04-01-17

Ondernemerschap is sterke ambitie bij Chinese studenten

Bij Chinese universiteitsstudenten kan een grote interesse in het ondernemerschap worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Renmin University of China op basis van een enquête van meer dan vierhonderdduizend studenten aan nagenoeg achttienhonderd Chinse universiteiten en hogescholen. Vastgesteld werd dat slechts 10,2 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen nooit heeft gedacht aan de oprichting van een eigen onderneming. Met het ondernemerschap willen de studenten vooral hun zelfstandigheid garanderen en een levensdroom vervullen.

Uit het onderzoek bleek dat ruim 37 procent van de ondervraagden in het ondernemerschap een mogelijkheid zag om de controle over zijn carrière en leven in eigen handen te houden. Daarnaast gaf meer dan 20 procent te kennen met een eigen zaak een levensdroom te willen vervullen. Voor bijna 16 procent is het ondernemerschap vooral een manier om geld te verdienen, terwijl ruim 10 procent zegt op een andere manier geen degelijke baan te kunnen vinden. Daarnaast wijst 10 procent op het maatschappelijk belang van de onderneming, terwijl 6 procent zich aangemoedigd voelden door stimulansen van de overheid.

Volgens Zhang Jingxiu, executive director van het Newjincin Research Institute, heeft de Chinese overheid een aantal maatregelen uitgevaardigd die studenten moeten aanmoedigen een eigen onderneming te starten. Daarbij wordt onder meer verwezen naar een flexibel onderwijssysteem, dat studenten toelaat om hun opleiding tijdelijk op te schorten om een onderneming op te richten. “Het is bovendien ook belangrijk dat de sociale opinie over startups is veranderd,” merkt Zhang Jingxiu op. “Studenten en ouders beschouwen startups als een opportuniteit en niet langer als een risico.” Zhang Rui, voorzitter van de Wanxue Education Group, merkt daarbij op dat bij startups niet van een mislukking kan worden gesproken.

“Ondernemers mogen niet op hun eerste poging worden afgerekend,” benadrukt Zhang Rui. “Geen enkele ondernemer wordt bij zijn eerste poging een succesvol zakenman.”

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ondernemerschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.