13-01-17

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar 7,7 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt. Er wordt gewag gemaakt van een behoorlijk jaar, zeker wanneer rekening wordt gehouden met negatieve gevolgen van de terreuraanslagen in de lente van vorig jaar op luchthaven Brussels Airport, de thuishaven van de maatschappij. Door die aanslagen kwamen weliswaar minder reizigers naar België, maar dat kon worden gecompenseerd door een stijging bij de transferpassagiers. Ook bij het vrachtvervoer kon een groei worden gemeld. Het cargovolume nam met 6 procent toe tot 33.338 ton.

De Europese mediagroepen Mediaset, TF1 en ProSiebenSat1 hebben een alliantie gesloten om hun positie in de concurrentiestrijd met de Amerikaanse groepen Netflix en Amazon te versterken. TF1 en Mediaset nemen een belang van respectievelijk 6,1 procent en 5,5 procent in het bedrijf Studio71 van ProSiebenSat1, dat actief is op grote videoplatformen zoals YouTube. Met de investering zou een bedrag van 50 miljoen euro zijn gemoeid. De bedrijven willen met het initiatief naar eigen zeggen de belangrijkste Europese operator creëren in digitaal talent, in synergie met generalistische televisie. Studio71 heeft wereldwijd meer dan zes miljard gebruikers per maand.

Het ecommerce-concern Amazon heeft plannen om de volgende achttien maanden in de Verenigde Staten meer dan 100.000 nieuwe voltijdse arbeidsplaatsen te creëren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De extra aanwervingen moeten de verdere groei van de online handel helpen opvangen. Amazon wil nieuwe productcatagorieën aanbieden, waaronder kruidenierswaren, online video, mode, clouddiensten en verschillende leveringsmethoden. Het bedrijf zoekt verschillende profielen, gaande van ingenieurs tot softwareontwikkelaars. Amazon heeft de voorbije vijf jaren al meer dan 150.000 Amerikaanse jobs gecreëerd en telde eind vorig jaar 180.000 werknemers.

Reizigers van de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) kunnen voortaan hun Mobib-kaart aan de hand van een kaartlezer thuis herladen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de applicatie Go Easy. De Brusselse maatschappij maakt gewag van een primeur voor het openbaar vervoer in België. De website van de maatschappij maakt het al ruim vijf jaar mogelijk om de Mobib-kaart thuis te herladen, maar de aangekochte tickets en abonnementen werden pas na vierentwintig uur opgeladen. Met Go Easy worden de vervoersbewijzen meteen beschikbaar. De reiziger kan met Go Easy ook de resterende ritten en de einddatum van zijn abonnement controleren.

Het personeel van het bedrijf Halliburton in Drogenbos wil dat de directie terugkomt op de beslissing om de vestiging te sluiten. De Amerikaanse multinational, toeleverancier voor de oliesector, maakte in september bekend zijn vestiging in Drogenbos te sluiten en de activiteiten naar de Verenigde Staten over te brengen. Daarbij werd gewezen naar de crisis in de oliesector, die inmiddels echter opnieuw een herstel laat optekenen. Die heropleving heeft de vakbonden aangezet een aantal voorstellen te formuleren om de site alsnog te redden. De directie lijkt volgens de vakbonden echter weinig geneigd om eventuele alternatieven te bestuderen. Daarop besliste het personeel het werk neer te leggen.

Het voorbije jaar zijn in België meer dan zestigduizend bestelwagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de federatie van de Belgische autosector. Opgemerkt wordt dat nog nooit voordien zoveel nieuwe bestelwagens zijn ingeschreven. Er kunnen volgens Febiac verschillende motieven worden aangeduid voor de toenemende populariteit van de bestelwagens. Onder meer wordt gewezen op het toenemend vervoer van pakketten die online zijn besteld. Daarnaast is er ook de impact van de introductie van de kilometerheffing voor vrachtwagens. In België is inmiddels een vloot van ongeveer 700.000 bestelwagens operationeel.

Het bedrijf Bpost gaat tweehonderd informatica-functies naar India outsourcen. Dat heeft de directie bekend gemaakt. De functies werden tot nu door informatici van Belgische partners ingevuld, maar Bpost zegt dat een verhuis van de taken naar India noodzakelijk is om de kosten te beheersen. Daarvoor werden contracten ondertekend met de Indiase informaticabedrijven Infosys en Tata Consultancy. De operatie zou tegen februari al grotendeels moeten zijn afgerond. In India zou Bpost een aantal nieuwe applicaties willen laten ontwikkelen. De vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing van het bedrijf. Bpost heeft ook nog een tweehonderdtal informatici in eigen dienst.

In de Verenigde Staten heeft het Environmental Protection Agency (EPA) het autoconcern Fiat-Chrysler ervan beticht bij 104.000 voertuigen misleidende software geplaatst te hebben, zodat de Amerikaanse emissienormen konden worden omzeild. De misleidende software zou in de modellen Ram 1500 en Jeep Grand Cherokee zijn ingebouwd. Door de misleidende software zouden verkeerde gegevens worden geproduceerd over de uitstoot van stikstofoxiden. Fiat-Chrysler riskeert een boete die kan oplopen tot 45.000 dollar per voertuig. De sanctie zou daardoor kunnen oplopen tot 4,6 miljard dollar. Sergio Marchionne, chief executive van Fiat-Chrysler, ontkent echter dat resultaten werden gemanipuleerd.

