28-01-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 26 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De inkomsten uit advertenties bij dochterbedrijf Google namen met 17 procent toe tot 22,4 miljard dollar. De inkomsten per click daalden wel met 15 procent, vooral omdat mobiele advertenties minder opbrengen. De nettowinst van het concern steeg van 4,92 miljard dollar naar 5,33 miljard dollar. Experimentele projecten kenden een verlies van 1,1 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 125 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 112 miljoen dollar tot 262 miljoen dollar.

De aandeelhouders van de Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors hebben zich akkoord verklaard met een overname door hun Amerikaanse sectorgenoot Qualcomm. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werden neergelegd. Qualcomm had in oktober vorig jaar bekend gemaakt NXP Semiconductors, een voormalige chipdivisie van het Nederlandse concern Philips, over te willen nemen voor een bedrag van 47 miljard dollar. Qualcomm is gespecialiseerd in chips voor telecom en smartphones, maar kan door de overname van NXP Semiconductors zijn activiteiten uitbreiden naar de autosector en contactloze betaalplatformen.

Raclette uit de Franse regio Savoie heeft een Europese oorsprongsbescherming gekregen. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Volgens de Europese Commissie werd Raclette de Savoie - geschraapte gesmolten kaas - al in de middeleeuwen door plaatselijke herders bij een houtvuur genuttigd. De naam raclette dook pas in de twintigste eeuw op, verwijzend naar het Franse werkwoord racler, dat schrapen betekent. Door de erkenning is het product voortaan beschermd tegen namaak en naamsmisbruik. Raclette uit de Zwitserse regio Wallis werd al veertien jaar geleden beschermd. Het gerecht won snel internationale populariteit bij de massale doorbraak van de wintersportvakanties.

Het Zwitserse modeconcern Charles Vögele heeft het faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Door de beslissing verdwijnen in Nederland zevenhonderd banen. De keten was sinds het einde van de voorbije eeuw in Nederland actief. De groep bouwde een netwerk van 95 Nederlandse winkels uit. De Nederlandse rechtbank heeft een curator aangesteld. De winkels zouden voorlopig open blijven voor een uitverkoop van voorraden. Ook wordt gehoopt op een doorstart van een aantal grotere vestigingen. Charles Vögele werd vorig jaar overgenomen door de Italiaanse groep Sempione, die zich op strategische markten zoals Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië wil concentreren.

Het Britse supermarktconcern Tesco neemt het groothandelsbedrijf Booker over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 4,4 miljard dollar. Tesco verwacht met de operatie belangrijke kostenbesparingen te kunnen realiseren, terwijl ook naar mogelijke schaalvoordelen wordt gekeken. De aandeelhouders van Tesco krijgen anderzijds een belang van 16 procent in Tesco. Booker levert in Groot-Brittannië aan meer dan 120.000 onafhankelijke retailers. Het bedrijf beschikt over meer dan tweehonderd depots, waar winkels voorraden in bulk kunnen komen. Een dertigtal depots is actief onder de naam Makro. Daarnaast levert Booker ook voeding aan Britse pubs en restaurants.

De Britse bank Barclays zou na de brexit zijn hoofdkantoor van Londen naar Dublin verplaatsen. Daardoor zouden in de Ierse vestiging een honderdvijftigtal nieuwe functies worden gecreëerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De bank zou deze maand zijn gestart met een zoektocht naar geschikte kantoorruimte in de Ierse hoofdstad. Ook zou er contact zijn geweest met de Ierse toezichthouders over een uitbreiding van de Ierse activiteiten van de bank. Deze strategie zou Barclays alvast zijn Europese klanten kunnen blijven bedienen. Barclays heeft op dit ogenblik in Ierland honderdtwintig medewerkers, vooral actief in zakenbankieren en vermogensbeheer.

Het Brits-Nederlandse concern Shell zal zich voor milieuschade wegens olielekken in de Nigerdelta niet voor een Britse rechtbank moeten verdedigen. Dat heeft het Britse hooggerechtshof beslist. Een groep Nigeriaanse burgers hadden op een rechtszaak in Groot-Brittannië gehoopt omdat het dossier te complex zou zijn voor de rechters in eigen land. De Britse rechter benadrukte dat het geding betrekking heeft op lokale activiteiten van een joint-venture van dochterbedrijf Shell Nigeria en de Nigeriaanse overheid en dan ook door een Nigeriaanse rechtbank moet worden behandeld. Advocaten van de lokale bevolking hebben echter aangegeven beroep aan te tekenen tegen de Britse uitspraak.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple voegt zich bij het Partnership on Artificial Intelligence (PAI), een onderzoeksgroep van technologiebedrijven zoals Amazon, Facebook, Google en Microsoft, die zich richten op de verantwoorde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De sectororganisatie werd in september vorig jaar opgericht. Apple was toen één van de opvallende afwezigen, samen met Intel, Baidu en Twitter. De oprichters stelden echter dat het samenwerkingsverband snel verder zou worden uitgebreid. De sectororganisatie wil een platform zijn waar op hoog niveau overleg kan worden gepleegd over de problematiek van kunstmatige intelligentie.

