21-01-17

Nieuwsoverzicht

De Nationale Loterij heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,18 miljard euro, tegenover 1,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Dat heeft Jannie Haek, chief executive van de Nationale Loterij gemeld. Opgemerkt dat Euromillions, waar de inkomsten tot 426,6 miljoen euro zijn opgelopen, inmiddels het belangrijkste product van de Nationale Loterij is geworden. Daarmee heeft Euromillions een aandeel van 35 procent in de inkomsten. Daarna volgt de Lotto met een bedrag van 426 miljoen euro, dat een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien vertegenwoordigt. Daarnaast werd ook voor een recordbedrag van 235,2 miljoen euro aan krasbiljetten gekocht.

In de Verenigde Staten heeft het technologieconcern Apple de chipproducent Qualcomm voor de rechter gedaagd. Qualcomm wordt ervan beschuldigd zijn machtspositie op de chipmarkt voor mobiele apparaten te misbruiken. Apple eist en schadevergoeding. Het is de eerste keer dat Qualcomm rechtstreeks door een ander bedrijf ervan beschuldigd wordt zich van oneerlijke handelspraktijken te bedienen. De Amerikaanse chipfabrikant wordt wereldwijd al langer beschuldigd de chipmarkt voor smartphones en andere apparaten te willen monopoliseren. Qualcomm zou de prijzen voor de licenties op essentiële technologieën voor mobiele apparaten kunstmatig hebben opgedreven.

In de Amerikaanse staat Florida heeft de Wertheim Jewish Education Trust een schadeclaim van 3 miljard ingediend tegen Deutsche Bank. Het fonds beticht de bank ervan een kapitaal van de Joodse ondernemersfamilie Wertheim, die zijn fortuin vergaard had met de Kadewe-supermarkt in Berlijn en een textielfabriek in Frankfurt, te hebben achtergehouden. De familie Wertheim was tijdens de tweede wereldoorlog naar Zwiterland gevlucht, waar een rekening bij Crédit Suisse werd geopend. Het geld zou later zijn overgeheveld naar Deutsche Bank, maar de Duitse instelling zou volgens de familie Wertheim niet willen meewerken aan de recuperatie van het vermogen. Deutsche Bank ontkent de aantijdingen.

Een tiental omwonenden van Brussels Airport heeft bij de onderzoeksrechter een klacht ingediend tegen de directie van de luchthaven, die ervan beticht wordt leugens en onjuiste informatie te verspreiden. Reden voor de klacht is een paginagrote advertentie die Brussels Airport vorige maand in een aantal kranten had laten publiceren. Volgens de klacht werd in die advertentie onjuiste informatie verspreid over het aantal bewoners dat door het vliegverkeer wordt gehinderd en over de tewerkstelling die aan een aantal vrachtactiviteiten kon worden gekoppeld. De informatie zou volgens de omwonenden dan ook streven naar het behoud van de status-quo.

Vermogensbeheerder Blackrock heeft George Osborne, voormalig Brits minister van financiën, als adviseur aangetrokken. Osborne moet bij Blackrock met een intern researchteam onder meer advies verstrekken over de Europese politiek. Larry Fink, chief executive van Blackrock, merkt op dat Osborne een unieke en onschatbare expertise heeft in cruciale mondiale kwesties. Osborne had na de beslissing over de brexit de voorbije zomer ontslag genomen uit de Britse regering. Osborne had sinds het begin van dit decennium een hechte tandem gevormd met de Britse premier om de impact van de kredietcrisis zoveel mogelijk af te zwakken. Osborne had ook hard campagne gevoerd tegen de brexit.

De Franse winkelketen Carrefour heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 85,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,7 procent tegenover het jaar voordien. Bij de vergelijkbare groei werd zelfs een stijging met 3 procent geregistreerd. Daarmee kon de Franse groep voor het vijfde jaar op rij een omzetstijging melden. Er wordt aan toegevoegd dat in alle markten een groei kon worden gerealiseerd. Vooral in Latijns-Amerika kon een sterke groei van 17 procent worden gemeld. Op de Franse thuismarkt werd weliswaar een daling gemeld van 0,5 procent, maar in de andere Europese landen kon een stijging met 3,9 procent worden genoteerd. In België werd een groei met 0,6 procent genoteerd.

Martin Winterkorn, gewezen topman van Volkswagen, is nooit vooraf ingelicht over dreigende problemen met misleidende software die de emissie-waarden van de dieselmotoren diend te vertekenen. Dat heeft Winterkorn tijdens een hoorzitting voor een parlementaire commissie in de Duitse Bundstag gezegd. De Duitse krant Bild had gemeld dat Winterkorn al eerder van de manipulatie op de hoogte was dan hij officieel wil toegeven, maar dat wordt door de topman met klem ontkend. Winterkorn beklemtoonde ook geen schuld te hebben aan de fraude, maar zijn ontslag te hebben ingediend om de politieke verantwoordelijkheid over het wangedrag te nemen;

Op het World Economic Forum in Davos is de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi), een organisatie die vaccins tegen nieuwe epidemieën moet ontwikkelen, opgericht. Intiatiefnemer van het nieuwe project is Bill Gates, oprichter van Microsoft. Het fonds krijgt een budget van 1 miljard dollar om sneller behandelingen tegen dodelijke ziektes te kunnen vinden. Gates benadrukte dat de ontwikkeling van een vaccin vaak lang aansleept. Tussen de uitbraak van een nieuwe ziekte en de lancering van een vaccin kan gemakkelijk een tijdsperiode van tien jaar zitten. Dat tijdsverloop wil Gates terugbrengen naar minder dan één jaar. Aan het initiatief nemen regeringen, farmabedrijven en organisaties deel.