Luchtvaartmaatschappij Cobalt biedt vanaf maart vanop Brussels Airport vluchten uit naar Cyprus. De budgetmaatschappij, die sinds vorig jaar operationeel is, biedt twee keer per week een vlucht van Brussel naar Larnaca aan. Op dit ogenblik de Ierse budgetmaatschappij Ryanair de enige partij die vanop Brussels Airport rechtstreekse vluchten naar Cyprus aanbiedt. Cobalt is samen met Tus Airways de Cypriotische opvolger van het verdwenen Cyprus Airways. De maatschappij wil vanaf dit jaar vanop haar thuisbasis in Larnaca vluchten op verre bestemmingen uitvoeren. Onder meer zijn er plannen om vanop Cyprus rechtstreekse vluchten naar China aan te bieden.

Winkelketen Carrefour wil tegen eind dit jaar zijn Belgisch netwerk van afhaalpunten voor online bestellingen gevoelig uitbreiden. Op dit ogenblik beschikt de winkelketen over ruim tachtig winkels met afhaalpunten voor online aankopen. Tegen eind dit jaar moet dat netwerk met nagenoeg honderd bijkomende adressen worden uitgebreid. Daarnaast wordt ook het systeem van thuisbestellingen uitgebreid. Daarvoor werkte Carrefour tot nu toe al samen met Combo, de boodschappendienst van Bpost, maar voortaan zal ook een beroep gedaan worden op Bringr, de mobiele applicatie van het postbedrijf, waarbij privékoeriers worden ingeschakeld. Bringr zal worden uitgetest in acht hypermarkten en Carrefour Markets.

Bij Arco blijft na de vereffening nog een bedrag van 50 miljoen euro over. Dat pakket zou echter verdeeld moeten over 800.000 coöperanten, die dus slechts een miniem deel van hun investering zullen kunnen recupereren. De voorbije zes jaar verkochten de vennootschappen van Arco weliswaar voor 738 miljoen euro activa, maar aan de andere zijde staan 542 miljoen euro uitgaven en terugbetaalde schulden. Daardoor blijft nog slechts een bedrag van 196 miljoen euro over, maar de vennootschappen moeten door een Europese veroordeling wegens illegale staatssteun ook nog eens 146 miljoen euro aan de Belgische overheid overmaken. Alleen extern geld kan de investeringen van de coöperanten dan ook redden.

Een mogelijke overkapping zal slechts 30 procent van de uitstoot van het autoverkeer op de Antwerpse ring kunnen opvangen. Dat heeft Alexander D’Hooghe, die door de Vlaamse regering is aangesteld als intendant voor de overkapping, in het Vlaamse parlement gezegd. De intendant wijst erop dat maximaal 70 procent van de uitlaatgassen in de buurt van filters kan komen. Bovendien kan maximaal slechts 60 procent van die uitlaatgassen effectief worden opgevangen. In het meest optimistische scenario komt men volgens D’Hooghe met de huidige technologieën aan een totale opvangcapaciteit tussen 30 procent en 35 procent. Gehoopt werd dat een overkapping van de ring de luchtkwaliteit gevoelig zou verbeteren.

De steun voor de bouw van nieuwe offshore windparken moet worden verlaagd. Dat heeft Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, gezegd in een reactie op berichten over een studie van de Commissie voor de Regulering van Elekticiteit en Gas (Creg), waaruit zou blijken dat de overheidssteun voor offshore energie in België 2 miljard euro duurder is dan in Nederland. Critici voeren al langere tijd aan dat offshore windprojecten teveel subsidies opslorpen in vergelijking met andere hernieuwbare energiebronnen en gelijkaardige projecten in de buurlanden. In totaal zal in België de volgende decennia ongeveer 15 miljard euro moeten worden gereserveerd voor de steun aan offshore windenergie.

Het technologieconcern Apple zal zich in de Verenigde Staten wegens vermeend machtsmisbruik opnieuw bij de rechter moeten verdedigen. Het hof van beroep in San Francisco heeft immers beslist een klachtendossier, dat zes jaar geleden was neergelegd, naar een lagere rechtbank terug te sturen. Een groep Amerikaanse consumenten betichten Apple ervan een monopolie op iPhone-applicaties in stand te houden. Daarmee zouden aan applicatie-gebruikers honderden miljoenen dollar extra kosten hebben bezorgd. In eerste aanleg had de rechter de klacht van de consumenten ongegrond verklaard. De consumenten hadden echter beroep aangetekend tegen de afwijzing van hun klacht.

In Thailand worden berichten over het koningshuis door het sociale netwerk Facebook geblokkeerd. Dat heeft de gespecialiseerde nieuwssite TechCrunch gemeld. Onder meer een aantal foto’s van Andrew MacGregor Marshall, journalist bij Reuters, zouden worden tegengehouden. In andere landen kunnen de geblokkeerde berichten wel geraadpleegd worden. De foto’s van Marshall hadden betrekking op de minnares van koning Vajiralongkorn in onderkleding. Volgens TechCrunch heeft de Thaise overheid aan Facebook wellicht gevraagd de berichten te blokkeren. Tijdens de eerste helft van vorig jaar had Facebook op verzoek van de Thaise overheid al een tiental berichten geblokkeerd.

Meer Nieuws

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.