01-02-17

Nieuwsoverzicht

Het technologieconcern Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 78,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 2,5 procent terug tot 17,9 miljard dollar. Tim Cook, chief executive van Apple, maakte gewag van een recordomzet, vooral te danken aan de sterke prestaties van de iPhone, waar de verkoop met 5 procent opliep tot 78,3 miljoen exemplaren.  De verkoop van de iPad nam daarentegen met ongeveer 20 procent af. Bij de Mac werd ongeveer een status-quo opgetekend. Ook bij de Apple Watch werd volgens Cook een recordverkoop gerealiseerd.

Bij treinbouwer Bombardier in Brugge is ongeveer de helft van de arbeidsplaatsen bedreigd. Daardoor zouden mogelijk tweehonderdvijftig banen kunnen verdwijnen. Dat hebben de vakbonden gezegd in een reactie op de plannen die door Philippe Crauste, chief executive van Bombardier Transportation, voor de vestiging in Brugge werden bekend gemaakt. Bombardier wil een aantal diensten van Brugge overhevelen naar zusterbedrijven in Frankrijk en Tsjechië. Daardoor zou in Brugge alleen nog de assemblage, het testen en de uitlevering van materieel gebeuren. Begin maart is bij Bombardier een Europese ondernemingsraad gepland. Dan zouden de definitieve intenties bekend worden gemaakt.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil de volgende vijf jaar wereldwijd 10.000 vluchtelingen aanwerven. Daarmee reageert Howard Schultz, topman van Starbucks, op het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump inwoners uit zeven moslimlanden heeft uitgevaardigd. Starbucks is in vijfenzeventig landen actief en wil daarbij mensen aanwerven die oorlogen, vervolging en discriminatie in hun thuisland zijn ontvlucht. In de Verenigde Staten zal worden gestart met de rekrutering van vluchtelingen die onder meer als tolk voor het Amerikaanse leger hebben gewerkt. Schultz verzet zich ook tegen de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Hij wil dat er vooral bruggen worden gebouwd.

De Franse schoenenwinkelketen Eram wil zich terugtrekken uit de Belgische markt. Dat heeft de Franse groep bekend gemaakt. De keten zou voor zijn Belgische winkels mogelijk wel een overnemer zoeken. Eram heeft op dit ogenblik België achtentwintig verkooppunten met honderddertig werknemers. Oorspronkelijk waren onderhandelingen gestart rond de sluiting van dertien winkels, waardoor zeventig banen zouden worden geschrapt. Er kon echter geen akkoord worden gevonden over een sociaal plan, waardoor de directie van Eram besloot zich volledig uit België terug te trekken. Begin maart volgt er een nieuw overleg tussen vakbonden en de directie. Dan zouden er overnamekandidaten voorgesteld worden.

Het technologiebedrijf Apple bekijkt of mogelijk juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen het immigratieverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump is uitgevaardigd. Dat heeft Tim Cook, chief executive van Apple, in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Eerder al had ook Amazon gelijkaardige stappen aangekondigd. Tim Cook stuurde ook al een email aan alle medewerkers van het bedrijf, waarin de topman zijn zorgen over het presidentieel decreet uit. Hij benadrukt dat de Verenigde Staten zijn sterkte voor een groot deel te danken heeft aan migranten die in de voorbije eeuw naar het land zijn gekomen.

In Nigeria is een tijdelijke inbeslagname bevolen van een olieveld van producenten Shell en Eni. Het gerechtelijke bevel blijft van kracht totdat de lokale autoriteiten tot een onderzoek over een omstreden deal van de olieproducenten is afgerond. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Centraal in het dossier staat een akkoord ter waarde van 1 miljard euro dat Brits-Nederlandse Shell en het Italiaanse Eni zes jaar geleden gesloten. Door de overeenkomst verwierven Shell en Eni het exploitatierecht op een veelbelovend olieveld voor de Nigeriaanse kust, maar de Nigeriaanse regering stortte de opbrengsten door naar een bedrijf van een omstreden voormalig minister van het land. Die operatie wordt nu doorgelicht.

De Britse renstal Manor is failliet. De curatoren hebben immers geen nieuwe investeerders kunnen vinden. De fabriek van Manor in Banbury wordt gesloten, waardoor meer dan tweehonderd arbeidsplaatsen verloren gaan. Door het verdwijnen van Manor blijven in de Formule Eén nog slechts tien teams over. Manor verkeerde al geruime tijd in financiële nood en stond sinds kort onder curatele. Manor werd twee jaar geleden door zakenman Stephen Fitzpatrick gekocht. Op dat ogenblik was het team actief onder de naam Marussia, maar stond ook toen al dicht bij een faillissement. Fitzpatrick heeft volgens de curatoren sindsdien vergeefs gepoogd nieuwe investeerders aan te trekken.

