17-01-17

Nieuwsoverzicht

Litouwen gaat op zijn grens met de Russische enclave Kaliningrad over een afstand van 130 kilometer een muur bouwen. Dat heeft Eimutis Misiunas, minister van binnenlandse zaken van Litouwen, bekend gemaakt. De bouw van de muur zou bijna 30 miljoen euro kosten, maar Litouwen kan wel rekenen op een bijdrage van 25 miljoen euro van de Europese Unie. De muur dient officieel om de sigarettensmokkel tegen te gaan, maar Litouwen wil vooral zijn grenzen versterken tegen mogelijke Russische provocaties. De bouw van de muur, die twee meter hoog wordt, gaat in de lente van start en zou tegen het einde dit jaar moeten zijn voltooid. Litouwen maakte, samen met Estland en Litouwen deel uit van de Sovjet-Unie.

Bij het Zweedse industriële concern Atlas Copco legt Ronnie Leten in april dit jaar zijn functie als chief executive neer. Leten (60) werkte tweeëndertig jaar voor Atlas Copco, waar hij acht jaar geleden tot gedelegeerd bestuurder werd aangesteld. Bij zijn pensioen legt hij ook zijn functie in de raad van bestuur van het Zweedse concern neer. Ronnie Leten wordt als chief executive opgevolgd door de Zweed Mats Rahmström. Leten zegt dat een bedrijf na een periode van acht jaar misschien beter gediend is met een nieuwe leider, die wellicht ook andere inzichten kan aanbrengen. Wanneer een chief executive te lang aan boord blijft, groeit volgens hem ook het risico dat potentiële opvolgers elders aan de slag gaan.

In België wordt 33 procent van de werknemers nagenoeg constant met stress geconfronteerd. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (Hiva) van de Universiteit Leuven, gebaseerd op een enquête bij vijfentwintighonderd werknemers twee jaar geleden. Opgemerkt dat steeds vaker van stress gewag wordt gemaakt. Begin dit decennium werd immers een stressniveau van 27 procent opgetekend. De groep die nagenoeg nooit last heeft van stress is tegelijkertijd van 33 procent naar 28 procent gedaald. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan het karakter van de arbeidsmarkt, die steeds meer complexe en hooggekwalificeerde functies kent.

De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica wil fuseren met het Franse bedrijf Essilor, producent van brillenglazen. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Door de samensmelting ontstaat een groep met een marktwaarde van ongeveer 46 miljard euro. Luxottica is eigenaar van grote merken als Ray-Ban en Oakley, terwijl Essilor vooral bekend is met het glazenmerk Varilux. De twee bedrijven genereren een gecombineerde omzet van ruim 15 miljard euro en hebben gezamenlijk meer dan 140.000 werknemers. Leonardo Del Vecchio, topman van Luxxotica, wordt met een belang van 31 procent in de nieuwe entiteit ook de topman van de fusiegroep EssilorLuxottica, die op de beurs van Parijs zal worden genoteerd.

De beloningen van topbestuurders in de grootste Britse bedrijven moeten aan banden worden gelegd. Dat heeft de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock in een brief aan meer dan driehonderd Britse bedrijven gemeld. In dat schrijven meldt BlackRock alleen nog te zullen instemmen met een salarisverhoging voor de topbestuurders indien de werknemers een vergelijkbare salarisverhoging ontvangen. BlackRock heeft een beheerd vermogen van omgerekend bijna 5.000 miljard euro en behoort tot de belangrijkste aandeelhouders van de grootste Britse bedrijven. Indien geen einde wordt gemaakt aan de graaicultuur bij topbestuurders, zal BlackRock naar eigen zeggen vraagtekens plaatsen achter de kwaliteit van bestuur.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft vanop de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië voor het concern Iridium tien satellieten gelanceerd. De operatie is de eerste lancering die Spacex heeft uitgevoerd sinds september vorig jaar, toen de draagraket op een lanceerplatform van ruimtebasis Cape Canaveral in Florida tot ontploffing kwam. Het incident vond plaats tijdens het tanken van de raket. Uit onderzoek blijkt dat een drukvat in de opslagtank voor vloeibare zuurstof niet naar behoren werkte. Spacex heeft met Iridium een overeenkomst voor de lancering van zeventig satellieten, die moeten instaan voor een efficiënte datatransmissie.

Het Britse industrieconcern Rolls Royce, producent van onder meer vliegtuigmotoren, heeft met de autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië voor ongeveer 670 miljoen pond schikkingen getroffen wegens vermeende omkooppraktijken. Rolls Royce zou in twaalf verschillende landen aan ambtenaren steekpenningen hebben uitgedeeld om contracten te kunnen afsluiten. In Brazilië werd het bedrijf in verband gebracht met het omvangrijke omkoopschandaal bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. De schikkingen moeten nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Door de schikking met de autoriteiten ontloopt het concern het risico wegens corruptie te worden vervolgd.

In een aantal beschermde beroepen kunnen kandidaten uit andere landen van de Europese Unie gemakkelijker aan de slag gaan dan Belgische collega’s. Dat heeft Vlaams parlementslid Lorin Parys gezegd. In beroepen zoals tandtechnicus, opticien of begrafenisondernemer moeten Belgische kandidaten de juiste diploma’s en vergunningen kunnen voorleggen, maar die verplichtingen gelden niet voor burgers uit andere lidstaten van de Europese Unie. Philippe Muyters, Vlaams minister van economie, heeft gezegd met de beroepsfederaties gesprekken te zijn opgestart om de problemen zo snel mogelijk aan te pakken. In België zijn achtentwintig beroepen beschermd door een vestigingswet.

