14-01-17

Nieuwsoverzicht

Bij Bank ING België legt Rik Vandenberghe eind februari zijn functie als chief executive neer. Dat heeft Vandenberghe bekend gemaakt. Hij maakt gewag van een persoonlijke keuze. Hij wordt immers topman van het bouwbedrijf Besix. Dat was een opportuniteit die Vandenberghe naar eigen zeggen onmogelijk kon laten voorbij gaan. Rik Vandenberghe heeft meer dan dertig jaar voor Bank Brussel Lambert (BBL) en nadien ING Groep gewerkt. Bijna vier geleden werd hij benoemd tot chief executive van ING België. Onder Vandenberghe diende ING België vorig jaar echter een belangrijke reorganisatie aankondigen, waardoor één derde van de banen moeten verdwijnen. Een opvolger is nog niet bekend.

Het entertainmentconcern Disney, eigenaar van het merk Star Wars, is gesprekken opgestart met de erfgenamen van Carrie Fisher, die in de eerste drie films van de reeks het personage Princess Leia vertolkte. Carrie Fisher overleed eind vorig jaar. Disney zou van de erfgenamen van Fisher de toelating moeten krijgen om het uiterlijk van de actrice digitaal na te maken en in de toekomst voor nieuwe films te gebruiken. Fisher had de opnames voor de volgende film al voltooid, maar wellicht zullen digitale technieken moeten worden gebruikt om de productie helemaal te kunnen afronden. Star Wars gebruikte eerder ook al een duplicaat voor Peter Cushing, die Grand Moff Tarkin vertolkte, maar vijf jaar geleden overleed.

Het Japanse bedrijf Takata, producent van airbags, was zich bewust van defecten aan zijn producten, maar heeft nagelaten de markt over die problemen te informeren, zodat de verkoop niet in het gedrang zou worden gebracht. Dat heeft Takata zelf toegegeven in een akkoord dat het bedrijf heeft gesloten met het ministerie van justitie in de Verenigde Staten. In dat akkoord is ook opgenomen dat Takata in totaal 1 miljard dollar aan boetes en schadevergoedingen zal betalen. De airbags bleken een ontploffingsgevaar te vertonen, wat een gevaar opleverde voor de inzittenden van de auto. In de Verenigde Staten zou het defect de dood van minstens elf mensen hebben veroorzaakt. Bijna tweehonderd anderen raakten gewond.

De dierenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) neemt een belang in het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Als aandeelhouder krijgt Peta toegang tot de aandeelhoudersvergadringen van het concern. Daardoor hoopt de organisatie van binnenuit druk te kunnen uitoefenen op een reorganisatie van de aanvoer van bestanddelen. Daarbij wordt gewezen op de aankoop van leder, dat zou worden betrokken bij producenten die geen enkel respect voor dierenrechten zouden vertonen. Met dezelfde motieven werd Peta eerder ook al aandeelhouder van de luxemerken Hermès en Prada.

Bank of America heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De inkomsten stegen met 2 procent tot 20 miljard dollar. De financiële groep wijst erop de kosten te hebben kunnen terugdringen, terwijl ook meer kredieten konden worden verstrekt. Tevens wordt gewezen op de sterke prestaties met de beurshandel. Daarnaast liepen de opbrengsten uit de handel in obligaties weer sterk op en hoefde minder geld te worden gereserveerd voor slechte leningen. Over het hele jaar werd een nettowinst geboekt van 17,9 miljard dollar. De jaaromzet bedroeg 83,7 miljard dollar.

De Amerikaanse hypotheekbank Wells Fargo heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,87 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee moet de bank voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal een winstdaling te melden. De inkomsten bleven nagenoeg constant op 21,6 miljard dollar. De bank moet vaststellen dat de bankrekeningen van Wells Fargo minder nieuwe klanten aantrekken. Dat is mogelijk het gevolg van een schandaal waarbij bleek dat medewerkers van de bank zonder toestemming voor klanten allerlei nieuwe rekeningen hadden geopend om hogere kosten te kunnen aanrekenen.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen van 22,9 miljard dollar naar 23,4 miljard dollar. De groei is vooral te danken aan de obligatiehandel, waar de inkomsten met 31 procent stegen. In de aandelenhandel werd een groei met 8 procent opgetekend. Bovendien kon JPMorgan Chase ook de kosten verlagen. Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, werpt op dat het vierde kwartaal een sterk einde betekende van een recordjaar, dat in totaal een omzet van 95,6 miljard dollar en een winst van 24,7 miljard dollar opleverde.

De luchthaven van Frankfurt heeft vorig jaar 60,8 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover het jaar voordien, dat echter wel een absoluut record had laten optekenen. Dat heeft Fraport, de uitbater van de luchthaven, bekend gemaakt. De daling moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de impact van het terrorisme en stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. In december kon echter opnieuw een recordmaand worden gemeld. Bij het vrachtvervoer werd een stijging met 1,8 procent genoteerd tot 2,1 miljoen ton. In totaal werden 462.885 vliegbewegingen genoteerd. Dat betekende een daling met ruim 1 procent tegenover het jaar voordien.