De Spaanse stad Barcelona heeft gisteren een wet goedgekeurd die het toenemend toerisme binnen de perken moet houden. De Catalaanse stad heeft een bevolking van 1,6 miljoen inwoners, maar ontving vorig jaar 32 miljoen toeristen. Vele inwoners klagen dan ook over een zware overlast en een verstoring van het dagelijkse leven. Door de nieuwe wet kunnen in de stad geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Op dit ogenblik biedt de stad in hotels en appartementen aan toeristen in totaal 125.000 bedden aan. Omdat projectontwikkelaars steeds meer willen betalen voor bijkomende hotelruimte, wordt huisvesting voor vele bewoners onbetaalbaar en dreigt dus een exodus.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb is tijdens de tweede helft van vorig jaar voor de eerste keer winstgevend geworden. Het concern zou ook dit jaar op een positief resultaat rekenen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Gemeld wordt dat Airbnb vorig jaar een omzetgroei met 80 procent zou hebben gerealiseerd, ook al proberen een aantal steden de activiteiten van het platform af te remmen. Het bedrijf kijkt ook naar mogelijke overnames die de eigen dienst verder kunnen versterken. Daarvoor werd mede-oprichter en technisch directeur Nathan Blecharczyk benoemd tot strategie-verantwoordelijke, die potentiële overnames moet evalueren.

Gameontwikkelaar ZeniMax eist van Facebook 6 miljard dollar schadevergoeding wegens het gebruik van gestolen bedrijfsgeheimen. Dat heeft ZeniMax aangevoerd in een geding tegen zijn voormalig medewerker John Carmack, die ervan beticht wordt de technologie achter de ontwikkeling van een virtuele bril gestolen te hebben en meegenomen te hebben naar het bedrijf Oculus, dat later door Facebook werd overgenomen. Daarnaast wordt ook van John Carmack, Palmer Luckey en Brendan Iribe, toplui van Oculus, een schadevergoeding van respectievelijk 101,4 miljoen dollar, 206 miljoen dollar en 427 miljoen dollar geëist. De aantijgingen van ZeniMax worden door de tegenparijen ontkend.

De Europese Unie gaat definitieve antidumpingtarieven invoeren voor een aantal staalproducten uit China en Taiwan. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Aangevoerd wordt dat bepaalde roestvrije stalen buizen en gelaste fittingen uit China en Taiwan tegen dumpingprijzen in Europa op de markt worden gebracht. Voor Chinese producten wordt een heffing tussen 30,7 procent en 64,9 procent ingevoerd. Import uit Taiwan wordt onderhevig aan een extra belasting tussen 5,1 procent en 12,1 procent. Op dit ogenblik worden door de Europese Commissie 39 maatregelen gebruikt om zijn staalsector tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie te verdedigen. Daarbij zijn zeventien maatregelen gericht op China.

Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, zal mogelijk op verdenking van fraude voor de rechtbank in Braunschweig worden gedaagd. Het parket van Braunschweig is een onderzoek gestart naar de fraude met emissiesoftware bij Volkswagen. Daarbij werden in eerste instantie eenentwintig personen geviseerd, maar het onderzoek is inmiddels uitgebreid naar zevenendertig partijen, waaronder ook Martin Winterkorn. Volgens het parket hebben onderzoeksresulaten en verhoren immers voldoende elementen aangebracht om te vermoeden dat Winterkorn vroeger van de frauduleuze praktijken op de hoogte was dan hij in zijn verklaringen heeft laten uitschijnen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 5,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet van het Amerikaanse concern steeg met 1,2 procent tot 24,1 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de uitstekende prestaties van de software-divisie Office en de zakelijke clouddiensten, waarbij vooral Azure met een omzetgroei van 93 procent een sterk kwartaal heeft laten optekenen. Het kwartaal voordien hadden in inkomsten van Azure nog wel een stijging met 121 procent laten optekenen. Office toonde een groei met 49 procent.

Verily, de gezondheidsdivisie van de Amerikaanse technologiegroep Alphabet, ontvangt een investering van 800 miljoen dollar. De investering wordt gedaan door Temasek, een beleggingsmaatschappij uit Singapore. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. Temasek krijgt in ruil voor zijn investeringen een minderheidsbelang in Verily, maar concrete details over de omvang van die participatie werden niet bekend gemaakt. Temasek krijgt daarnaast ook één zetel in de raad van bestuur van de gezondheidsdivisie. Verily is het voormalige Google Life Sciences, dat vijf jaar geleden van start ging met de ontwikkeling van een contactlens voor diabetici. Inmiddels is Verily in vele gezondheidssectoren actief.

Meer Nieuws

10:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.