27-01-17

Nieuwsoverzicht

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het durfkapitaalfonds Smartfin nemen een meerderheidsbelang in het ruimtevaartbedrijf Newtec uit Sint-Niklaas. Met de operatie zou een investering van meer dan 50 miljoen euro zijn gemoeid. Newtec is een producent van technologie voor satellietcommunicatie. Onder meer satellietoperatoren en televisiebedrijven maken gebruik van het bedrijf. De overname gaat ook gepaard met een wissel aan de top van het bedrijf. Serge Van Herck nam enkele weken geleden ontslag als chief executive. Hij wordt opgevolgd door Thomas Van den Driessche, tot nu toe commercieel directeur bij het bedrijf. Newtec kende de voorbije jaren een sterke internationale groei.

Facebook heeft de Braziliaan Hugo Barra aangetrokken om zijn divisie virtuele realiteit, die onder meer het platform Oculus omvat, te leiden. Dat heeft Mark Zuckerberg, topman van Facebook, bekend gemaakt. Barra was eerder bij Google verantwoordelijk voor het besturingssysteem Android, tot hij drieënhalf jaar geleden door het Chinese concern Xiaomi werd weggehaald. Barra had onlangs zijn vertrek bij het Chinese bedrijf aangekondigd. Hij stelde heimwee te hebben naar Californië en zijn familie. Zuckerberg en Barra delen volgens de topman van Facebook de overtuiging dat virtuele realiteit en augmented reality het volgende grote computerplatform zullen worden.

Het Amerikaanse concern JLG Manufacturing, producent van hoogtewerkers, wil zijn vestiging in Maasmechelen sluiten. Door de ingreep zullen tweehonderd banen worden geschrapt. Dat heeft de directie bekend gemaakt. Voor een veertigtal bedienden zou een nieuwe locatie worden gezocht. De vakbonden zeggen bij het bedrijf al langer een slecht gevoel te hebben. Daarbij wordt opgemerkt dat eind vorig jaar al het onderdelenmagazijn naar Born in Nederland werd overgebracht. Toen al hadden de vakbonden naar eigen zeggen het gevoel dat de vestiging in Maasmechelen met grote problemen te kampen had. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden banen geschrapt. In totaal verdwijnen 525 arbeidsplaatsen.

Het Zwitserse biotechbedrijf Actelion wordt overgenomen door het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 30 miljard dollar. De research-divisie van Actelion, die naar nieuwe geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes speurt, zal in een afzonderlijk bedrijf worden ondergebracht. Jean-Paul Clozel en Martine Clozel, oprichters van Actelion, kunnen in die onafhankelijke entiteit hun werk verder zetten. Het Amerikaanse concern verwerft een aandeel van 16 procent in die onderzoeksafdeling en kan die participatie op termijn verdubbelen tot 32 procent. Gehoopt wordt de transactie tegen het einde van het tweede kwartaal te kunnen afronden.

De groep Samsonite, wereldwijd de grootste producent van reiskoffers, overweegt een gedeelte van zijn productie van Azië naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Dat heeft een woordvoerder van Samsonite gezegd. Over de timing en omvang van de eventuele verhuis werden nog geen uitspraken gedaan. Samsonite werd in de Verenigde Staten opgericht, maar is officieel in Luxemburg gevestigd. Het bedrijf realiseert ongeveer 40 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt door een eventuele verplaatsing sneller te kunnen inspelen op veranderingen in de markt, terwijl ook de logistieke kosten gevoelig zouden kunnen worden beperkt. Amerikaans president Donald Trump wil zoveel mogelijk banen terughalen.

De Nederlandse stad Terneuzen zal voorlopig niet experimenteren met een basisinkomen voor mensen die langdurig in de bijstand zitten. Dat heeft de gemeenteraad beslist, nadat het Nederlandse ministerie van sociale zaken het initiatief had bekritiseerd. Het ministerie had er daarbij op gewezen dat een basisinkomen in strijd is met de wet, waarin wordt aangegeven dat een persoon met een uitkering een tegenprestatie moet leveren. Terneuzen wou aan twintig mensen een maandelijks basisinkomen van 993 euro, zonder verdere verplichtingen, toekennen. Terneuzen wou daarmee de eerste gemeente van Nederland met een basisinkomen worden. In Finland wordt al nationaal met een basisinkomen geëxperimenteerd.

Christine Hohmann-Dennhardt legt haar functie als integriteits-verantwoordelijke bij de Duitse autobouwer Volkswagen neer. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het contract van Hohmann-Dennhardt zou in onderling overleg zijn stopgezet. Er zou een meningsverschil zijn geweest over de verantwoordelijken van de vrouw, die volgens waarnemers een grotere verantwoordelijkheid had gewenst. Hohmann-Dennhardt, een voormalig rechter, was iets meer dan een jaar geleden door Volkswagen aangetrokken. Voordien werkte de vrouw bij Daimler. Hohmann-Dennhardt vertrekt eind januari bij Volkswagen en wordt opgevolgd door Hiltrud Werner, op dit ogenblik nog auditverantwoordelijke bij het Duitse automerk.

