06-01-17

Piraterij moet met een pragmatische houding worden benaderd

Content providers en copyright-houders moeten een pragmatische houding aannemen tegenover het probleem van piraterij. Er moet op basis van een sociale consensus getracht worden illegale downloaders te overtuigen dat hun gedrag ook economisch en ethisch onaanvaardbaar is in de community’s waartoe ze zelf behoren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Coventry University in Engeland en de Universität Wien in Oostenrijk. De entertainment-industrie probeert piraterij vooral met juridische middelen te bestrijden, maar die aanpak lijkt volgens de onderzoekers niet de gewenste resultaten op te leveren. Daarentegen moet volgens hen een communicatie met de piraten worden opgestart.

“Piraterij van digitale content is in de populaire cultuur sterk ingeburgerd,” zeggen de onderzoekers Eva Hofmann en Elfriede Penz. “Er kan echter een duidelijk verschil in opstelling worden opgemerkt tussen de piraten en de legale downloaders. Cruciaal daarbij is dat digitale goederen eindeloos kunnen worden gedupliceerd zonder aan kwaliteit te verliezen. Daardoor lijkt het legale origineel dan ook minder waard dan een fysieke drager, zoals een compact-disc (cd) of een digitale video-disc (dvd). Dat verschil in perceptie zorgt ervoor dat een illegale download voor de piraat moreel minder erg lijkt dan de diefstal van een fysieke drager uit een winkelrek.”

“Een aantal studies hebben uitgewezen dat online piraterij geen negatieve impact heeft op de fysieke verkopen,” stippen Hofmann en Penz aan. “Bovendien zouden zogenaamde piraten uiteindelijk in totaal meer geld aan entertainment besteden. De verkoop van fysiek muziekdragers volgt echter een dalende lijn en de producenten verwijzen vooral naar piraterij als belangrijkste oorzaak. Anderzijds blijken consumenten de hoge prijzen van digitale goederen als een reden te gebruiken om illegaal downloaden te verdedigen. In plaats van repressief op te treden, zouden de content providers meer voordeel kunnen halen uit een communicatie met de illegale downloaders en de wereldwijde online netwerken.”

Lees Verder

17:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piraterij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.