03-02-17

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse autobouwer Ferrari heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 400 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 37,9 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 8,8 procent tot 3,1 miljard euro. In totaal verkocht Ferrari, dat is losgemaakt van de groep Fiat-Chrysler, het voorbije jaar 8.014 wagens. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover het jaar voordien. De grootste groei werd opgetekend in Europa en het Midden-Oosten, waar een toename met 7,7 procent kon worden opgetekend. In China werd daarentegen slechts een stijging met 1 procent gemeld. Voor dit jaar wordt een verkoop van 8.400 wagens in het vooruitzicht gesteld.

Niet alleen vrachtvliegtuigen, maar ook passagierstoestellen dreigen op luchthaven Brussels Airport in problemen te komen door de strenge geluidsnormen die het gewest wil invoeren. Dat heeft Arnaud Feist, chief executive van Brussels Airport, in een brief aan alle betrokken regeringsleden gemeld. Vooral vluchten tussen zes en zeven uur in de ochtend zouden volgens Feist door de nieuwe Brusselse normen in het gedrang kunnen komen of zware boetes riskeren. De topman van de luchthaven benadrukte dat verschillende vliegtuigmaatschappijen door de invoering van de geluidsnormen twijfelen of België in de toekomst nog langer als bestemming kan worden gehandhaafd.

Het bedrijf Punch Powertrain uit Sint-Truiden, toeleverancier voor de autosector, wil in Iran een fabriek bouwen voor de assemblage van automatische transmissies. Met het project zou een investering zijn gemoeid van 15 miljoen euro tot 20 miljoen euro. Punch Powertrain, sinds vorig jaar in handen van een Chinese investeerder, merkt op dat de Iraanse fabriek in eerste instantie een honderdtal banen zal creëren, maar er wordt een snelle groei verwacht. Daarbij wordt opgemerkt dat de autoverkoop in Iran wellicht voor een sterke groei staat en Punch Powertrain is ervan overtuigd dat ook automatische transmissies in het land snel aan populariteit zullen winnen. Alleen de assemblage zou in Iran gebeuren.

Speurders van het Antwerpse gerecht hebben een huiszoeking gedaan bij het failliete filmproductiehuis Corsan. Bedoeling is te achterhalen of Corsan bij zijn activiteiten wel op een correcte manier gebruik heeft gemaakt van het belastingvoordeel van de taxchelter. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Onder meer zouden een aantal voormalige topfiguren van Corsan zijn verhoord, terwijl ook computers en documenten in beslag werden genomen. Het gerecht zou vooral belangstelling hebben voor een kapitaalsverhoging van 7,3 miljoen euro zeven jaar geleden, waarbij de Britse postbusvennootschap Wildkite Limited zou zijn betrokken. Er zouden twijfels zijn of die operatie regelmatig is verlopen.

Voetbalclub OH Leuven wordt mogelijk overgenomen door de Chinese groep Shanghai Naisi Investment Management Center, een schermvennootschap van een grote industriële groep die voorlopig anoniem zou willen blijven. Beide partijen hebben rond de overname een voorakkoord ondertekend. Dat heeft het bestuur van OH Leuven bekend gemaakt. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen. De overname wordt bovendien nog gecontesteerd door de ondernemers Bart De Smet en Jan Callewaert, gewezen bestuurders van de voetbalclub. OH Leuven zou de achtste club in het Belgische profvoetbal worden die eigendom is van buitenlandse partijen.

In de Verenigde Staten hebben een aantal winkelketens winkelketens front gevormd tegen de plannen van president Donald Trump om de import aan zwaardere belastingen te onderwerpen. In totaal hebben een honderdtal ketens zich verzameld om naar eigen zeggen te zorgen dat de Amerikaanse consument betaalbare producten kan blijven kopen. De actiegroep waarschuwt voor de negatieve gevolgen van importheffingen. Ongeveer 97 procent van alle kleding en schoenen in de Verenigde Staten wordt geïmporteerd, net zoals 90 procent van de elektronica. Ook suiker, koffie en andere basisvoedingsmiddelen worden getroffen. Een heffing zou de Amerikaanse consument tot 1.700 dollar per jaar kunnen kosten.

Ergon Capital Partners, een fonds van investeerder Groupe Bruxelles Lambert (GBL), verkoopt zijn Italiaanse modebedrijf Golden Goose aan investeringsmaatschappij Carlyle. Met de transactie zou een bedrag van 400 miljoen euro zijn gemoeid. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Golden Goose werd in het begin van deze eeuw in Venetië opgericht en realiseerde vorig jaar een omzet van 100 miljoen euro. De producten van het Italiaanse modehuis worden in zevenhonderd winkels over de hele wereld verkocht. Golden Goose heeft ook acht eigen winkels. Ergon had twee jaar geleden een meerderheidsbelang genomen in het Italiaanse modehuis.

