02-02-17

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 8,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Vooral tijdens de feestdagen werd een sterke piek in de inkomsten uit advertenties opgetekend. Het bedrijf boekte 8,6 miljard dollar inkomsten uit commerciële boodschappen. De nettowinst van Facebook steeg van ongeveer 1,6 miljard dollar naar 3,6 miljard dollar. Facebook is na Alphabet, het moederbedrijf van Google, wereldwijd de grootste markt voor mobiele advertenties. Die inkomsten zouden dit jaar met ruim 35 procent tot bijna 30 miljard dollar moeten oplopen.

Het Duitse concern Siemens maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten sinds het aantreden van de nieuwe president Donald Trump. Dat heeft Joe Kaeser, topman van Siemens, gezegd. Het Duitse conglomeraat heeft meer dan vijftigduizend werknemers in de Verenigde Staten en werkt volgens Kaeser naar een strategie om met de nieuwe Amerikaanse inreisbeperkingen en handelsbarrières om te gaan. De Verenigde Staten vertegenwoordigen 21 procent van de totale omzet van Siemens en vormen daarmee de belangrijkste afzetmarkt voor het Duitse bedrijf. De geluiden die nu worden opgevangen stroken volgens Kaeser echter niet bij het beeld dat over de Verenigde Staten bestaat.

De Europese Unie en Mexico willen snel een beter vrijhandelsakkoord en hebben daarvoor twee extra gespreksronden ingelast. De stap lijkt een reactie op het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om Nafta - het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico - op te zeggen. Cecilia Malmström, Europees commissaris voor handel, wil de onderhandelingen met Mexico, die vorig jaar zijn opgestart, versnellen. De bijkomende gespreksrondes zijn voorzien voor de maanden april en juni. De waarde van de handel tussen de Europese Unie en Mexico bedroeg twee jaar geleden 53 miljard euro, tegenover 26 miljard euro in het midden van het voorbije decennium.

Het Duitse technologiebedrijf Bosch, toeleverancier voor de autosector, heeft in de Verenigde Staten ingestemd met een minnelijke schikking van 328 miljoen dollar als compensatie voor eigenaars van wagens met frauduleuze emissiemetingen. Bosch leverde immers de software waarmee de dieselfraude bij Volkswagen mogelijk werd gemaakt. De getroffen autobestuurders ontvangen een schadevergoeding van ongeveer 350 dollar. Bij zwaardere motoren kan oplopen tot 1.500 dollar. De naam van Bosch was al snel aan de oppervlakte gekomen nadat de fraude met de uitstootgegevens van Volkswagen in september twee jaar geleden aan het licht was gekomen. Dat leidde tot een civiele procedure tegen Bosch.

Gameproducent Electronic Arts heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geboekt van 1 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 45 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent naar 1,15 miljard dollar. Volgens Electronic Arts is 60 procent van de omzet afkomstig uit de verkoop van digitale downloadgames. Dat betekende een stijging van 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal het boekjaar voordien. Het voetbalspel Fifa was volgens het bedrijf het best verkochte consolegame van het voorbije jaar. De functie Ultimate Team, waarbinnen spelers extra geld kunnen uitgeven voor fantasieteams, zou 22 procent meer omzet hebben opgeleverd.

Het Amerikaanse biermerk Budweiser, dochter van het concern AB InBev, hanteert immigratie als thema voor zijn reclame tijdens de Super Bowl. In de reclame wordt getoond hoe Adolphus Busch, de Duitse oprichter van Budweiser, de vreemdelingenhaat moet doorstaan om zijn Amerikaanse droom te kunnen waarmaken. Er wordt op gewezen dat Budweiser vandaag als één van de iconen van de Amerikaanse economie wordt wel bestempeld, maar eigenlijk een migratie-achtergrond heeft. Daarmee verwijst Budweiser duidelijk naar het xenofobe karakter van een aantal beslissingen die Donald Trump tijdens de eerste dagen van zijn presidentschap in de Verenigde Staten heeft genomen.

De Duitse groep Daimler, het moederconcern van onder meer Mercedes, gaat zelfrijdende auto's bouwen voor het alternatieve taxibedrijf Uber. Dat heeft Travis Kalanick, chief executive van Uber, bekend gemaakt. Daimler is de derde traditionele autofabrikant waarmee Uber een partnerschap heeft gesloten. Eerder bouwden ook Ford en Volvo al zelfrijdende auto’s voor het vervoerbedrijf. Uber sluit de partnerschappen omdat de onderneming zelf niet over expertise terzake beschikt. Uber moest eind vorig jaar nog een vloot zelfrijdende auto’s uit de straten van de Amerikaanse stad San Francisco halen omdat het bedrijf niet over de benodigde vergunningen bleek te beschikken.

Google heeft Apple vervangen als meest waardevolle merk ter wereld. Dat blijkt uit berekeningen van consulent Brand Finance. Opgemerkt wordt dat de merkwaarde van Google het voorbije jaar met bijna een kwart is gestegen tot nagenoeg 110 miljard dollar. Daarentegen werd bij Apple een daling gemeld van 146 miljard dollar naar 107 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat Apple moeilijkheden ondervindt om zijn technologische voorsprong tegenover concurrerende smartphone-producenten te handhaven, terwijl Google als zoekmachine nagenoeg geen rivalen meer heeft. Apple eindigde de voorgaande vijf jaar nog als waardevolste merk. Het jaar voordien werd de lijst door Google aangevoerd.

