15-01-17

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Moody’s zal in de Verenigde Staten een boete van 810 miljoen dollar betalen aan het ministerie van justitie en een aantal deelstaten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekend gemaakt. Moody’s wordt ervan beticht uit eigenbelang de grote risico’s van bepaalde waardepapieren niet in zijn beoordelingen te hebben opgenomen. Met de instorting van de Amerikaanse vastgoedmarkt bijna tien jaar geleden, werd ook de waarde van dit producten uitgehold. Ondanks de schikking blijft Moody’s bij zijn stelling geen wetten te hebben overtreden en zegt nog steeds achter zijn ratings te staan. Collega Standard & Poor’s betaalde twee jaar geleden in een schikking 1,5 miljard euro.

Vorig jaar werden in België 22.841 motorfietsen en scooters verkocht. Dat was een stijging met 8,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac. Indien trikes en quads in de cijfers worden meegerekend, zou een groei van 11,2 procent tot 25.507 exemplaren zijn gemeld. De sector heeft daarmee volgens Febiac één van de beste jaren uit zijn geschiedenis laten optekenen. Daarbij wordt gewag van een stijgende trend die ook elders in Europa kan worden opgemerkt. De meest succesvolle verkoper het voorbije jaar was Honda, die een marktaandeel van 13,5 procent kon melden, gevolgd door BMW (12,4 procent), Piaggio (10,8 procent), Yamaha (10,8 procent) en Kawasaki (6,1 procent).

Tegen het midden van volgend decennium zullen alle plastic verpakkingen van Unilever volledig herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbar moeten zijn. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Het concern roept de volledige sector op het proces naar een circulaire economie te versnellen. Volgens de Ellen MacArthur Foundation (EMF) wordt wereldwijd slechts 14 procent van de plastic verpakkingen gerecycled, terwijl 40 procent op de stortplaats eindigt en één derde in de natuur terecht komt. Verwacht wordt dat tegen het midden van deze eeuw in de oceaan meer plastic dan vis zal kunnen worden gevonden. Unilever beloofde eerder al het aantal verpakkingen tegen eind dit decennium met één derde terug te dringen.

Het concern Domo heeft consulent Deloitte de opdracht gegeven de mogelijke opties voor zijn dochter Sports Grass te bekijken. De divisie is de laatste activiteit die rechtstreeks gerelateerd is aan de historische tapijtdivisie van de groep. Het bedrijf, dat in Sint-Niklaas de grootste fabriek voor kunstgras in Europa heeft, realiseert een jaaromzet van 55 miljoen euro en een bedrijfswinst van 4 miljoen euro. De groep zou de helft van de Belgische markt controleren en behoort in de buurlanden tot de top vijf. Kunstgras is al jaren een sterke groeisector, zowel in het sportsegment als op de residentiële markt. Sports Grass moet naar eigen zeggen nu zijn positie voor de toekomstige evolutie op de markt bepalen.

Nog voor de zomer wil VolkerWessels, de tweede grootste bouwonderneming van Nederland, opnieuw een notering aan de beurs van Amsterdam. VolkerWessels, dat op de Nederlandse bouwmarkt alleen BAM Group boven zich moet dulden, had in het begin van de jaren negentig al eens een beursgang gemaakt, maar had zich dertien jaar later opnieuw teruggetrokken. Opgemerkt wordt dat slechts een klein gedeelte van het aandelenpakket naar de beurs zal worden gebracht. VolkerWessels boekte twee jaar geleden een bedrijfswinst van 235 miljoen euro op een omzet van 4,9 miljard euro. Het bedrijf overkoepelt 120 dochterondernemingen die de meest diverse bouwactiviteiten uitvoeren.

In vakbondskringen is niet iedereen gelukkig dat Bpost voor zijn overeenkomst met Carrefour, waarbij het postbedrijf online bestellingen van klanten van de supermarkt aan huis zal leveren, beroep zou doen op particuliere chauffeurs. Carrefour zal door de samenwerking gebruik maken van de applicatie Bringr, die vorig jaar door Bpost werd gelanceerd. Ook bij de start van Bringr kon in vakbondskringen al heel wat argwaan worden opgetekend. Rond de samenwerking tussen Carrefour en Bringr zijn de meningen verdeeld. Enerzijds wordt vooropgesteld dat Bringr wellicht geen echte concurrentie betekent voor het eigen personeel van Bpost, maar anderzijds wordt gevreesd voor een gebrek aan controle en regelgeving.

Schooldirecteurs van Vlaamse basisscholen zitten elk jaar bijna vier weken ziek thuis. De helft van die ziektedagen wordt voorgeschreven voor burnouts en depressies. Dat blijkt uit een rapport rond ziekteverzuim bij het Vlaams onderwijzend personeel. Een leerkracht in het lager onderwijs meldde zich twee jaar geleden gemiddeld 16,35 dagen ziek, tegenover 14,89 dagen ziekteverlet het jaar voordien. Bij de schooldirecteurs loopt het ziekteverlet op tot 18,18 dagen. Dat betekent een stijging met ruim 3,5 dagen tegenover het jaar voordien. Directieleden zouden nog meer dan leerkrachten worden geconfronteerd met psychosociale aandoeningen zoals een depressie of burnout.