België telt op dit ogenblik meer dan 1 miljoen zelfstandigen. Daarmee is een nieuw recordpeil bereikt. Dat heeft Willy Borsus, minister van zelfstandigen, bekend gemaakt op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Vooral de toename van het aantal zelfstandigen in hoofdberoep, wordt opvallend genoemd. Inmiddels worden 710.485 zelfstandigen in hoofdberoep geteld. Dat betekent een stijging met 18.450 eenheden op twee jaar tijd. Er kunnen volgens de minister dan ook gemiddeld 878 starters per maand worden geregistreerd. Ook wordt erop gewezen dat ongeveer honderdduizend gepensioneerden nog altijd als zelfstandige actief blijven.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) worden door de groep ConsumentenClaim voor de rechter gedaagd omdat aan de reizigers niet het gewenste comfort wordt geboden. ConsumentenClaim eist een financiële compensatie voor tienduizend reizigers overlast hebben ondervonden van overvolle treinen. De belangengroep wijst erop dat op spitsuren soms 45 procent van de reizigers meer dan een kwartier dienden recht te blijven staan. Ook bleek dat sommige reizigers door de overvolle treinen niet konden instappen. Omdat vele treinen geen handgrepen hebben, zijn volgens de klacht ook onveilige situaties gecreëerd. Geklaagd wordt dat het spoorbedrijf te weinig inspanningen heeft gedaan om het materiaaltekort op te vangen.

Een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten moet gefinancierd worden door een heffing op de invoer van Mexicaanse goederen in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Er komen volgens Trump 20 procent bijkomende belastingen op goederen die in Mexico worden geproduceerd en in de Verenigde Staten worden ingevoerd. Onder meer wagens en fruit worden vanuit Mexico op de Amerikaanse markt geïmporteerd. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering zou de taks jaarlijks 10 miljard dollar moeten opbrengen. Daarmee zou de bouw van de muur op maximaal twee jaar kunnen worden afbetaald. Mexico zegt echter in geen geval voor de muur te zullen betalen.

De impact van de taxshift zal ook dit jaar duizenden extra banen creëren. Dat is de conclusie van een rapport van consulent SD Worx, op basis van van een enquête bij nagenoeg duizend bedrijven. Uit de ramingen blijkt dat de taxshift dit jaar tot 41.500 bijkomende arbeidsplaatsen zal leiden, terwijl nog eens 35.500 banen zouden kunnen worden behouden. Vastgesteld werd dat 36 procent van de Belgische ondernemingen verwacht dit jaar bijkomende werknemers te zullen aantrekken. Slechts 6 procent vreest voor een afslanking. Bij 58 procent is er sprake van een status-quo, maar in die groep zegt 23 procent zonder taxshift wellicht met een daling van de tewerkstelling rekening te hebben moeten houden.

De Amerikaanse staat Californië blijft bij zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen, ongeacht het beleid van president Donald Trump. Dat heeft de Californische overheid bekend gemaakt. Daarmee reageert de staat onder meer op de initiatieven van Trump, die onder meer de klimaatpagina’s van de website van het Witte Huis had laten verwijderen en laten vervangen door het America First Energy Plan, dat meer ruimte moet maken voor de ontginning van schaliegas en steenkoolontginning. Het Climate Action Plan van vorig Amerikaans president Barack Obama was volgens Trump onnodig en schadelijk voor de Verenigde Staten. Californië is een Amerikaans voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Het Vlaamse bedrijf Smartphoto heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 28 procent tot 5,4 miljoen euro. De groei is grotendeels toe te schrijven aan de overname van de Nederlandse groep Webprint.nl door Smartphone in de lente van vorig jaar. Door die operatie werd het Vlaamse bedrijf één derde groter. Maar ook zonder de Nederlandse overname zou de omzet van het bedrijf volgens Stef De Corte, chief executive van Smartphoto, nog met meer dan 10 procent zijn gestegen. Daarbij wordt ondere meer gewezen op het succes van het nieuwe mobiele platform van de onderneming.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft het vertrek van chief executive James Hogan aangekondigd. Hogan zou midden dit jaar zijn functie neerleggen. Ook financieel directeur James Rigney verlaat later dit jaar de onderneming. Opvolgers zijn nog niet bekend. Er werd al langer over een mogelijk vertrek van Hogan en Rigney gespeculeerd. Door de tegenvallende resultaten van Etihad Airways zouden de posities van beide topmannen onder grotere druk zijn geraakt. Hogan werd elf jaar geleden bij Etihad Airways tot chief executive benoemd. Hij zorgde voor een sterke groei, maar Mohamed Al Mazrouei, voorzitter van Etihad, stelde dat nu vooral neer kostenefficiëntie en productiviteit cruciaal zijn.

Het softwarebedrijf AppDynamics uit San Francisco wordt overgenomen door het Amerikaanse concern Cisco. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard dollar. Door de overname wordt de geplande beursintroductie van AppDynamics opgeborgen. AppDynamics werd negen jaar geleden opgericht en ontwikkelt technologieën die de mobiele applicaties en websites van bedrijven ondersteunen. Het bedrijf heeft inmiddels duizend werknemers en heeft onder meer opdrachtgevers zoals Nasdaq, Nike en Expedia. AppDynamics wordt bij Cisco een onderdeel van de divisie internet-of-things. Vier jaar geleden nam Cisco ook Sourcefire, gespecialiseerd in online beveiliging, over voor een bedrag van 2,7 miljard dollar.

Meer Nieuws

10:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.