30-01-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Volkswagen roept in de Verenigde Staten ongeveer 600.000 wagens terug wegens mogelijke defecten aan airbags en waterpompen. Het gaat in bijna alle gevallen om voertuigen van dochterbedrijf Audi. Volgens de Amerikaanse toezichthouder werden het voorbije jaar in China en Israël drie ongevallen geregistreerd die aan de geconstateerde problemen konden worden gelinkt. Voor zover bekend zouden daarbij geen doden zijn gevallen. Uit de verklaring viel niet op te maken of de airbags van het Japanse bedrijf Takata komen. Klanten van Takata moesten afgelopen tijd in totaal ongeveer 100 miljoen auto’s terugroepen om eventuele problemen met de airbag te voorkomen.

Silicon Valley, waar duizenden migranten werken, verzet zich massaal de nieuwe migratieregels van de Amerikaanse president Donald Trump. Tim Cook, topman van Apple, benadrukte daarbij dat Apple zonder immigratie zelfs niet zou bestaan. Steve Jobs, oprichter van Apple was immers de zoon van een immigrant uit Syrië. Cook beloofde dat Apple alle mogelijke hulp zal bieden aan werknemers die door het nieuwe inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook Microsoft, Netflix, Facebook, Airbnb, Twitter en Uber hebben het migratiebeleid van Trump veroordeeld. Onder meer bij Microsoft en Netflix werden ook tientallen werknemers wereldwijd door de beslissing van Trump getroffen.

Koffieketen Starbucks heeft zich in Mexico verdedigd tegen een campagne om Amerikaanse bedrijven te boycotten. De oproep tot een boycot ontstond na het voornemen van de Amerikaanse president  Donald Trump om de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico door te zetten. Starbucks benadrukte in een reactie dat het bedrijf in Mexico zevenduizend banen heeft gecreëerd en dat de lokale uitbater van de 560 vestigingen van de koffieketen ook Mexicaans is. Verder zorgt de multinational naar eigen zeggen wereldwijd voor de verkoop van koffiebonen uit de Mexicaanse staat Chiapas. Ook McDonald’s, Walmart en Coca-Cola werden in Mexico al geviseerd wegens de houding van Trump.

Het reddingsfonds van 20 miljard euro is voldoende voor een herkapitalisering van de Italiaanse banken. Dat heeft Ignazio Visco, president van de Italiaanse centrale bank, gezegd. Ongeveer een derde van het fonds zal volgens Visco gebruikt worden voor het noodlijdende Banca Monte dei Paschi di Siena. De Italiaanse regering stelde het fonds vorig jaar in om de bankensector te helpen. Italiaanse banken worstelen met een enorm bedrag aan verstrekte leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Sinds de financiële crisis is het eigenlijk niet meer toegestaan voor nationale overheden om banken van staatssteun te voorzien, maar Italië kan van enkele uitzonderingsregels gebruik maken.

De Nederlandse groep TomTom neemt het Duitse bedrijf Autonomos, gespecialiseerd in de ontwikkeling van autonome wagens, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. TomTom zegt met de overname zijn positie op de markt voor autonome mobiliteit verder te versterken. Autonomos werd vijf jaar geleden opgericht als een spinoff van de Vrije Universiteit Berlijn. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan dertig personen in dienst. Harold Goddijn, topman van TomTom, noemde de overname een belangrijke ontwikkeling voor het Nederlandse bedrijf, dat door Autonomos veel kennis en expertise verwerft over de technologie die de toekomst van het autorijden zal bepalen.

De Chinese vastgoedgroep Sinobo Land heeft een belang van 64 procent genomen in voetbalclub Beijing Guoan. Het bedrijf betaalde 490 miljoen euro voor de participatie. Daardoor wordt de totale waarde van Beijing Guoan, dat vorig jaar in Chinese landskampioenschap op een vijfde plaats eindigde, geraamd op 760 miljoen euro. Daarmee zou de Chinese club een grotere waarde hebben dan Europese topclubs zoals AC Milan en Atletico Madrid, die respectievelijk op 740 miljoen euro en 591 miljoen euro worden gewaardeerd. Beijing Guoan speelt zijn thuiswedstrijden voor een publiek van gemiddeld 40.000 toeschouwers. Daarmee kan Beijing Guoan zich volgens waarnemers opwerken tot een Aziatische topclub.

Het Franse modehuis Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 37,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 11 procent tot 4 miljard euro. Bernard Arnault, topman van het Franse modehuis, benadrukte tevreden te zijn over het voorbije boekjaar. Hij merkt op dat het bedrijf onder lastige omstandigheden toch goede resultaten heeft laten optekenen. Op de Franse thuismarkt diende het bedrijf af te rekenen met een terugloop van het aantal toeristen. Buitenlandse toeristen vormen in Frankrijk een belangrijk publiek voor luxeproducten, maar kozen door de terroristische dreiging voor andere bestemmingen.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 59,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 10 procent tot 10,3 miljard dollar. Brian Krzanich, chief executive van Intel, wijst erop dat het bedrijf een absoluut recordjaar achter de rug heeft. Met een omzetstijging van bijna 10 procent tot 16,4 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal, werd het jaar volgens de topman ook op een fantastische manier afgesloten, hoewel de kwartaalwinst een lichte daling kende tot 3,6 miljard dollar. Intel is de grootste chipfabrikant ter wereld. Het bedrijf richt zich daarbij steeds meer op producten voor het internet-of-things en de autosector.

