12-01-17

Nieuwsoverzicht

De Chinese ecommercegroep Alibaba gaat ruimte verkopen aan boord van containerschepen. Het bedrijf heeft daarvoor een alliantie gesloten met het Deense concern Maersk, de grootste containerrederij ter wereld. Op Onetouch, een online platform dat zeven jaar geleden door Alibaba werd overgenomen, wordt het mogelijk met één klik een container te reserveren op een schip dat Maersk tussen Azië en Europa inzet. Het aanbod is voorlopig beperkt tot acht Chinese havens, waaronder Shanghai en Ningbo, maar algemeen wordt verwacht dat de dienst in de toekomst verder zal worden uitgebreid. De twee partijen zien de samenwerking als een toegevoegde waarde voor hun bestaande dienstenpakket.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft het voorbije jaar 226.700 vacatures ontvangen. Dat betekent een stijging met 26,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Vlaamse arbeidsbemiddelaar bekend gemaakt. De vraag naar werknemers is daarmee gestegen tot het hoogste niveau in vijftien jaar, toen met de verzameling van de gegevens werd gestart. Bij ondernemingen met meer dan vijftig werknemers werd een stijging met 23 procent tot 88.200 vacatures opgetekend. Bij de kleinere ondernemingen werd echter een stijging met bijna 29 procent tot 138.500 vragen opgetekend. Hooggeschoolden lieten met een groei van 38,5 procent de grootste stijging optekenen.

In Zuid-Korea is Lee Jae-Yong, vice-president van het technologieconcern Samsung, officieel is verdenking gesteld van omkoping. Samsung zou een Choi Soon-Sil, een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president Park Guen-Hye, hebben omgekocht om een fusie te helpen goedkeuren. C&T Corporation, de constructiedivisie van Samsung, zocht immers steun voor een fusie met materialenproducent Cheil Industries. De naam van Samsung circuleerde als geruime tijd een van de bedrijven die steekpenningen zouden hebben gegeven aan Soon-Sil, die veel invloed had op de president en haar macht ook gebruikte om zichzelf te verrijken. Lee Jae-Yong was eerder als getuige gehoord, maar ontkende de politieke gunsten.

Groot-Brittannië wil na de uittreding uit de Europese Unie niet alleen het aantal immigranten beperken, maar ook de aanwerving van geschoold personeel vanuit het Europese vasteland belasten. Dat heeft Robert Goodwill, Brits minister van binnenlandse zaken, gezegd. Hij stelde na de brexit voor deze werknemers een jaarlijkse heffing van 1.000 pond te willen eisen, zoals dat nu ook al voor arbeiders uit regio’s buiten de Europese Unie het geval is. Goodwill zegt dat de brexit het land de mogelijkheid geeft om de arbeidsmigratie beter te controleren. Er zouden wel mogelijke uitzonderingen worden voorzien voor sportbeoefenaars en laaggeschoolden. De liberaal-democratische oppositie is tegen het plan.

Het biotechbedrijf Ablynx gaat een experimenteel geneesmiddel testen op 180 baby's en kinderen die met respiratoir syncytieel virus (RSV), een infectie van de luchtwegen, in het ziekenhuis zijn opgenomen. Wereldwijd worden jaarlijks drie tot vier miljoen baby's en jonge kinderen met de virale infectie in het ziekenhuis opgenomen. De aandoening is ook belangrijke oorzaak van kindersterfte, maar tot nu toe zijn geen krachtige geneesmiddelen beschikbaar om het virus onschadelijk te maken. De studie van Ablynx loopt in principe tot begin volgend jaar. De eerste resultaten zullen tijdens de tweede helft van volgend jaar worden vrijgegeven. Dat zal men ook een eerste idee kunnen geven over de marktpotentie.

De Waalse openbare vervoersmaatschappij Transport En Commun (TEC) zal 298 hybride bussen aankopen. Het order heeft een waarde 104 miljoen euro. De aankoop werd door de bestuursraad van de vervoersmaatschappij goedgekeurd. Bij de Zweedse constructeur Volvo werden negentig bussen aangekocht voor een bedrag van 31,2 miljoen euro. Bij de Poolse fabrikant Solaris werden 208 bussen besteld voor een bedrag van 72,8 miljoen euro. Alle bussen zullen in Polen worden gebouwd en zullen  in de loop van de twee volgende jaren worden geleverd. Ook VDL Bus uit Roeselare had aan de aanbesteding voor beide orders deelgenomen. Het bedrijf reageert ontgoocheld op de beslissing van de vervoersmaatschappij.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt volledig eigenaar van het reclamebedrijf Publifer. Tot nu toe had ook de reclamegroep Clear Channel een aandeel van 50 procent in Publifer, maar wordt door het spoorbedrijf uitgekocht. De beslissing is het gevolg van een rechterlijke uitspraak over publiciteitsborden in de stations, waarover JC Decaux, de grote concurrent van Clear Channel, een klacht had ingediend. De concessies voor de borden lieten volgens JC Decaux geen enkele buitenstaander toe en werd in die visie door de rechter gesteund. Om te vermijden dat de reclameborden moesten worden verwijderd, werd beslist dat het spoorbedrijf een belang van 100 procent in Publifer zou nemen.