De Kansspelcommissie toont een gebrek aan efficiëntie en laat onwettelijke praktijken ongemoeid. Dat heeft Carl Devlies, die als staatssecretaris voor fraudebestrijding de hervorming van de kansspelwet begin dit decennium stuurde, gezegd. Volgens Devlies manifesteert zich veeleer als een stimulator dan als een regulator van de goksector. Hij werpt op dat de kansspelsector uit zijn voegen is gebarsten en steeds meer inkomsten verwerft. Devlies vraagt dat een einde wordt gemaakt aan de misstanden. De Kansspelcommissie ontkent echter met klem een overtreven tolerantie tegenover de goksector tentoon te spreiden. Wel wordt opgemerkt dat de nodige regels moeten worden uitgevaardigd om te kunnen handelen.

Het kansspelbedrijf Ardent Group uit Luik heeft Magic Dice, uitbater van tien speelhallen in Vlaanderen, overgenomen. Dat heeft Ardent Group bekend gemaakt. Ardent heeft onder de naam Circus momenteel twintig speelhallen in Wallonië, met een sterke concentratie in de Luikse regio. De overgenomen locaties bevinden zich in Scherpenheuvel, Lier, Beveren, Boortmeerbeek, Grobbendonk, Mol, Boutersem, Holsbeek, Houthalen en Tongeren. Ardent Group zegt enkele miljoenen euro te betalen voor de overname. Er wordt benadrukt dat bij de operatie geen arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Magic Dice heeft een dertigtal medewerkers, die de overstap naar de nieuwe eigenaar kunnen maken.

Bij het textielbedrijf Utexbel in Oost-Vlaanderen hebben de vakbonden verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de directie om geen nieuwjaarsgeschenk te geven aan werknemers die begin oktober aan de nationale stakingsactie hadden deelgenomen. Er wordt gewag gemaakt van praktijken uit de negentiende eeuw. De vakbonden zeggen dat het bedrijf op dit manier personeelsleden tegen elkaar wil opzetten. Ook wordt opgemerkt dat werknemers niet zouden mogen gesanctioneerd worden omdat ze voor hun rechten opkomen. Utexbel wijst erop dat de materie inmiddels met de regionale vakbondssecretaris is besproken en de zaak is afgehandeld.

Autobestuurders die door de binnenstad van Parijs willen rijden, zullen voortaan een milieuvignet moeten aanvragen. De maatregel geldt zowel voor binnenlandse als buitenlandse wagens. Het milieuvignet geeft met de kleurcode van groen tot grijs de ecologische voetafdruk van de wagen. Bedoeling is om in periodes van zware luchtverontreiniging de wagens met de hoogste uitstoot uit de stad te kunnen bannen. Een aantal van de meest vervuilende categorieën wordt sinds de voorbije zomer op weekdagen al uit de stad geweerd. Het systeem met de gekleurde vignetten bestaat in Parijs al twee jaar, maar was aanvankelijk alleen op vrijwillige basis ingevoerd. Eind dit decennium worden diesels niet meer toegelaten.

De stad Vilvoorde legt klacht neer tegen de komst van het Eurostadion in Grimbergen. Dat heeft Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, bekend gemaakt. Volgens Bonte zou het Eurostadion voor dagelijkse mobiliteitsproblemen zorgen. Eerder had ook Wemmel al een bezwaarschrift ingediend. Als het project wordt doorgevoerd, zal men volgens Bonte dagelijks met een fileleed worden geconfronteerd dat nu kan worden opgemerkt wanneer op de Heizel evenementen zoals Batibouw of het Autosalon worden georganiseerd. Volgens Bonte is het evenmin aanvaardbaar dat uiteindelijk de gemeente Grimbergen over de bouwvergunning beslist. Een dergelijk project moet volgens hem op hoger niveau worden behandeld.

Er zijn opnieuw twijfels over de geplande Oosterweelverbinding in Antwerpen. Dat is het gevolg van adviezen van de auditeurs bij de Raad van state over de plannen. De auditeurs hebben kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport van Oosterweel tot stand kwam. Indien de adviezen worden gevolgd, moet het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (Grup) voor het project worden vernietigd. Daardoor dreigt een nieuw uitstel van verscheidene jaren. De actiegroep Straten-Generaal stapte in de zomer twee jaar geleden naar de rechter met elf argumenten om het Grup te laten vernietigen. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), bouwheer van het project, zoekt naar een oplossing.

In Zuid-Korea heeft de speciale aanklager de arrestatie gevraagd van Lee Jae-yong, de topman van het electronicaconcern Samsung. Lee Jae-yong wordt verdacht van omkoping en betrokkenheid in een corruptieschandaal dat ook de positie van presidente Park Geun-hye dreigt te doen wankelen. Uiteindelijk moet de rechtbank in Seoel beslissen over de uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen de topman van Samsung. Lee Jae-yong (48) heeft sinds drie jaar de feitelijke leiding over Samsung in handen. Toen werd zijn vader Kee Kun-hee het slachtoffer van een hartaanval. Het dossier tegen de topman heeft te maken met een fusieproject van het concern, waarvoor de goedkeuring van de overheid werd gezocht.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.