Het Nederlandse ticketingbedrijf Ticketscript, opgericht door Frans Jonker en Ruben Meiland, wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Eventbrite. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Eventbride en Ticketscript bieden beide applicaties aan die de organisatoren van evenementen kunnen gebruiken om de ticketverkoop in eigen beheer te organiseren. Het voorbije jaar verkochten de twee bedrijven gezamenlijk tickets voor bijna één miljoen evenementen. Dat vertegenwoordigde een gezamenlijke omzet van ruim 500 miljoen euro. Eventbride zegt door de overname van Ticketscript zijn positie op de Europese markt verder te willen versterken.

Investeerders met activiteiten in Groot-Brittannië geven bij een verplaatsing van hun activiteiten de voorkeur aan Duitsland als uitvalsbasis. Nederland en Frankrijk volgen respectievelijk op een tweede en derde positie. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Ernst & Young (EY) bij meer dan tweehonderdvijftig bestuursleden van internationale investeerders met activiteiten in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 14 procent van de ondervraagden van plan is om de volgende drie jaar zijn Europese activiteiten gedeeltelijk of geheel te verplaatsen wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten. Duitsland krijgt van 54 procent de voorkeur, gevolgd door Nederland (33 procent) en Frankrijk (8 procent).

In Nederland is discountketen Euroland failliet verklaard. Redenen voor het faillissement zijn volgens de directie tegenvallende resultaten en de concurrentieslag binnen de markt voor discountwinkels. Daarom is het volgens de investeerders niet meer verantwoord om nog bijkomende financiële middelen in het bedrijf te injecteren. Euroland heeft een netwerk van drieëntwintig winkels met bijna negentig personeelsleden. De curator besliste om de winkels van de keten voorlopig open te houden, terwijl ondertussen wordt onderzocht of een doorstart van de commerciële activiteiten mogelijk zou zijn. Een belangrijk gedeelte van het aanbod van Euroland wordt tegen een prijs van één euro verkocht.

Het voorbije jaar zijn in Europa 63.278 volledig elektrische wagens ingeschreven. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (Acea). De ranglijst wordt aangevoerd door Frankrijk, waar 21.751 elektrische wagens werden ingeschreven. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. In België werden 2.054 voertuigen met elektrische aandrijving geregistreerd. Dat betekende echter wel een stijging met 51,3 procent. In Nederland werd met 4.147 exemplaren een status-quo gemeld. In Duitsland diende een daling met 7,7 procent tot 11.410 eenheden genoteerd.

Op luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) is een tweede terminal in gebruik genomen. De nieuwe terminal heeft een oppervlakte van 5.800 vierkante meter en telt acht incheckbalies, drie gates en twee bagagebanden. De nieuwe infrastructuur moet zal worden ingezet om de eerste terminal - die intussen al zeven miljoen passagiers per jaar ontvangt - te ontlasten. In eerste instantie zal de nieuwe terminal exclusief tijdens de spitsuren worden ingezet. Tijdens de ochtend zou de infrastructuur worden gebruikt voor de vertrekkende vliegtuigen. Op het einde van de dag zullen de passagiers van de aankomende vluchten op de nieuwe terminal worden ontvangen. Ryanair was de eerste gebruiker.

De Nederlandse baggeraar Van Oord gaat meewerken aan een landaanwinningsproject in Angola. Het bedrijf heeft samen met een lokale partner de opdracht gekregen om bij de hoofdstad Luanda een gebied van 400 hectare land droog te leggen. Het nieuwe gebied zal worden gebruikt voor de aanleg van de autostrade Marginal da Corimba, een toekomstige visserijhaven, jachthaven en vastgoedontwikkeling. De werken moeten onder meer de bevolkingsaangroei van de stad helpen opvangen. Het geheel zal worden beschermd door golfbrekers en steenbescherming. De werken zouden over twee jaar klaar moeten zijn. De deelname van Van Oord aan het project zou een waarde hebben van ongeveer 400 miljoen dollar.

De failliete dronefabrikant Lily Robotics is door de openbare aanklager van San Francisco beticht van misleiding. Het bedrijf zou immers bij de promotie van zijn selfie-drone immers gebruik hebben gemaakt van illustratiemateriaal van gespecialiseerde externe partijen, terwijl Lily Robotics in zijn promoties zou hebben gepretendeerd de beelden met eigen apparatuur te hebben gemaakt. Daarbij zouden een professionele drone en camera zijn ingezet, terwijl ook een ervaren filmmaker zou zijn ingeschakeld. De openbare aanklager eist dat Lily Robotics per vastgestelde claim een boete betaalt van 2.500 dollar. Dat zou de volledige boete voor het bedrijf brengen op een bedrag van ruim 300 miljoen dollar.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 688 miljoen dollar naar 752 miljoen dollar. Volgens Howard Schultz, topman van Starbucks, werd het concern geconfronteerd met moeilijke marktomstandigheden. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika diende een daling van de vergelijkbare verkopen worden opgetekend. Op het Aziatische continent en de Amerikaanse markten konden echter wel positieve resultaten worden opgetekend. Wereldwijd werden 649 nieuwe filialen geopend.

Meer Nieuws

08:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.