De Europese Unie moet bijzonder alert zijn voor de toegang van de Britse financiële sector tot de Europese markt. De Britse financiële wereld zal na de brexit mogelijk een schadelijke invloed uitoefenen. Dat heeft Michel Barnier, bijzonder onderhandelaar van de Europese Unie voor de brexit, gezegd. De Europese Unie moet volgens Barnier waakzaam blijven wanneer toegang tot de Europese markt geboden, zodat de eigen financiële stabiliteit kan worden beschermd. Barnier is omgekeerd minder bezorgd over een mogelijke toegang van de Europese financiële sector tot de Britse markt. Er is volgens de bijzonder onderhandelaar daarover geen speciale overeenkomst nodig.

De Zuid-Afrikaanse bank Absa, eigendom van Barclays, moet een bedrag van omgerekend ruim 155 miljoen euro betalen wegens een onrechtmatige lening ten tijde van het apartheidsregime een kwarteeuw geleden. Dat heeft Busisiwe Mkhwebane, de nieuwe nationale ombudsman van Zuid-Afrika, gezegd. De ombudsman noemt de kredietverstrekking ongrondwettelijk. In het midden van de jaren tachtig had de centrale bank van Zuid-Afrika een krediet ter beschikking gesteld aan Bankorp, een financiële groep die met de ondergang werd bedreigd. Bankorp werd later overgenomen door Absa, dat de lening terugbetaalde. Er wordt echter opgemerkt dat bij die lening onaanvaardbaar gunstige voorwaarden werden gehanteerd.

In de Verenigde Staten zal het Environmental Protection Agency (EPA) vasthouden aan zijn milieunormen voor personenauto’s en kleine vrachtwagens. Dat heeft de milieutoezichthouder verklaard in een evaluatie over het beleid onder afscheidnemend president Barack Obama. Gina McCarthy, bestuurder van de toezichthouder, wees er daarbij op dat de Amerikaanse chauffeurs door de regelgeving aan de benzinepomp miljarden dollar hebben bespaard. Tegelijkertijd bieden de regels volgens McCarthy een effectieve bescherming voor de volksgezondheid en het leefmilieu. Door de aankondiging zal het voor toekomstig president Donald Trump minder gemakkelijk worden het beleid terzake te veranderen.

Michael Lynton legt begin februari zijn functie als chief executive van Sony Entertainment neer om voorzitter te worden van Snap, het moederconcern van het sociale netwerk Snapchat. Dat heeft Sony bekend gemaakt. Lynton zegt vanaf de start van Snapchat betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van het sociale netwerken. Rekening houdend met de groei die Snap heeft doorgemaakt, is volgens Lynton nu het ogenblik gekomen om de overstap te maken. Lynton blijft nog wel zes maanden bij Sony om een opvolger te helpen zoeken. Verwacht wordt dat Snapchat in maar een beursintroductie zal maken. De waarde van het sociale netwerk wordt geraamd op 25 miljard dollar.

Google stopt met de ontwikkeling van een drone op zonnekracht die mobiele communicaties van de vijfde generatie zou moeten aanbieden. Dat heeft Google bevestigd. Het concern was aan de ontwikkeling van de drone begonnen nadat Google drie jaar geleden het bedrijf Titan Aerospace had overgenomen. Het bedrijf wil nu echter een aantal bezuinigingen doorvoeren en daarbij worden een aantal experimentele activiteiten stopgezet. De medewerkers van de divisie Titan Aerospace zullen worden ondergebracht bij Project Wing, dat aan de ontwikkeling van drones voor de levering van bestellingen werkt. Die ontwikkeling zou volgens een aantal bronnen vertraging hebben opgelopen.

Reid Hoffman en Pierre Omidyar, oprichters van respectievelijk Linkedin en eBay, hebben elk 10 miljoen dollar gedoneerd aan het Ethics and Governance of Artifical Intelligence Fund, een instelling die ethische problemen rond kunstmatige intelligentie moet bekijken. Dat heeft de Britse kant The Guardian gemeld. Onderzoek van het fonds moet vermijden dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk grote schade aan de mensheid zou kunnen toebrengen. Hoffman wijst erop dat kunstmatige intelligentie veel aspecten van het leven kunnen beïnvloeden. Ook de William and Flora Hewlett Foundation en de Raptor Group investeren elk 1 miljoen dollar. De Knight Foundation brengt een bedrag van 5 miljoen dollar aan.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft de Canadese startup Maluuba overgenomen. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Maluuba heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van zelflerende systemen, vooral voor de herkenning en verwerking van informatie. Door de overname van Maluuba wil Microsoft naar eigen zeggen een bijdrage leveren om kunstmatige intelligentie toegankelijker en waardevoller te maken. Anderzijds wil Maluuba naar eigen zeggen van de beschikbare middelen en expertise van Microsoft gebruik maken om kunstmatige intelligentie verder te verbeteren.

De organisatie van het Europees kampioenschap voetbal heeft de Franse economie vorig jaar 1,2 miljard euro opgeleverd. Iets meer dan de helft van het bedrag kwam van de toeschouwers in de stadions. Dat blijkt uit een studie van het Observatoire de l’Economie du Sport in opdracht van het Franse ministerie van sport. Het saldo van de opbrengst is afkomstig van uitgaven door organisatoren, teams, sponsors en geaccrediteerde bezoekers, zoals journalisten. Er wordt tevens opgemerkt dat het evenement bijna 75 miljoen euro fiscale inkomsten heeft gegenereerd. Anderzijds moest 20 miljoen euro worden besteed aan veiligheid, terwijl 1,7 miljard euro werd geïnvesteerd in de stadions.

Meer Nieuws

08:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.