De Deense meubelketen Jysk vestigt zich op de Belgische markt. In april opent de keten zijn eerste vestigingen in Genk en Schoten. Binnen vijf jaar zou Jysk in België over een netwerk van een vijftigtal winkels moeten kunnen beschikken. Dat heeft het Deense bedrijf bekend gemaakt. Jysk zegt in België jaarlijks acht tot tien winkels te willen openen. In eerste instantie zou worden gemikt op Vlaanderen, maar daarna wordt ook een uitbreiding in Wallonië voorzien. Dit jaar nog zal alvast een winkel in Olen worden geopend. Andere locaties konden nog niet bekend worden gemaakt. Jysk heeft inmiddels meer dan vierentwintighonderd winkels in bijna vijftig jaar. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van ruim 3 miljard euro.

Midden juni worden in de Europese Unie de roamingtarieven afgeschaft. Daarover hebben de onderhandelaars van het Europese Parlement en de lidstaten van de Europese Unie een akkoord bereikt. De maximumtarieven voor grensoverschrijdend telefoonverkeer zou door de afschaffing met ongeveer 90 procent dalen. De inkomsten zullen ook niet worden gecompenseerd door een verhoging van andere tarieven. Miapetra Kumpula-Natri, het Finse europarlementslid dat de onderhandelingen leidde, maakte gewag van een grote overwinning voor de Europese consument. Opgemerkt wordt dat de lagere tarieven nog steeds de kosten van de operatoren zullen dekken, zonder dat een goed functionerende markt wordt belemmerd.

In Groot-Brittannië heeft het Lagerhuis aan premier Theresa May de toestemming gegeven om de procedure voor een vertrek uit de Europese Unie op te starten. De Schotse nationalisten en de liberaal-democraten stemden tegen de procedure. De Schotse nationalisten hadden gevraagd het ontwerp tegen te houden omdat er voordien onvoldoende consultatie van de regionale parlementen was gebeurd. Het Schotse amendement werd echter weggestemd. Geraamd wordt dat de brexit aan Groot-Brittannië een bedrag van 60 miljard euro zou kunnen kosten. Liam Fox, Brits minister van handel, heeft echter al laten uitschijnen dat het land niet van plan zou zijn om met die betaling in te stemmen.

De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Etihad breiden hun samenwerking verder uit. Er zijn nieuwe commerciële afspraken gemaakt, onder meer rond catering en vliegtuigonderhoud. Dat hebben beide maatschappijen bekend gemaakt. Afgesproken werd onder meer dat LSG Sky, dochter van Lufthansa, gedurende vier jaar cateringdiensten aan Etihad zal leveren in zestien steden in Europa, Azië en Amerika. De overeenkomst zou een waarde hebben van 100 miljoen dollar. Daarnaast is ook een intentieverklaring ondertekend tussen Etihad Aviation Group en Lufthansa Technik om een mogelijke samenwerking te onderzoeken rond het onderhoud van de toestellen van de Arabische maatschappij.

In Antwerpen is een lage-emissiezone ingevoerd. Daardoor worden vervuilende auto’s en vrachtwagens uit het centrum van de stad geweerd. Antwerpen is de eerste Belgische stad die een lage-emissiezone heeft ingevoerd. De stadsdiensten maken van nummerplaatherkenning gebruik om de naleving van de maatregel te controleren. In februari worden alleen waarschuwingsbrieven verzonden, maar daarna zal per overtreding een boete van 125 euro worden opgelegd. Inmiddels heeft ook Mechelen bekend gemaakt tegen de zomer van volgend jaar een gelijkaardige zone te willen invoeren. Ook Brussel zou plannen in diezelfde richting hebben. Gent zou tegen het einde van dit decennium een lage-emissiezone voorzien.

Treinbouwer Bombardier heeft zich contractueel verbonden een order voor de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) in zijn vestiging in Brugge uit te voeren. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, gezegd in een reactie op een aankondiging van Bombardier om een gedeelte van de activiteiten in Brugge stop te zetten. Daarbij zou mogelijk ook de productie voor het Belgische spoorbedrijf zijn betrokken. De vakbonden hebben al garanties geëist dat het order volledig in Brugge wordt uitgevoerd, zoals eerder was beloofd. Een eventuele wijziging van het contract kan volgens minister Bellot enkel met een akkoord van het spoorbedrijf.

Luchtvaartmaatschappij Air Belgium hoopt tegen eind maart of begin april de nodige vlieglicentie te kunnen hebben op zijn operaties te kunnen opstarten. Dat heeft Niky Terzakis, chief executive van Air Belgium, bekend gemaakt. Nadat de licentie is ontvangen, zijn er volgens Terzakis nog een drietal maanden nodig om daadwerkelijk te kunnen starten. Hij hoopt dan ook tegen eind juni de eerste vluchten te kunnen uitvoeren. Air Belgium wil in eerste instantie een verbinding opzetten met een aantal Chinese steden. De thuisbasis van de maatschappij komt op Brussels Airport of Charleroi Airport. Air Belgium wordt volgens Terzakis gesteund door Belgische en buitenlandse investeerders.

Meer Nieuws

08:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.