09-01-17

Nieuwsoverzicht

In Londen heeft het personeel van de metro beslist het werk neer te leggen, nadat er geen vergelijk kon worden gevonden rond een geplande reorganisatie. London Underground, de uitbater van de metro in de Britse hoofdstad, wil negenhonderd banen schrappen en loketten voor de ticketverkoop sluiten. Volgens de vakbonden wordt door de maatregelen de werking en veiligheid van de metro in het gedrang gebracht. Gesprekken tussen vakbonden en directie leverden geen resultaat op. Daarop besliste het personeel het werk voor vierentwintig uur neer te leggen. Burgemeester Sadiq Khan noemde in een reactie de staking een zinloze actie die miljoenen mensen treft.

Het autoverkeer in de Franse hoofdstad Parijs wordt verder ingeperkt. Dat is de inhoud van een plan dat Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, heeft voorgesteld. Parijs had al een plan om tegen het einde van dit decennium het aantal fietspaden te verdubbelen, maar die operatie wordt versneld. Langs de Rue de Rivoli komt een nieuw fietspad van vier kilometer die de Place de la Bastille met de Place de la Concorde moet verbinden. In het gebied wordt de ruimte voor het autoverkeer gehalveerd. Ook de wijk Le Marais zal minder gemakkelijk toegankelijk worden voor de auto. Ook wordt gemikt op openbaar vervoer. Volgend jaar moet op de rechteroever van de Seine een nieuwe buslijn worden georganiseerd.

Tabaksproducten hebben de Belgische staat het voorbije jaar 151 miljoen euro minder accijnzen opgeleverd dan oorspronkelijk werd verhoopt. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën. De regering had erop gerekend dat de hogere accijnzen op tabak 199 miljoen euro extra zouden ­genereren voor de schatkist, maar uiteindelijk bleek die opbrengst beperkt tot 48 miljoen euro. Volgens de tabaksfederatie Cimabel heeft de accijnsverhoging een averechts effect en worden de consumenten aangezet op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Ook de grensverkoop van tabaksproducten aan Britse, Franse en Nederlandse consumenten zou minder hebben opgeleverd dan was gehoopt.

Plopsaland De Panne gaat een vakantiepark bouwen. Er zullen vijftig vakantiewoningen en een drietal themadorpen worden gebouwd. Dat heeft Steve Van den Kerkhof, chief executive van Plopsaland De Panne, bekend gemaakt. Volgens hem zijn moderne themaparken ook verplicht overnachtingen aan te bieden. Daarom wordt nu ook al gewerkt aan de bouw van het Plopsahotel, waarin 20 miljoen euro werd geïnvesteerd. De vakantiewoningen zullen vier tot acht personen kunnen herbergen. De bouw, waarvoor een budget van 10 miljoen euro is voorzien, zou nog dit jaar van start moeten gaan. Op termijn moeten er honderdvijftig vakantiewoningen worden gebouwd.

De concerten van de Amerikaanse rockmuzikant Bruce Springsteen hebben het voorbije jaar met de ticketverkoop ruim 268,2 miljoen dollar opgehaald. Daarmee genereerde Springsteen de grootste concertomzet van het jaar, gevolgd door Beyoncé (256,4 miljoen dollar) en Coldplay (241 miljoen dollar). Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse magazine Pollstar. De top vijf bestaat verder uit Guns N’ Roses (188,4 miljoen dollar) en Adèle (167,7 miljoen dollar). De tien populairste concertreeksen realiseerden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 1,67 miljard dollar, tegenover 1,5 miljard dollar het jaar voordien. Coldplay realiseerde met 2,67 miljoen tickets de grootste verkoop, gevolgd door Springsteen en Beyoncé.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn samenwerking met de Chinese Kangdexin Composite Material Group, producent van driedimensionale schermen, uitgebreid. Door de overeenkomst mag Kangdexin langer gebruik maken van de licenties van het Nederlandse concern. De collaboratie mikt verder op de ontwikkeling van driedimensionale schermen waarvoor de kijker geen speciale bril hoeft te dragen. Kangdexin maakt al sinds drie jaar gebruik van de licenties van Philips. Het Chinese bedrijf nam vorig jaar ook een meerderheidsbelang in Dimenco, een voormalige divisie van Philips die zich in driedimensionale technologieën had gespecialiseerd.

Lufthansa ziet ruimte om dit jaar ongeveer drieduizend nieuwe medewerkers aan te nemen. De Duitse luchtvaartgroep heeft vooral behoefte aan nieuw cabinepersoneel, maar er wordt ook gezocht naar piloten, technici en grondmedewerkers. Dat heeft Lufthansa bekend gemaakt. De maatschappij behoort tot de populairste werkgevers van Duitsland. Vorig jaar ontving de vacaturesite van het bedrijf meer dan 100.000 sollicitaties. Bij Lufthansa werken wereldwijd ongeveer 120.000 mensen. In Duitsland worden 67.000 werknemers geteld. Het voorbije jaar werd Lufthansa wel geconfronteerd met een reeks conflicten over onder meer de arbeidsvoorwaarden voor het vliegend personeel.

