04-02-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met twee decreten bevolen om de strengere financiële regels te herbekijken die na de financiële crisis van negen jaar geleden werden ingevoerd. Vooral de Dodd-Frank Act van zeven jaar geleden, die de financiële wereld van Wall Street moest herschikken, is een mikpunt van het ongenoegen van de nieuwe Amerikaanse regering. Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al aangekondigd de regelgeving voor de banken opnieuw te zullen versoepelen. De mogelijkheden van Trump om veranderingen op te leggen, blijven wel beperkt. Voor belangrijke koerswijzigingen heeft hij immers de instemming van het Amerikaanse Congres nodig.

Investeerder Bain Capital wil het Belgische bedrijf Resilux, fabrikant van petflessen, overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 395 miljoen euro zijn gemoeid. Op dit ogenblik is Resilux nog voor 57,6 procent in handen van de familiale groep De Cuyper, die echter bereid zou zijn die participatie aan Bain te verkopen. Bain zou plannen hebben om Resilux samen te voegen met een ander bedrijf, waarmee de investeerder een overeenkomst zou hebben, maar waarover verder nog geen informatie werd verstrekt. Bain zou uiteindelijk minstens 90 procent van de aandelen van Resilux willen verwerven. Daarmee zou het Belgische bedrijf na twintig jaar opnieuw van de beurs worden gehaald.

Het Antwerpse café Zeezicht heeft beslist op de verkoop van Amerikaanse producten - zoals Coca-Cola of Heinz Ketchup - voorlopig stop te zetten. De beslissing is volgens de uitbaters een reactie op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, waartegen volgens Zeezicht op alle mogelijke manier moet worden gereageerd. Zeezicht zegt enkel producten te verkopen waar de uitbaters zich volledig achter kunnen scharen. De uitbaters benadrukken geen enkel probleem te hebben met de Verenigde Staten, de Amerikaanse bevolking of Amerikaanse producten, maar moet er een duidelijk standpunt worden genomen tegen het beleid van de nieuwe Amerikaanse president.

De Amerikaanse winkelketen Nordstrom gaat niet langer kledij en schoenen van het merk van Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, verkopen. De keten benadrukt dat de beslissing op economische basis werd genomen. Het merk van Ivanka Trump wordt immers geplaagd door een boycot-campagne, waardoor de omzet gevoelig is gedaald en Nordstrom zegt beslist te hebben voor het nieuwe seizoen geen nieuwe voorraden aan te kopen. In oktober vorig jaar werd de campagne GrabYourWallet gelanceerd door een aantal vrouwen die tegen het seksistische gedrag van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump actie wilden voeren.

Bank ING Belux heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 245 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 69 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarbij kon worden geprofiteerd van een combinatie van hogere inkomsten en lagere kosten. Over het hele jaar was er sprake van een winstgroei met 10 procent tot bijna 1,22 miljard euro. De operationele kosten konden over het volledige jaar met 5 procent tot bijna 1,75 miljard euro worden teruggebracht. Dat was vooral te danken aan een strikte kostenbeheersing en personeelsafbouw. ING Belux was daarmee een uitzondering, want alle andere divisies van moederbedrijf ING Groep kenden een kostenverhoging.

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium krijgt een notering aan de beurzen van Amsterdam en Brussel. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Avantium werd zestien jaar geleden van afgesplitst van het Nederlandse olieconcern Shell. De onderneming ontwikkelt molecules om plastic te produceren uit biomassa en koestert plannen om een nieuwe fabriek te bouwen op de site van het chemieconcern Basf in Antwerpen. De bouw van de fabriek zou echter kunnen oplopen tot een bedrag tussen 250 miljoen euro en 300 miljoen euro. Het project zou gedeeltelijk door een beursintroductie kunnen worden gefinancierd. Avantium hoopt met de beursoperatie een bedrag van ruim 100 miljoen euro op te halen.