Het Belgische technologiebedrijf Collibra, gespecialiseerd in de analyse van bigdata, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 50 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen volgens Felix Van de Maele, chief executive van Collibra, onder meer worden gebruikt om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen. Onder meer zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding van het personeelsbestand. Op dit ogenblik heeft Collibra al ongeveer tweehonderd medewerkers, maar de volgende weken zullen nog eens veertig medewerkers worden aangeworven. Aan de kapitaalverhoging namen de fondsen Iconiq Capital Battery Ventures, Dawn Capital, Index Ventures en Newion Investments deel.

Supermarktgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jar een omzet gerealiseerd van 15,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het concern zegt vooral in Nederland - waar ook een sterke stijging van de online verkoop werd opgemerkt - met een groei van 6,6 procent sterke prestaties te hebben laten optekenen. In Centraal-Europa en het Mediterrane gebied werd een groei met 3,4 procent gemeld, vooral door een uitbreiding van het netwerk winkels in Roemenië. In België moest daarentegen een daling met 0,2 procent worden genoteerd. Ook in de Verenigde Staten kon een stijging met 2 procent worden geregistreerd.

De Belgische groep VPK Packaging neemt het Nederlandse verpakkingsbedrijf SolidPack over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. SolidPack heeft een jaaromzet van ongeveer 50 miljoen euro en telt 175 werknemers. SolidPack producert verpakkingsmateriaal voor de voedselindustrie en de bloementeelt. De twee partners zeggen door de fusie beide op een verdere groei te kunnen rekenen. Door de overname wordt een groep gecreëerd met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. SolidPack wordt bij VPK Packaging onderdeel van de divisie Smart Packaging Solutions, die zich onder meer specialiseert in de productie van vochtbestendig en bedrukbaar karton.

In Brazilië is de politie gestart met een onderzoek naar de crash van een vliegtuig voor de kust van de deelstaat Rio de Janeiro, in de buurt van de toeristische plaats Paraty. Bij de crash kwam de Braziliaanse rechter Teori Zavascki (68), samen met de vier andere inzittenden, om het leven. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk, maar op het ogenblik van de crash werd de omgeving wel geteisterd door hevige stortbuien die het zich zouden hebben kunnen belemmerd. Zavacski voerde in Brazilië een onderzoek naar een grootschalige corruptie met tientallen politici en ondernemers rond het staatsbedrijf Petrobras. Gevreesd wordt dat vele partijen na de dood van Zavacski het onderzoek zouden willen laten uitdoven.

In Londen is de Nederlandse zakenman Hans Breukhoven op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn voormalige zakenpartner Juan da Silva vandaag bevestigd. Breukhoven was oprichter van de keten Free Record Shop, die drie jaar geleden failliet ging. Breukhoven opende in het begin van de jaren zeventig in Schiedam zijn eerste muziekwinkel. De naam Free Record Shop verwees naar het feit dat Breukhoven zich niet wou  aansluiten bij de toenmalige sectororganisatie van handelaren in grammofoonplaten. Breukhoven had zich begin dit decennium al heel pessimistisch uitgelaten over de toekomst van de muziekwinkel. De Nederlandse ondernemer was al geruime tijd ziek.

Société Générale heeft in de Verenigde Staten met het ministerie van justitie een schikking van 50 miljoen dollar getroffen, waardoor een strafvervolging wegens misleiding kan worden vermeden. Volgens de klacht zou de Franse bank de waarde van beleggingen in hypotheken tegenover investeerders onjuist hebben weergegeven. Daardoor zouden de investeerders belangrijke kapitalen hebben verloren. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de onderzochte leningen niet aan de overheidseisen voldeed. De bank erkende fout te hebben gehandeld. Ook andere banken uit de Verenigde Staten en Europa hebben in gelijkaardige dossiers al schikkingen met de Amerikaanse autoriteiten getroffen.

De Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft de voormalige Britse politicus Nigel Farage in dienst genomen als politiek analist. Dat heeft de Amerikaanse zender bekend gemaakt. Nigel Farage is de voormalige leider van de Britse partij Ukip, die een sterke afkeer tegenover de Europese Unie tentoon spreidde. Farage was dan ook één van de stuwende krachten achter de brexit. Hij was ook de eerste Britse politicus die na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten door overwinnaar Donald Trump werden ontvangen. Trump en Farage voelen zich ideologisch ook bijzonder verwant. Beiden gaan er onder meer prat op het oude establishment ten onder te hebben laten gaan.

Lees Verder

11:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.