De biotechindustrie en farmasector moeten hun prijzen beperken. Dat heeft toekomstig Amerikaans president Donald Trump tijdens zijn eerste persconferentie gezegd. Volgens Trump kunnen de farmabedrijven ongestraft woekerprijzen hanteren voor hun producten. Door de opmerkingen verloren de negen grootste farmabedrijven van de Verenigde Staten tijdens de persconferentie van Trump over een periode van twintig minuten gezamenlijk een bedrag van 24,6 miljard dollar. In het algemeen was de farmasector nochtans opgelucht geweest met de verkiezingsoverwinning van Trump. Verwacht werd dat Trump zich tegenover de sector minder hard zou opstellen dan de democratische kandidate Hillary Clinton.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, zal mogelijk zijn strategische reserves moeten aanspreken. Aanleiding is de koudegolf die voor België en Frankrijk is aangekondigd. Dat heeft Elia bekend gemaakt. De strategische reserves moeten garanderen dat voldoende elektriciteit kan blijven geleverd. Frankrijk is een belangrijk leverancier, maar heeft door de koudegolf ook zelf grotere volumes elektriciteit nodig. Elia beschikt voor deze winter over een strategische reserve van 750 megawatt, die wordt geleverd door twee gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Nog nooit eerder dienden de strategische reserves daadwerkelijk worden aangesproken. Volgend jaar wordt de reserve verhoogd tot 900 megawatt.

Het Wijnegem Shopping Center heeft sinds zijn opening vierentwintig jaar geleden 200 miljoen bezoekers ontvangen. Dat heeft SMS Ceusters, uitbater van het complex, bekend gemaakt. Het voorbije jaar werden in totaal bijna 8,18 miljoen bezoekers. Tegenover het jaar voordien, dat met een daling was geconfronteerd, kon een groei met 0,2 procent worden gemeld. Gemiddeld ontvangt het winkelcomplex 26.212 bezoekers per dag. Wel werd bekend dat de eventuele plannen voor een verhoging van het hoofdgebouw met een tweede verdieping winkels definitief is geschrapt. De ingreep blijkt bouwtechnische onmogelijk. Er worden wel alternatieven voor een uitbreiding in andere zones van het complex bekeken.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin gaat in zijn vestiging in Fort Worth achttienhonderd nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Dat heeft Marillyn Hewson, chief executive van Lockheed Martin, gezegd na een ontmoeting van toekomstig Amerikaans president Donald Trump. Sinds de verkiezing van Trump, die vooral tewerkstelling is eigen land eist, hebben eerder onder meer al Amazon, Ford, Fiat-Chrysler en Carrier personeelsuitbreidingen in de Verenigde Staten aangekondigd. Verder zei Hewson dat Lockheed Martin ook dicht bij een oplossing staat om de kosten voor het gevechtsvliegtuig F-35 gevoelig terug te dringen. Trump had gedreigd een bestelling voor het Amerikaans leger in te trekken

Het Franse gerecht begint een onderzoek naar technologieën die Renault gebruikt om de uitstoot van zijn dieselwagens te manipuleren. Het is niet de eerste keer dat de autobouwer in het vizier van de Franse justitie komt. In januari werden bij het bedrijf al een aantal huiszoekingen verricht. Naar verluidt zou daarbij voldoende belastend materiaal zijn gevonden om het onderzoek uit te breiden. Renault geeft toe dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, maar het bedrijf benadrukt alle wetten over uitstootnormen te respecteren. Het bedrijf zegt dat geen enkel model van Renault is uitgerust met software om emissiefraude te plegen. Het bedrijf zegt ook strengere Europese emissietests te ondersteunen.

In de haven van Zeebrugge werden het voorbije jaar 38 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekende een daling met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. Bij de autotrafieken kon wel een stijging met 14 procent tot 2,7 miljoen exemplaren worden opgetekend, maar een aantal andere sectoren moeten belangrijke dalingen melden. Bij de gastrafieken werd een terugval met 21 procent tot 2,7 miljoen ton geregistreerd, maar vooral de containerbehandeling kende een zware achteruitgang. Er werden immers slechts 300.000 containers verwerkt. Dat betekende een daling met 34 procent. Het verlies is vooral te wijten aan de beslissing van grote containerrederijen om zich op hun belangrijkste havens te concentreren.

De Nederlandse staat bouwt zijn participatie in verzekeraar ASR Nederland verder af. Dat heeft de overheidsholding NL Financial Investments, beheerder van de participatie, bekend gemaakt. De Nederlandse overheid had nog een belang van 63,7 procent in ASR Nederland, maar die participatie zou door de verkoop tot 50,1 procent worden teruggebracht. De verzekeraar heeft aangekondigd een gedeelte van de aandelen zelf te zullen opkopen. De Nederlandse overheid bracht de verzekeraar in de eerste helft van de maand juni vorig jaar naar de beurs. ASR Nederland omvat de oude verzekeringsactiviteiten van Fortis Nederland, die negen jaar geleden door een nationalisering moesten worden gered.

Lees Verder

11:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.