05-01-17

Nieuwsoverzicht

De maaltijdbezorgdienst UberEats werkt samen met het drankenconcern AB InBev en de nachtwinkelketen White Night om bij consumenten in Brussel bier aan huis te brengen. Consumenten kunnen de applicatie van UberEats gebruiken om thuis dranken te laten bezorgen. De bestellingen worden door de koeriers van UberEats opgehaald in vijf vestigingen van de keten White Night. UberEats werd in oktober vorig jaar in Brussel gelanceerd. Naar eigen zeggen werkt de dienst op dit ogenblik al samen met vierhonderd Brusselse restaurants. Er zouden duizenden bestellingen per week worden ontvangen. Met de nieuwe bierdienst wil UberEats zijn marktpositie tegenover zijn Britse concurrent Deliveroo versterken.

Het technologiebedrijf NG Data uit Gent heeft voor de tweede keer in twee jaar tijd een extra kapitaal van 9 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen door NG Data, dat vijf jaar geleden werd opgericht, worden gebruikt om zijn verdere uitbreiding op de internationale markt te ondersteunen. De software van NG Data biedt gebruikers de mogelijkheid om grote hoeveelheden klanteninformatie te analyseren. NG Data heeft op dit ogenblik vestigingen in New York, San Francisco en Singapore. Het bedrijf wil echter ook een sterkere marktpositie uitbouwen in West-Europa en de Verenigde Staten. De nieuwe financiële middelen werden vooral aangebracht door de Franse investeerder IDinvest Partners.

Luierproducent Drylock neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Presto Absorbent over. Dat heeft Bart Van Malderen, chief executive van Drylock, bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 71 miljoen euro. Presto Absorbent is gespecialiseerd in de productie van incontinentieluiers en was een dochter van de Amerikaanse groep National Presto Industries. Presto Absorbent betekent de tweede overname voor Drylock. Twee jaar geleden werd ook het Italiaanse bedrijf CIP Assorbenti overgenomen. Van Malderen wijst erop dat Presto Absorbent in de Verenigde Staten op een sterke groeimarkt kan rekenen. Onder meer winkelketen Walmart is een belangrijke klant.

Rex Tillerson zal aan zijn overstap van ExxonMobil naar de Amerikaanse regering een bedrag van ruim 273 miljoen dollar overhouden. Als toekomstig Amerikaans minister van buitenlandse zaken moet Tillerson immers alle banden met zijn werkgever ExxonMobil, waar hij elf jaar geleden tot chief executive werd aangesteld, doorknippen. Hij moet dan ook al zijn aandelen in het bedrijf van de hand doen. Die operatie zou hem 55,5 miljoen dollar opleveren. Daarnaast werd ook een regeling getroffen voor de aandelen die Tillerson de volgende tien jaar nog zou ontvangen. Daarvoor zou hij een compensatie van 181,8 miljoen dollar krijgen. De uitbetaling van dat pakket wordt over een periode van tien jaar gespreid.

De Amerikaanse technologiegroep Apple investeert 1 miljard dollar in een technologiefonds dat midden oktober door het Japanse bedrijf Softbank en de Saudische overheid werd opgericht. Met het fonds wil Saudi-Arabië zijn economie diversifiëren en minder afhankelijk worden van de oliesector. De Saudische overheid investeerde 45 miljard dollar in het fonds, terwijl Softbank een bedrag van 25 miljard dollar ter beschikking stelde. Nu heeft ook Apple bekend gemaakt voor een bedrag van 1 miljard dollar aan het project deel te nemen. Het bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat het fonds zal leiden tot een versneld ontwikkeling van nieuwe technologieën die op termijn van strategisch belang kunnen zijn voor ondernemingen zoals Apple.

De Duitse autobouwer Audi heeft in zijn fabriek in Brussel vorig jaar 105.250 wagens geproduceerd. Dat betekende een daling met bijna 9,5 procent tegenover het jaar voordien. Audi Brussels bouwt de productie van de modellen A1 en S1 echter af ter voorbereiding van de komst van het elektrische model E-tron Quattro. Tot eind dit jaar wordt de A1 in Brussel geproduceerd. Volgend jaar wordt de bouw van het elektrische model opgestart. Audi Brussels zal ook de batterijen voor de elektrische wagen bouwen. Bij Audi Brussels werken op dit ogenblik 2.600 mensen. Die zijn echter noodzakelijk voor de productie van de E-tron Quattro. Audi Brussel investeert ongeveer 600 miljoen euro in de elektrische productie.

De groep Hilton Worldwide Holdings heeft zich opgedeeld in drie afzonderlijke bedrijven. Naast het oorspronkelijke moederconcern, dat zich voortaan toespitst op hotelmanagement, werden de bedrijven Park Hotels & Resorts en Hilton Grand Vacations opgericht. Park Hotels & Resorts omvat al het hotelvastgoed van de groep, terwijl Hilton Grand Vacations zich op timesharing toespitst. De twee nieuwe bedrijven hebben respectievelijk zevenenzestig en zesenveertig locaties in portefeuille. De drie entiteiten hebben allemaal een notering op de New York Stock Exchange en worden respectievelijk geleid door Christopher Nassetta, Thomas Baltimore en Mark Wang.

Intel, de grootste producent van halfgeleiders ter wereld, heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn nieuwe merk Go gelanceerd. Intel Go wil nieuwe producten ontwikkelen voor de autobouwers. Het bedrijf wil daarmee zijn dominantie in het computer-segment ook uitbreiden naar de markt voor auto-elektronica, waar de volgende jaren een sterke groei wordt verwacht. Intel Go brengt drie productlijnen op de markt. Verwacht wordt dat de Intel Automated Driving Group de onderscheiden pakketten nog voor de zomer beschikbaar zal stellen. Brian Krzanich, chief executive van Intel, kondigde eerder al aan dat de volgende twee jaar 250 miljoen dollar in zelfrijdende technologie wordt geïnvesteerd.

