kwam van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR). In de overnamestrijd rond RJR Nabisco - dat onder meer merken zoals Ritz, Oreo en Winston omvatte - zou Johnson ook door zijn eigen bestuursraad, die zich door het hogere bod van tegenpartijen liet verleiden, in de steek worden gelaten. De strijd rond RJR Nabisco werd beschreven in het boek ‘Barbarians at the Gate’ van auteurs Bryan Burrough en John Helyar.

De Nederlandse Spoorwegen en Prorail nemen voortaan duurzaam gas af bij het bedrijf Essent. Daarover werd een contract met een looptijd van zes jaar gesloten. Voorzien is dat Essent aan de spoorbedrijven jaarlijks 13,7 miljoen kubieke meter gas zal leveren. De leveringen worden gebruikt voor de verwarming van kantoren, stationsgebouwen en wissels. Dit jaar moet een kwart van de gasconsumptie van de Nederlandse spoorbedrijven een duurzame origine hebben. Tegen het einde van dit decennium moet de volledige consumptie op duurzaam gas, gebaseerd op biomassa uit hernieuwbare bronnen, zijn gebaseerd. De spoorsector zal daarmee 10 procent van de volledige duurzame gasproductie in Nederland afnemen.

Lees Verder

07:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.