01-02-17

Gewetensvolle werknemer dreigt tegen muur te lopen

Gewetensvolle werknemers lopen een groter risico met emotionele uitputting geconfronteerd te worden en dreigen te moeten afrekenen met conflicten tussen hun professionele ambities en de eisen van het gezin. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath en het King’s College London bij een groep werknemers van een callcenter in Groot-Brittannië. Door hun uitzonderlijke inzet botsen de gewetensvolle werknemers volgens de onderzoekers uiteindelijk op een type van burnout, dat de gezondheid en het welzijn beschadigd en het gezinsleven verstoort. Er wordt op gewezen dat deze gewetensvolle werknemers voor het bedrijf dan ook alleen op korte termijn een meerwaarde bieden.

“Een gewetensvolle houding op de werkvloer is lang gelinkt aan professioneel succes, maar dit nieuwe onderzoek wijst op een aantal negatieve consequenties, waarbij het persoonlijke welzijn en de familiale verantwoordelijkheden in het gedrang dreigen te komen,” merkt onderzoeker Bruce Rayton, professor management aan de University of Bath, op. “De neveneffecten van de gewetensvolle houding werden nog sterker wanneer de werknemer op het werk al een goede positie had uitgebouwd. Werknemers met een goed imago krijgen immers vaak bijkomende taken en verantwoordelijkheden omdat ze door de hogere hiërarchie bekend zijn voor hun grote inzet en betrouwbaarheid.

“Werkgevers worden door concurrentiële druk gedwongen om de prestatie van hun organisatie te verbeteren,” zeggen de onderzoekers nog. “Daarbij worden werknemers vaak aangezet een extra inspanning te doen. Anderzijds zouden werknemers door die bijkomende inzet op een grotere waardering van hun meerderen kunnen rekenen, wat kan leiden tot loonsverhogingen en promoties. Er is echter weinig onderzocht welke effecten deze zogenaamde winwin-situatie heeft op het persoonlijke en familiale leven.” Opgemerkt wordt dat een gewetensvolle houding een grotere impact heeft dan de bereidheid om collega’s te helpen en inspanningen om conflicten op de werkvloer te vermijden.

Lees Verder

17:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.