Baggeraar Deme uit Zwijndrecht heeft in India een aantal nieuwe contracten kunnen tekenen. Een van de opdrachten heeft betrekking op het Project Seabird in Kawar, gelegen aan de westkust van India. In Kawar bevindt zich één van de grootste marinebasissen van India. Deme moet er baggerwerken uitvoeren, maar moet ook onderhoudswerken uitvoeren aan het toegangskanaal naar de haven van Kawar. Verder heeft het Belgische bedrijf ook een contract getekend voor een landwinningsproject op de Malediven, waar een tien eilanden worden aangelegd voor de uitbouw van toeristische infrastructuur. De nieuwe Aziatische contracten hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer 100 miljoen euro.

Het Duitse technologiebedrijf Bosch heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 73 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoersen, zou een omzetgroei met 5 procent zijn opgetekend. De winst daalde echter met 6,5 procent tot 4,3 miljard euro, waarbij echter wordt gewezen op belangrijke investeringen in technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s. Daarbij wordt erop gewezen dat het budget voor onderzoek en ontwikkeling het voorbije jaar tot 6,6 miljard euro werd verhoogd. Het bedrijf investeert 300 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum dat zich op artificiële intelligentie toespitst.

Voedselproducent Nestlé heeft een technologie ontwikkeld waardoor de hoeveelheid suiker in voeding met 40 procent kan worden verminderd, zonder de zoete smaak te verliezen. Dat heeft Nestlé bekend gemaakt. De zoetstof zou volgend jaar op de markt worden gebracht. Het procédé van Nestlé werkt niet met suikervervangers zoals aspartaam of stevia, maar zou de structuur van de voeding aanpassen, zodat er minder suiker in de maag zou terecht komen. Bovendien bestaat de nieuwe smaakmaker uit suikerkristallen die sneller oplossen op de tong, waardoor een grotere impact op de smaakpapillen zou worden ervaren. Nestlé heeft voorlopig geen verdere concrete details over het nieuwe product bekend gemaakt.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van 7,1 biljoen won of 5,7 miljard euro gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van 3.200 miljard won dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte het beste resultaat in drie jaar. De omzet steeg met 0,03 procent tot 53,3 triljoen won. Vooral bij de semiconductoren, waar een groei met 75 procent tot 4,9 triljoen ton kon worden gemeld, werden naar eigen zeggen uitstekende prestatie genoteerd. Over het hele jaar werd een omzet van 201,87 triljoen won opgetekend, tegenover 200,65 triljoen won inkomsten het jaar voordien. De operationele jaarwinst steeg van 26,41 triljoen won naar 29,24 triljoen won.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft wereldwijd vorig jaar 10,3 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. Volkswagen is daarmee voor de eerste keer in de geschiedenis de grootste autobouwer van de wereld geworden. Toyota, dat de wereldwijd ranglijst het jaar voordien aanvoerde, kende immers slechts een groei met 1,3 procent tot bijna 10,2 miljoen verkochte exemplaren. De ranglijst werd decennialang aangevoerd door de Amerikaanse autobouwer General Motors. Negen jaar geleden diende de Amerikaanse groep echter zijn leiderschap af te staan aan Toyota. General Motors kende vorig jaar een daling met 3,1 procent tot 9,8 miljoen eenheden.

De Zweedse compressorenbouwer Atlas Copco heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst van 11,9 miljard kronen of 1,26 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg eveneens met 2 procent tot 101,5 miljard kronen. Ronnie Leten, chief executive van Atlas Copco, benadrukte dat zowel de verkoop van producten als de levering van diensten sterke prestaties lieten optekenen. Het bedrijf wees er ook op dat de waarde van het orderboek tijdens het vierde kwartaal met 7 procent is toegenomen. In de cijfers is geen rekening gehouden met de divisie wegenwerken, die dit jaar aan het Franse bouwbedrijf Fayat zal worden verkocht.

De transportgroep Vervaeke uit Zellik neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Van der Lee over. Door de transactie ontstaat een tankvervoerder met negenhonderd werknemers en een omzet van ongeveer 110 miljoen euro. Van der Lee was wegens opvolgingsproblemen al enkele tijd op zoek naar een overnemer. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De twee bedrijven zouden naast elkaar blijven bestaan. Beide partijen zijn actief in het wegtransport van chemicaliën en petroleumproducten. Door de overname zou Vervaeke zijn positie op de markt in Nederlnad en Duitsland verder versterken. Gezamenlijk beschikken de bedrijven over een vloot van zevenhonderd vrachtwagens en ruim duizend opleggers.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb wil de betaal-applicatie Tilt overnemen. Met de transactie zou een bedrag tussen 10 miljoen dollar en 20 miljoen dollar zijn gemoeid. Airbnb zou vooral geïnteresseerd zijn in de technologie achter de applicatie. De toepassing zou aan gebruikers de mogelijkheid kunnen bieden om de kosten van de huur van een appartement te delen, maar ook om betalingen voor sociale activiteiten te vereenvoudigen. Tilt is actief in de Verenigde Staten, Zweden, Denemarken en Frankrijk.  Twee jaar geleden werd de waarde van Tilt nog geraamd op ongeveer 400 miljoen dollar. Indien Tilt door Airbnb wordt overgenomen, zal de applicatie waarschijnlijk worden stopgezet.

Meer Nieuws

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.