Infrabel, beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur, wil tegen het einde van dit decennium nog slechts elf dochterbedrijven tellen. Die operatie moet helpen de structuur van het bedrijf te vereenvoudigen. Drie jaar geleden telde Infrabel nog drieëntwintig dochterondernemingen, waaronder een aantal voormalige divisies van de ontmantelde NMBS Holding. De Belgische regering wil echter dat het aantal filialen drastisch wordt teruggeschroefd. Inmiddels zijn al zes dochterbedrijven vereffend. Nu wordt aangekondigd dat ook informatica-dochter Ixilio zal worden geïntegreerd in het studiebureau Tuc Rail. Er vallen geen ontslagen, maar het personeelsbestand wordt wel gereduceerd.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft het Amerikaanse bedrijf Faraday Future zijn zelfrijdende auto FF91 voorgesteld. De auto heeft een bereik van ruim 600 kilometer en zou in 2,4 seconden vanuit stilstand tot 100 kilometer per uur kunnen optrekken. Daarmee zou de FF91 sneller zijn dan de huidige modellen van Tesla. Ook zou de batterij van de FF91 sneller kunnen worden opgeladen dan andere elektrische wagens. Over de uiteindelijke kostprijs van de nieuwe wagen werden nog geen uitspraken gedaan. Het is ook niet bekend wanneer de FF91 op de markt zal worden gebracht. De grote investeerder in Faraday Future is de Chinese miljardair Jia Yueting.

Bij Deutsche Bank heeft Peter Hazlewood, hoofd van de antiwitwas-cel van de financiële groep, ontslag genomen. Dat heeft het Duitse tijdschrift Manager Magazin gemeld. Hazlewood zou vergeefs een versterking van zijn dienst hebben gevraagd. John Cryan, topman van Deutsche Bank, had de voorbije zomer de aanstelling van een verantwoordelijke voor interne orderhandhaving gemeld. Daarmee hoopte Cryan een aantal schandalen uit het verleden, die de bank vele miljarden verliezen hebben gekost, voortaan te kunnen uitsluiten. De taak werd toevertrouwd aan Peter Hazlewood, die voordien voor HSBC Holdings en Standard Chartered, waar hij zich in de bestrijding van financiële criminaliteit zou hebben gespecialiseerd.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) heeft het voorbije jaar 2 miljoen bezoekers ontvangen. Dat heeft de directie van de maatschappij bekend gemaakt. De Antwerpse Zoo boekte meer dan 1 miljoen bezoekers, terwijl het dierenpark Planckendael in Muizen 950.000 gasten ontving. Daarmee werd de Antwerpse Zoo opnieuw, na een onderbreking van één jaar, een groter publiekstrekker dan Planckendael. Opgemerkt wordt dat de Antwerpse Zoo weliswaar een moeizame start kende, maar een spectaculaire groei kon melden na de opening van het nieuwe Savannecomplex, het vernieuwde Flamingoplein en de introductie van de Skywalk, een wandelpad van zes meter hoog.

De Franse regionale krant La Voix du Nord wil 178 banen schrappen. Op uitzondering van de informatica-afdeling zouden alle divisies van de krant worden geraakt. La Voix du Nord, die verslaggeving brengt over Noord-Frankrijk en Pas-de-Calais, maakt deel uit van de Belgische groep Rossel. Er zou een sociaal plan worden voorzien, waarbij de afslanking over een periode van twee jaar zou worden gespreid. Er zou onder meer worden gerekend op vrijwillig vertrek en tewerkstellingsmaatregelen voor oudere werknemers. Bij La Voix du Nord werken op dit ogenblik nog 710 mensen. Volgens de plannen zullen vier van de vierentwintig verschillende divisies worden stopgezet. Er zal ook meer digitaal worden gewerkt.

Grote energie-intensieve bedrijven hebben vorig jaar bijna 40 miljoen euro subsidie gekregen uit het Vlaamse Klimaatfonds. Nochtans werd van de betrokken bedrijven op het gebied van klimaat geen enkel engagement gevraagd. Dat heeft het Vlaamse parlementslid Johan Danen (Groen) gezegd. De subsidies worden door de Vlaamse regering gebruikt om de hogere energieprijzen te compenseren, om te beletten dat de bedrijven zich elders zouden vestigen. Daarvoor moeten volgens Danen echter andere mogelijkheden dan het Vlaamse Klimaatfonds worden gevonden. Joke Schauvliege, Vlaams minister van klimaat, wijst er echter op dat de buurlanden gelijkaardige maatregelen toepassen.

Indien General Motors in Mexico auto’s blijft produceren voor afnemers in de Verenigde Staten, zal het concern met een zware Amerikaanse importbelasting rekening moeten houden. Dat heeft Donald Trump, de toekomstige president van de Verenigde Staten gezegd. Trump zegt niet te kunnen aanvaarden dat het model Chevy Cruze door General Motors in Mexico wordt vervaardigd en belastingvrij bij de Amerikaanse autodealers aflevert. Hij dreigt met een invoertarief van 35 procent. General Motors zegt de Cruze vooral te bouwen in een fabriek in Lordstown in de Amerikaanse staat Ohio. Er is een beperkte productie in Mexico, maar daarvan wordt slechts een miniem gedeelte in de Verenigde Staten ingevoerd.

Meer Nieuws

07:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.