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 415 miljard dollar, tegenover een verlies van 588 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 28 miljard dollar naar 30 miljard dollar. Het concern zegt geprofiteerd te kunnen hebben van het herstel van de olieprijzen en kostenbesparingen die werden doorgevoerd. Het productieniveau bleef status-quo op 2,67 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar diende wel een verlies van 497 miljoen dollar worden gemeld, tegenover een winst van 4,6 miljard dollar het jaar voordien. De jaaromzet daalde van 129,9 miljard dollar naar 110,2 miljard dollar.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft Greg Duffy, medeoprichter van het bedrijf Dropcam, aangeworven. Dat heeft de nieuwssite The Information gemeld. Het is niet bekend welke functie Duffy bij Apple zal bekleden, maar gespeculeerd wordt dat hij de leiding zal krijgen over een speciaal project, dat onafhankelijk van de kernactiviteiten van Apple zou werken, net zoals bij het concern ook de divisie zelfrijdende auto’s is georganiseerd. Dropcam is een producent van wifi-camera’s, dat op het einde van het voorbije decennium werd opgericht, maar drie jaar geleden door Nest, een divisie van het Amerikaanse technologieconcern Alphabet, werd overgenomen.

Het Britse drankenconcern Diageo - producent van onder meer Guinness en Johnny Walker - heeft over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 6,42 miljard Britse pond. Dat was een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De autonome omzet steeg met 4 procent. In volumes was er een autonome groei met 2 procent. Het bedrijf kende in alle regio's een toename van de volumes en omzet. In Latijns-Amerika kon een groei met 11 procent worden gemeld, maar ook Europa en Afrika kende een stijging met respectievelijk 5 procent en 4 procent. In Noord-Amerika en Asia-Pacific werd een stijging met 3 procent genoteerd. De nettowinst nam met 8 procent toe tot 1,51 miljard pond.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geboekt van 125 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 826 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan een eenmalige kost van 150 miljoen dollar voor de sluiting van een mijn en een raffinaderij in Suriname. De omzet steeg met 3,5 procent tot 2,54 miljard dollar. Over het hele jaar was er een nettoverlies van 400 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 863 miljoen dollar het jaar voordien. De omzet daalde met 18 procent tot 9,3 miljard dollar. De cijfers houden geen rekening meer met Arconic, dat begin november werd afgesplitst.

Telecomoperator Proximus is in Antwerpen gestart met de uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk over het volledige grondgebied van de stad. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Proximus heeft in Antwerpen al een glasvezelnetwerk aangelegd, maar de verbindingen stoppen meestal aan de verdeelkasten in de straten, terwijl het verdere traject tot in de woning van de klant met koperdraad werd aangelegd. De volgende acht tot tien jaar zullen echter ook die verbindingen door glasvezel kunnen worden vervangen. Ook in Gent, Charleroi, Namen, Roeselare en een gedeelte van Brussel worden binnenkort gelijkaardige operaties gestart. Proximus heeft voor de realisatie van het glasvezelnetwerk een budget van 3 miljard euro voorzien.

In de wijk Moretusburg in de Antwerpse gemeente Hoboken is in het bloed van een vijftiental kinderen een abnormaal hoog loodgehalte aangetroffen. De problemen zouden te wijten zijn aan het metaalverwerkende bedrijf Umicore. De kinderen in de wijk worden geregeld getest omdat Umicore, het voormalige Union Minière, vroeger al verantwoordelijk was voor een historische loodvervuiling in de buurt. Door een sanering van de buurt en een herstructurering van de onderneming zouden die problemen echter zijn aangepakt. De oorzaak van de nieuwe vervuiling zou te wijten zijn aan werken aan de loodraffinaderij van het bedrijf, waarbij een opening in het dak van het complex diende te worden gemaakt.

New York krijgt opnieuw een Playboy Club. Dat heeft het bedrijf Playboy bekend gemaakt. De nieuwe club zal aan West 42nd Street in Manhattan worden gevestigd en vormt een onderdeel van de Cachet Hotel Group, die horeca-activiteiten heeft in China, Mexico en de Verenigde Staten. Daarmee keert de Playboy Club na meer dan dertig jaar onderbreking terug naar New York. De eerste Playboy Club werd in de jaren zestig geopend in Chicago, maar kreeg al vlug filialen in andere steden. Al in de eerste helft van de jaren zestig werd een vestiging in New York geopend, maar door een tanende interesse diende het filiaal in het midden van de jaren tachtig de deuren opnieuw te sluiten.

Lees Verder

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.