Donald Trump geeft het bestuur van zijn zakenimperium over in handen van zijn twee zonen, maar weigert zijn belangen te verkopen. Daarmee gaat Trump in tegen de aanbeveling van ethische experts om risico’s op belangenvermenging tegen te gaan. Ook wanneer Trump als Amerikaans president zetelt zal hij volgens de experts immers nog altijd kans hebben financieel voordeel te halen uit de activiteiten van zijn bedrijven. De activiteiten hebben vooral betrekking op de vastgoedsector en zijn samengebracht in de Trump Organization. Norm Eisen, ethisch adviseur van Barack Obama, noemt de constructie van Trump een recept voor schandaal, corruptie en een grondwettelijke crisis.

De Belgische divisie van winkelketen Blokker wil in 110 winkels een reorganisatie doorvoeren. Dat heeft de directie tegenover de vakbonden gezegd. Verder is er volgens de vakbonden ook geen enkele verduidelijkheid gegeven. Er is niet geweten welke winkels voor een reorganisatie in aanmerking komen. Evenmin heeft men informatie over de 86 winkels die buiten de reorganisatie vallen. De vakbonden wijzen erop dat de onrust bij het personeel groeit. Eind december werd in de Luikse regio al een winkel gesloten en een tweede sluiting zou op korte termijn volgen. Sinds vorige zomer test Blokker in Waremme en Maasmechelen een nieuw winkelconcept uit. Dat model wordt mogelijk in heel België ingevoerd.

In Italië heeft de politie de zakenman Giulio Occhinionero, topman van de investeringsmaatschappij Westland Securities opgepakt op verdenking van hacking, waarbij politici, ondernemers en publiek instellingen zouden zijn geviseerd. Ook Francesca Maria Occhinionero, de zus van de zakenman, werd gearresteerd. Het duo zou duizenden email-accounts hebben gehackt. Tot de slachtoffers behoorden de gewezen Italiaanse premiers Matteo Renzi en Mario Monti en Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De illegaal verkregen informatie werd wellicht gebruikt om te handelen met voorkennis. De verdachten zijn volgens de politie bekend in het financiële milieu van de Italiaanse hoofdstad Rome.

Het biotechnologiebedrijf Thrombogenics gaat een experimenteel geneesmiddel (THR-317) testen bij vijftig diabetespatiënten die met oogproblemen worden geconfronteerd. Veel diabetes-patiënten kampen met oogproblemen, die uiteindelijk tot blindheid kunnen leiden. De behandeling van Thrombogenics bestaat uit drie injecties. De studie moet uitmaken of THR-317 veilig en efficiënt is in twee verschillende dosissen. De eerste resultaten worden in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht. Ook ocriplasmine, een eerste geneesmiddel van Thrombogenics dat onder de naam Jetrea op de markt wordt gebracht, richt zich op deze doelgroep. Thrombogenics zegt in deze sector het verschil te kunnen maken.

Alphabet, het moederbedrijf van onder meer de zoekgroep Google, wil zijn satelliet-divisie Skybox verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Alphabet had Skybox, dat vorig jaar tot Terra Bella werd omgedoopt, drie jaar geleden gekocht. Skybox maakt en verkoopt satellietfoto's die onder meer worden gebruikt door Google Maps. De nieuwe eigenaar wilde de beelden echter ook beschikbaar stellen voor ander commercieel gebruik. Een potentiële overnemer is mogelijk Planet, een startup die eveneens in satellietbeelden is gespecialiseerd. Bij de verkoop zou Alphabet een deel van de aandelen van Planet in handen krijgen. Over een verkoopprijs is geen informatie beschikbaar.

De Londense luchthaven Heathrow heeft het voorbije jaar 76 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft Heathrow bekend gemaakt. Daarmee heeft de Britse luchthaven een nieuw record laten optekenen. Het vrachtvolume nam met 3 procent toe tot 1,5 miljoen ton. De groei kwam volgens Heathrow vooral voor rekening van grotere, zuinigere en minder lawaaierige vliegtuigen. In totaal werden op Heathrow, de drukste luchthaven van Europa, vorig jaar ruim 473.000 vliegbewegingen genoteerd. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover het jaar voordien. Voor de verdere uitbreiding is de aanleg van een derde startbaan voorzien.

De Belgische gerechtelijke instanties hebben tijdens de eerste helft van vorig jaar aan de technologiebedrijf Apple, Microsoft, Facebook, Google en Twitter 1.223 vragen om informatie gesteld. Dat betekent een stijging met ruim 16,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de krant De Tijd. Tegenover Opgemerkt wordt dat het aantal vragen tot een absoluut recordniveau is gestegen. Op de eerste plaats staat Facebook met 397 vragen, gevolgd door Microsoft (351), Google en YouTube (248), Apple (160) en Twitter (67). De speurders zeggen echter te moeten vaststellen dat de bedrijven steeds minder bereidwilligheid tonen om met de gerechtelijke instanties samen te werken.

Het voorbije jaar werd bij de aankondiging van collectieve ontslagen door bedrijven de intentie aangekondigd om 12.042 banen te schrappen. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen 5.209 afvloeiingen werden gemeld. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Werk. In totaal hebben het voorbije jaar in België 118 bedrijven een intentie tot collectief ontslag aangekondigd, tegenover 105 procedures het jaar voordien. De provincie Henegouwen is door de sluiting van Caterpillar uit Gosselies het grootste slachtoffer. Bij de sectoren werd de metaalindustrie het zwaarst getroffen. Het collectief ontslag bereikte de hoogste piek sinds de sluiting van Ford Genk vijf jaar geleden.

Meer Nieuws

09:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.