16-01-17

Nieuwsoverzicht

Peking wil dit jaar meer dan 18,22 miljard yuan of 2,6 miljard dollar dollar investeren in de bestrijding van de luchtvervuiling. Dat heeft Lu Yan, hoofd van de Beijing Municipal Reform and Development Commission. De stad wil de aanwezigheid van fijn stof tot 60 microgram per kubieke meter terugschroeven. Vorig jaar werd een niveau van 73 microgram opgetekend, waarbij een daling met 9,9 procent tegenover het jaar voordien werd opgezet. Lu Yan voegde eraan toe dat Peking het gebruik van steenkool vorig jaar met twee miljoen ton. Het gebruik van steenkool zal dit jaar nog met 30 procent tot zeven miljoen worden teruggeschroefd. Tevens zullen 300.000 oudere voertuigen uit dienst worden genomen.

Luchthaven Liège Airport heeft het voorbije jaar 382.000 reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met meer dan een kwart tegenover het jaar voordien. Dat heeft Luc Partoune, topman van Liège Airport, gezegd. De opmerkelijke groei van de passagiersaantallen kan worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslagen op Brussels Airport in maart vorig jaar. Tijdens die periode diende Liège Airport ongeveer 150.000 extra reizigers te ontvangen. Ook werden 1.600 vliegbewegingen opgetekend van maatschappijen die voordien nog nooit op de Luikse luchthaven waren geland. Het vrachtvervoer op Liège Airport nam vorig jaar met 1,7 procent toe tot 660.604 ton.

De Duitse overheid denkt eraan om de autobouwers te verplichten meer elektrische wagens te produceren. Dat heeft Barbara Hendricks, Duits minister van leefmilieu tegenover de krant Stuttgarter Zeitung gezegd. Hendricks zegt te erkennen dat de traditionele verbrandingsmotoren wellicht nooit volledig zullen kunnen worden verbannen, maar de overheid zou volgens haar mogelijk een quota voor elektrische wagens kunnen invoeren, zodat de overgang naar duurzaam autoverkeer verder kan worden gestimuleerd. Duitsland heeft de Europese Commissie opgeroepen tegen eind volgend decennium een einde te maken aan de verkoop van nieuwe wagens op diesel of benzine.

Het Finse merk Nokia heeft een nieuwe smartphone gelanceerd. De nieuwe Nokia 6 zou ongeveer 230 euro kosten, maar zal voorlopig uitsluitend in China op de markt worden gebracht. Nokia werd eind vorig jaar door de Finse startup HMD Global overgenomen van Microsoft. Voor de productie van de telefoons heeft HMD Global een partnership gesloten met fabrikant Foxconn uit Taiwan. HMD Global werd opgericht door een groep rond Arto Nummela, een voormalig topman van Nokia. Het bedrijf zegt in China een grote groep potentiële gebruikers te zien. Het nieuwe apparaat werkt op Nougat, de jongste versie van het besturingssysteem Android. Nokia was ooit de grootste producent van smartphones.

In de Verenigde Staten heeft de Harvest Community Bank de boeken moeten neerleggen. Dat gebeurde op last van het New Jersey Department of Banking and Insurance. Harvest Community is daarmee de eerste Amerikaanse bank die dit jaar met een faillissement wordt geconfronteerd. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), die de activa van de failliete bank moet beheren, benadrukte dat de operaties van de failliete instelling ongewijzigd zullen worden verder gezet. De bank had zijn hoofdkantoor in Pennsville en had ook filialen in Pilesgrove, Elmer en Salem. Harvest Community zou het slachtoffer zijn geworden van risicovolle leningen en stond al bijna twee jaar op de problemenlijst.

De Franse oliegroep Total heeft een belang van 54,9 procent opgebouwd in het olieveld van Lake Albert in Oeganda. Total had zes jaar geleden al een eerste sectie van het olieveld aangekocht, maar heeft dat aandeel nu verdubbeld. Dat is de danken aan de overname van een gedeelte van de participatie in het project van Tullow Oil, dat nog een belang van 11,76 procent in het veld behoudt. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 100 miljoen dollar, aangevuld met twee toekomstige mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar. Ook verstrekt Total een lening van 700.000 dollar om Tullow Oil de mogelijkheid te bieden een pijpleiding tot in Tanzania te bouwen. Ook de Chinese groep Cnooc heeft een belang in het project.

Het Amerikaanse rondreizende circus Ringling Bros zet zijn activiteiten stop. Dat heeft Feld Entertainment, eigenaar van het evenement bekend gemaakt. Eind mei wordt in Uniondale in de buurt van New York een laatste show vertoond. Ringling Bros is één van de iconen van de Amerikaanse entertainment-geschiedenis. De geschiedenis van het circus gaat terug tot in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, maar na bijna honderdvijftig jaar blijkt het concept bij het publiek niet meer aan te slaan. Bovendien werd het circus geconfronteerd met de strengere regelgeving op dierenshows, zodat het evenement twee jaar geleden afscheid diende te nemen van zijn olifanten, die nochtans cruciaal waren voor de show.

Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, was eerder op de hoogte van de fraude met de emissies van zijn dieselmotoren dan het bedrijf zelf heeft toegegeven. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld op basis van een aantal interne documenten van de autobouwer. Volgens de documenten zou Winterkorn bij een bespreking in juli twee jaar geleden ingelicht zijn over de emissiefraude. De top van Volkswagen heeft tot dusver altijd beweerd dat pas in september van datzelfde jaar op de hoogte was gebracht door berichten dat de Amerikaanse milieudienst de fraude op het spoor was gekomen. Bij die bespreking zou onder meer gepraat zijn over de communicatie over de fraude tegenover de autoriteiten.

Het schoolschip Mercator wordt definitief eigendom van Oostende. Een akkoord over de eigendomsoverdracht met het Vlaams gewest werd recent door het Oostende schepencollege goedgekeurd. De Mercator is een driemaster die sinds het midden van de jaren negentig beschermd is als monument. In de overeenkomst met het Vlaams gewest is bepaald dat Oostende het zeilschip als een toeristische attractie zal beheren. Het feitelijk beheer blijft in handen van de vereniging Zeilschip Mercator. De driemaster ligt al sinds het midden van de jaren zestig in Oostende, maar oorspronkelijk was Antwerpen de thuishaven van de Mercator. Een aantal Antwerpse partijen hadden de Mercator terug naar eigen stad gehaald.

Een gebrek aan infrastructuur vormt volgens de autoconstructeur een cruciale bedreiging voor het succes van elektrische wagens. Dat blijkt uit een enquête van consulent KPMG bij een duizendtal executives, kaderleden en experts uit de autosector. Vastgesteld werd dat de ondervraagden de elektrische wagen de belangrijkste trend voor hun sector noemen, maar 62 procent vreest dat een gebrek aan goede infrastructuur het succes van wagens op batterijen zal dwarsbomen. Ook bleek dat 78 procent van mening is dat de echte doorbraak in het elektrische autoverkeer door de waterstofwagen zal worden gerealiseerd. Verder zei 76 procent dat de verbrandingsmotor nog heel lang belangrijk zal blijven.

De Nederlandse medische startup MyTomorrows heeft een kapitaal van 10 miljoen euro opgehaald. Die bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf helpen bij de uitbouw van een platform dat een marktplaats moet worden van experimentele geneesmiddelen voor uitbehandelde patiënten. MyTomorrows wil uitbehandelde patiënten toegang bieden tot geneesmiddelen met goede prognoses, ook al zijn de producten nog niet officieel op de markt. MyTomorrows, dat vier jaar geleden werd opgericht, zegt inmiddels toegang te bieden tot een groep databases met 450.000 medische behandelingen. Deelnemers aan de nieuwe kapitaalronde waren de investeerders Balderton, Sofinova, Octopus Ventures en EQT Ventures.

De Duitse autobouwer BMW heeft het voorbije jaar 2,37 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 5,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft BMW bekend gemaakt. Het bedrijf wijst er daarbij op al voor het zesde jaar op rij een recordverkoop te hebben kunnen realiseren. In Europa werd een groei met 9,2 procent opgetekend tot 1,09 miljoen exemplaren. Daarbij wordt opgemerkt dat alle landen uit de regio een bijdrage tot de groei hebben geleverd. In China werd een groei met 11,3 procent tot 516.355 exemplaren opgetekend. Ook andere Aziatische markten toonden een sterke toename. In de Verenigde Staten diende daarentegen een daling met 9,7 procent tot 365.204 eenheden worden opgetekend.

Wanneer de onderneming voor een vacature geen geschikte kandidaat kan vinden, is 44 procent bereid om over te gaan tot de aanwerving van een arbeidskracht die weliswaar de specifieke kennis ontbeert, maar met de nodige training toch inzetbaar kan zijn. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij 500 ondernemers. Daarbij is ook 40 procent bereid om een kandidaat met minder ervaring aan te werven dan origineel werd gezocht. Daarentegen blijkt slechts 4 procent van de bedrijven bereid te zijn een hoger loon te bieden, terwijl 7 procent zou overwegen in het buitenland te zoeken. De mismatch op de arbeidsmarkt is volgens 32 procent te wijten aan een attitudeprobleem bij werklozen.

Nederland zal elke handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie blokkeren, tenzij de Britse regering akkoord gaat met strenge belastingregels. Die fiscale maatregelen moeten vermijden dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor rijken en multinationals. Dat heeft de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher tegenover de Britse krant The Guardian gezegd. Asscher heeft daarover een brief geschreven aan andere sociaal-democratische leiders uit de Europese Unie. Asscher vreest dat de Britse conservatieve regering door de brexit naar minimumlasten voor de ondernemingen. Volgens de Nederlandse vicepremier zullen de gewone bevolking en het sociaal stelsel voor die kosten moeten opdraaien.

In Vlaanderen werd vorig jaar 213.000 vierkante meter kantoorruimte aan een nieuwe gebruiker toegewezen. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van makelaar Jones Lang LaSalle. Opgemerkt wordt dat de helft van alle opgenomen ruimte gesitueerd is in Antwerpen. Die sterke prestatie moet volgens de makelaar vooral worden gelinkt aan de verbetering van de treinverbindingen, waardoor men vanuit Nederland, Brussel en Brussels Airport veel sneller in Antwerpen raakt dan in het verleden. Er wordt volgens Jones Lang LaSalle dan ook opgemerkt dat de wijken rond Antwerpen-Centraal en Berchem-Station dan ook een grote populariteit genieten.

Meer Nieuws

09:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.