10-01-17

Opleiding basis van romantische aantrekkingskracht?

Opleiding is wellicht één van de sterkste factoren die in een romantische relatie de wederzijdse aantrekkingskracht kan opwekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij zestienhonderd samenwonende of gehuwde personen in Groot-Brittannië. Er was al langer geweten dat meestal een partner met gelijkaardige eigenschappen wordt nagestreefd, maar nu komt daarbij volgens de onderzoekers voor de eerste keer het onderwijsniveau als een cruciaal element naar boven. Er moet volgens de wetenschappers rekening mee worden gehouden dat die selectie op onderwijsniveau nog met elke generatie meer bepalend zal worden.

“Velen veronderstellen dat de aantrekkingskracht in een romantische relatie vooral in fysieke of mentale eigenschappen moet worden gezocht, maar de werkelijkheid blijkt veel pragmatischer motieven aan te reiken,” zegt onderzoeksleider David Hugh-Jones, docent economie aan de University of East Anglia. “Er moest immers worden vastgesteld dat vooral gemeenschappelijke educatieve niveaus een belangrijke basis voor een partnership kunnen vormen. Personen met een hoog onderwijsniveau bleken vooral te streven naar partners met gelijkaardige genen, waardoor ook kinderen met eenzelfde educatieve capaciteiten worden geboren.”

“Het onderzoek veronderstelt een genetische stimulans om op zoek te gaan naar een partner met eenzelfde onderwijsniveau,” zegt Hugh-Jones. “Die vaststelling is van groot belang voor de maatschappij, de genetisch structuur en daarmee ook de evolutionaire ontwikkeling van de volgende generaties. Mogelijk zal deze vorm van selectie in de volgende generaties immers leiden tot een grotere genetische en sociale ongelijkheid. Wanneer de toenemende sociale ongelijkheid wordt gedreven door een groeiende biologische ongelijkheid, kunnen immers de ongelijkheden in de maatschappij mogelijk moeilijker worden overwonnen. Daardoor kan ook de selectie op basis van onderwijsniveau met elke generatie nog scherper worden.”

Lees Verder

17:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opleiding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.