Noorwegen stopt met radio-uitzendingen in Frequentie Modulatie (FM) en stapt als eerste land ter wereld over naar Digital Audio Broadcasting (DAB). De transformatie gaat van start in de noordelijke stad Bodo, maar tegen het einde van dit jaar moet heel Noorwegen op digitale radio zijn overgestapt. De digitale radio zou beter geschikt zijn voor de bergachtige structuur van het land. Bovendien biedt digitale radio een betere geluidskwaliteit. Critici zijn echter van mening dat de Noorse overheid te snel is gegaan met de afschaffing van het oude fm-systeem. Daarbij wordt erop gewezen dat twee miljoen autoradio’s nog altijd niet voor het nieuwe digitale systeem zijn aangepast. Vele Noren zijn tegenstander van de overstap.

Over twee jaar moet het Franse leger over 2.600 digitale experts beschikken. Dat is een verdubbeling van het huidige contingent. Dat heeft Jean-Yves Le Drian, Frans minister van defensie, bekend gemaakt. Volgens Le Drian is Frankrijk niet beter beschermd tegen hackers en cyberaanvallen dan de Verenigde Staten. Ook Frankrijk is volgns hem niet immuun voor digitale inmenging van buitenaf. Volgens Le Drian verdubbelen de digitale aanvallen op zijn ministerie ieder jaar. Vorig jaar zouden 24.000 aanvallen zijn geregistreerd. De minister stelde ook dat Frankrijk zich niet alleen defensief moet versterken, maar ook zelf digitaal moet kunnen toeslaan indien dat noodzakelijk zou blijken.

In de Verenigde Staten werden het voorbije jaar ruim 17,5 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse vakblad Automotive News. Daarmee heeft de Amerikaanse autoverkoop een nieuw record laten optekenen. De sector kan voor het zevende jaar op rij een stijgende verkoop melden. Volgende jaar zou de industrie volgens waarnemers echter met moeilijker omstandigheden rekening moeten houden, onder meer door de stijging van de rente en de aanhoudende prijsstijging voor brandstof. Verder zijn autodealers steeds vaker afhankelijk van kortingsacties om de verkopen aan te jagen.

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair heeft het voorbije jaar 117 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Ryanair bekend gemaakt. De Ierse maatschappij zou zich met deze cijfers tot grootste grootste luchtvaartmaatschappij van Europa en daarmee Lufthansa van de troon stoten. Er wordt wel op gewezen dat een kwart van de omzet van Ryanair wordt gegenereerd in Groot-Brittannië, dat beslist heeft zich uit de Europese Unie terug te trekken. Ryanair ondervond van de brexit vorig jaar nog geen hinder, maar houdt wel rekening met een negatieve impact in de toekomst. De maatschappij is daarom van plan zijn activiteiten in andere landen op te voeren.

Het voorbije jaar hebben autoriteiten over de hele wereld voor 6,7 miljard dollar kartelboetes opgelegd. Dat betekent een stijging met ruim 25 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het advocatenbureau Allen & Overy. De cijfers worden vooral gedragen door de Europese Commissie, die vorig jaar een recordboete van 4,1 miljard dollar heeft opgelegd. Vooral de autosector was met een boete van 3,2 miljard dollar het mikpunt van de kartelautoriteiten. Opgemerkt wordt dat de kartelautoriteiten een agressief handhavingsbeleid voeren, waardoor het aantal boetes met 20 procent is gestegen. Dit jaar wordt een grotere activiteit verwacht in onder meer Brazilië, Zuid-Korea en de Europese Unie.

De Duitse autobouwer Audi heeft het voorbije jaar 1,87 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Duitse merk, onderdeel van de groep Volkswagen, gemeld. In de Verenigde Staten werd een stijging van 4 procent genoteerd. Ook in Groot-Brittannië konden de verkoopcijfers, ondanks het vooruitzicht op de brexit, met 6,4 procent worden verhoogd. Audi merkt op dat het merk en de sector een bewogen en uitdagend jaar achter de rug heeft, maar voegt eraan toe het dieselschandaal bij moederconcern Volkswagen relatief goed te hebben doorstaan. Het bedrijf zegt te ervaren dat de klanten erop vertrouwen dat de problemen worden aangepakt.

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump weet wellicht niet hoeveel banen de Japanse autobouwer Toyota in de Verenigde Staten heeft gecreëerd. Dat heeft Taro Aso, de Japanse minister van financiën, gezegd in een reactie op de dreigementen van Donald Trump aan het adres van Toyota. Trump had ermee gedreigd een zware invoerheffing te zullen opleggen aan de wagens die Toyota mogelijk vanuit zijn Mexicaanse fabriek in de Verenigde Staten zou willen importeren. Analisten vinden het wel vreemd dat Trump specifiek Toyota zou viseren. Slechts 6 procent van de totale Amerikaanse verkopen van Toyota is uit Mexico afkomstig. Bij een aantal andere producenten kan dat cijfer oplopen tot 50 procent.

Het Finse energiebedrijf Neste Oil neemt de voormalige biodieselfabriek van Electrawinds ReFuel in het Nederlandse Sluiskil over. Dat heeft Neste Oil bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Neste wil de installatie in Zeeland gebruiken voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen voor de raffinage van biodiesel. De overname moet in het eerste kwartaal van dit jaar zijn afgerond. In het verleden werd in Sluiskil conventionele biodiesel geproduceerd, maar de site stopte twee jaar geleden de activiteiten. Neste Oil hoopt de productie van de Zeeuwse fabriek tijdens de tweede helft van dit jaar te kunnen heropstarten.

Meer Nieuws

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.