20-01-17

Nieuwsoverzicht

In de Arabische regio wonen de jongste eigenaars van Porsche. Dat heeft Deesch Papke, topman van Porsche voor het Midden-Oosten en Afrika, gezegd ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe versie van het model Panamera. Hij benadrukte dat de klant van Porsche wereldwijd ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Alleen de Verenigde Arabische Emiraten en de Gulf Cooperation Council (GCC) maken daarop een uitzondering. De koper van een Porsche heeft wereldwijd een gemiddelde leeftijd van zevenenveertig jaar, maar in de Arabische regio is de bezitter gemiddeld vijfendertig jaar oud. Opmerkelijk is volgens Papke ook dat in Koeweit meer vrouwelijke kopers van Porsche zijn dan in de rest van de regio.

In Nederland heeft mediatycoon John De Mol zijn belang in de Telegraaf Media Group (TMG) verder uitgebreid. De Mol had eerder al een participatie van 18,4 procent genomen in de Nederlandse krantengroep, maar dat aandeel is nu tot 20,1 procent opgevoerd. De Mol verzet zich tegen de overname van de Telegraaf Media door een combinatie van het Belgische Mediahuis en de holding VP Exploitatie van de Nederlandse familiale groep Van Puijenbroek. Een aantal andere aandeelhouders van Telegraaf Media heeft wel zijn steun toegezegd aan het bod van het Belgisch-Nederlandse consortium, dat zich inmiddels al verzekerd heeft van 59 procent van alle aandelen. Tegen maart moet een definitief bod wordt gedaan.

Vanaf oktober zullen auto's met een automatische noodoproep in België rechtstreeks de alarmcentrale (112) kunnen waarschuwen wanneer ze bij een ongeval betrokken zijn geraakt. Dat heeft Jan Jambon, federaal minister van binnenlandse zaken, gezegd. Op dit ogenblik lopen de oproepen nog langs een privé meldkamer, waar alle automatisch oproepen worden gefilterd en eventueel een alarmcentrale wordt opgeroepen. Tegen oktober zullen de alarmcentrales volgens de minister echter zijn uitgerust om de automatische oproepen te ontvangen en te verwerken. Vanaf april volgend jaar moeten alle nieuwe verkochte voertuigen in de Europese Unie zijn uitgerust met een systeem voor automatische noodoproepen.

Het Japanse technologiebedrijf Toshiba voert gesprekken om een participatie in zijn chipdivisie aan Western Digital te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Vooralsnog zou Toshiba alleen een minderheidsbelang in de divisie willen verkopen. De afdeling zou vooral flashgeheugen voor computers produceren. Ook Western Digital heeft een fabriek waar flashgeheugen wordt vervaardigd. Toshiba had al langer te kennen gegeven naar verschillende opties voor zijn chipafdeling te kijken. Daarbij zou ook zijn overwegen om de activiteiten in een zelfstandig bedrijf onder te brengen. Voorlopig heeft Toshiba nog geen officiële beslissing bekend gemaakt.

Het Amerikaanse streamingbedrijf Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 2,48 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 35,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 43,2 miljoen dollar naar 66,7 miljoen dollar. Het bedrijf zegt zowel in de Verenigde Staten als op de internationale markt een groot aantal nieuwe gebruikers te hebben aangetrokken, vooral dankzij de populariteit van reeksen zoals The Crown, Gilmore Girls en Black Mirror. In de Verenigde Staten werden 1,9 miljoen nieuwe gebruikers aangetrokken, terwijl op de internationale markt een groei met 5,1 miljoen klanten werd geteld. Netflix heeft wereldwijd nu ongeveer 94 miljoen abonnees.

In Zuid-Korea heeft de rechtbank geweigerd in te gaan op een verzoek van de openbare aanklager om Lee Jae-yong, topman van Samsung, te arresteren. Dat heeft het persbureau Yonhap bekend gemaakt. Lee wordt beschouwd als een verdachte in het corruptieschandaal dat mogelijk zou kunnen leiden tot de afzetting van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. Volgens de rechtbank kon echter geen afdoende motieven voor de noodzaak van een onmiddellijke arrestatie worden aangebracht. Lee is mee in opspraak gekomen in het schandaal rond Choi Soon-Sil, een vriendin van de Zuid-Koreaanse presidente. Choi zou twee jaar geleden door Samsung zijn omgekocht om een controversiële fusie te kunnen realiseren.

Mexico heeft drugsbaas Joaquin Guzman is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. De Verenigde Staten proberen Guzman, die vooral bekend staat onder de naam El Chapo, al lange tijd in handen te krijgen. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen El Chapo van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en witwaspraktijken. De advocaten van Guzman probeerden uitlevering te voorkomen met het argument dat hun klant in de Verenigde Staten het risico loopt ter dood veroordeeld te worden. De Amerikaanse autoriteiten hebben echter al gegarandeerd geen doodstraf te zullen eisen.

In Frankrijk neemt het concern Safran, fabrikant van vliegtuigmotoren, het bedrijf Zodiac Aerospace, toeleverancier voor de luchtvaartsector, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard euro. Door de fusie ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 20 miljard euro. Zodiac vervaardigt onder meer interieurs voor vliegtuigen, maar kwam door een order voor de productie van stoelen voor Airbus in problemen. Daardoor verloor Zodiac een gedeelte van zijn waarde. Safran had zeven jaar geleden al op een bod op Zodiac gelanceerd, maar die voorstellen werden afgewezen. De fusiegroep heeft in Frankrijk ongeveer 46.000 werknemers. Nagenoeg een even grote groep werkt in buitenlandse filialen.

Muzikant Paul McCartney heeft bij een rechtbank in New York klacht neergelegd tegen muziekuitgever Sony/ATV Music Publishing, die de rechten op de catalogus van The Beatles bezit. McCartney wil gebruik maken van de Amerikaanse wet op de bescherming van de auteursrechten die aan kunstenaars toelaat het eigendom op hun creaties terug te eisen. Dat recuperatierecht heeft echter slechts een maximale looptijd van zesenvijftig jaar. Voor de allereerste composities die McCartney met John Lennon voor The Beatles heeft geschreven, loopt die deadline volgend jaar af. Volgens McCartney wil de muziekuitgever echter niet officieel bevestigen dat de recuperatie van de auteursrechten is gevraagd.

De brexit zet de Amerikaanse bank Goldman Sachs aan om zijn Britse afdeling te reorganiseren, waarbij ook duizend banen van Londen naar Frankfurt zouden worden overgeheveld. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. In Groot-Brittannië zou het personeelsbestand van Goldman Sachs tot ongeveer drieduizend werknemers worden gehalveerd. Het Europese hoofdkwartier zou naar Frankfurt worden overgebracht omdat in de Duitse stad ook de Europese Centrale Bank is gevestigd. De resterende arbeidsplaatsen zouden naar andere Europese landen en de hoofdzetel van de bank in New York worden verhuisd. Ook in Polen, Frankrijk en Spanje zou Goldman Sachs nieuwe functies willen creëren.

Voedingsbedrijf Struik Foods Belgium wil de operationele activiteiten van zijn fabriek in Schoten stopzetten. Door de beslissing zouden meer dan negentig banen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Struik Foods produceert in Schoten onder meer soepen, hotdogs, maaltijden in blik en halffabricaten voor de Europese markt. De fabriek werd begin deze eeuw door de groep Struik Foods Europe overgenomen. De directie zegt dat alles in het werk werd gesteld om de fabriek rendabel te maken, maar desondanks is de vestiging naar eigen zeggen structureel verlieslatend gebleven. Het bedrijf zegt samen met de sociale partners een oplossing te willen zoeken voor de getroffen werknemers.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft zijn divisie Fabric, een ontwikkelplatform voor applicaties, verkocht aan het internetconcern Google. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Fabric laat ontwikkelaars toe fouten in hun applicaties te identificeren en zal bij Google onderdeel worden van de divisie Developer Products. Fabric werd drie jaar geleden door Twitter opgericht en is sindsdien door ruim 580.000 ontwikkelaars gebruikt om informatie over 2,5 miljoen projecten te verzamelen. Onder meer wordt het platform gebruikt om te achterhalen waarom bepaalde applicaties vaak crashen en hoeveel gebruikers de toepassingen hebben.

Het Japanse concern Panasonic wil graag met de Amerikaanse autobouwer Tesla samenwerken aan de verdere ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Dat heeft Kazuhiro Tsuga, chief executive van Panasonic, tegenover het persbureau Reuters gezegd. Panasonic zou volgens Tsuga onder meer een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de ontwikkeling van sensoren voor zelfrijdende auto’s. Tesla en Panasonic hebben al een intensieve samenwerking. De bedrijven hebben een partnership voor de ontwikkeling van zonnecellen en zonnepanelen. Daarnaast werken de partners ook aan de ontwikkeling van autobatterijen, die onder meer voor het nieuwe Model 3 van Tesla zullen worden gebruikt.

Autogroep D’Ieteren zet een samenwerking op met Drivy, een Europees platform voor de verhuur van wagens. De autogroep wil het marktaanbod voor automobilisten gevoelig uitbreiden door de vloot vervangwagens van zijn concessiehouders ook op het platform van Drivy te verhuur. Het systeem zal in eerste instantie worden geïmplementeerd in Antwerpen en Brussel. Wanneer die pilootprojecten positieve resultaten opleveren, zal het systeem ook naar andere steden worden uitgebreid. Door de samenwerking met Drivy kunnen de dealers hun vervangwagens vaker gebruiken, waardoor het rendement gevoelig verhoogt. Anderzijds kan Drivy zijn aanbod door de samenwerking met D’Ieteren gevoelig uitbreiden.

De keten Dats 24 opent dertig extra tankstations voor auto’s op aardgas. Dat heeft het bedrijf, dochter van de groep Colruyt, bekend gemaakt. De nieuwe tankstations zouden tegen volgend jaar operationeel moeten zijn. Op dit ogenblik beschikt Dats 24 al over vijfenveertig tankstations waar aardgas kan worden aangeboden. Ook de bedrijven Pitpoint en Enora werken in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië aan de uitbouw van een netwerk met tankstations voor aardgas. Daardoor zouden tegen eind maart volgend jaar autobestuurders in België op een honderdtal locaties aardgas kunnen tanken. Uit cijfers van sectororganisatie Febiac telde België vorig jaar 5.372 wagens op aardgas.

Lees Verder

09:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.