Bouwondernemer Bart Versluys investeert een bedrag van 5 miljoen euro in het robotbedrijf Zora Bots uit Oostende. Met die bijkomende middelen zou het bedrijf nog voor de zomer de butlerrobot James moeten kunnen lanceren. Inmiddels heeft het bedrijf al een duizendtal exemplaren van zijn robots Zora en Pepper op de markt gebracht. De robots worden ingezet in ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, luchthavens, winkels en hotels. Met de introductie van James willen de ontwikkelaars zich echter ook op de particuliere markt richten. James werkt met stemcommando’s en kan allerlei taken in de woning - zoals het regelen van de temperatuur en verlichting - uitvoeren, maar kan ook recepten opzoeken of reizen boeken.

In Vlaanderen zijn het voorbije jaar 14,2 miljoen boeken verkocht. Dat betekende een daling met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be, de federatie van de Vlaamse boekensector. De inkomsten daalden met 0,7 procent tot 186,6 miljoen euro. Daarmee is de omzet van de Vlaamse boekensector teruggevallen tot het laagste niveau in acht jaar. Zes jaar geleden werd een piekomzet van 210 miljoen euro bereikt. Vastgesteld werd dat nagenoeg alle categorieën, op uitzondering van de kinderboeken, met een achteruitgang werden geconfronteerd. Vooral opmerkelijk is de achteruitgang van de stripverhalen, die het jaar voordien nog één van de sterkhouders van de boekenmarkt waren.

In Vlaanderen zal over twee jaar gestart worden met de installatie van de digitale energiemeters. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De introductie van de nieuwe meters zullen volgens Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, geleidelijk worden ingevoerd. Rekening wordt gehouden met een periode van tien jaar om alle woningen met een nieuwe meter uit te rusten. Een eerste ronde installaties zal worden voorzien voor nieuwbouw en woningen die energie-renovaties hebben doorgevoerd. Ook gezinnen met een budgetmeter of zonnepanelen zouden snel met een intelligente meter worden uitgerust. Bart Tommelein benadrukt dat de nieuwe meter alvast geen zware meerkosten mag teweegbrengen.

De Amerikaanse merkenuitbater Iconix Brand Group overweegt zijn meerderheidsbelang in het bedrijf Peanuts Worldwide, eigenaar van de rechten op onder meer de Amerikaanse stripfiguren Snoopy en Charlie Brown, te verkopen. Een aantal Chinese partijen zouden interesse hebben getoond. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Snoopy en Charlie Brown werden bedacht door de Amerikaanse tekenaar Charles Schulz, die begin deze eeuw overleed. Iconix nam begin dit decennium voor een bedrag van 175 miljoen euro een belang van 80 procent in Peanuts Worldwide over van het mediabedrijf Scripps. De resterende 20 procent is in handen van de familie Schulz.

De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 7,6 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst daalde met 47 procent tot 593 miljoen frank. Het bedrijf zegt het voorbije jaar geconfronteerd te zijn geweest met een zwak consumentenvertrouwen. Die impact werd vooral gevoeld in een aantal belangrijke markten, zoals Hongkong. Ondanks de zwakke prestaties toont Swatch zich positief over het nieuwe jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de laatste maanden van het voorbije jaar al door een heropleving werden gekenmerkt. Die trend heeft zich ook in januari dit jaar verder doorgezet.

Bierproducent DB Breweries uit Nieuw-Zeeland, onderdeel van de Nederlandse groep Heineken, heeft in eigen land brouwer Tuatara Brewing Company overgenomen. Dat heeft DB Breweries bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Tuatara heeft productievestigingen in Kapiti Coast en Wellington en realiseert een jaarlijkse productie van ruim 2 miljoen liter. Ook na de overname blijven de productielijnen van Tuatara operationeel. De nieuwe eigenaar zegt het bier van Tuatara op de internationale markt te willen introduceren. Daarbij wil men profiteren van de toenemende interesse in ambachtelijke bieren. Ook de productie van Tuatara zal worden opgevoerd.

In de Verenigde staten zijn de farmagroepen Sanofi, Novo Nordisk en Eli Lilly door de autoriteiten aangeklaagd voor prijsafspraken rond behandelingen voor diabetes. Een groep gedupeerde patiënten is bij een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts een collectief geding tegen de drie bedrijven opgestart. De betrokken farmagroepen zouden de voorbije vijf jaar de prijs van insuline ongeveer simultaan met meer dan 150 procent hebben opgevoerd. De prijzen zouden daarbij stelselmatig van 25 dollar naar 450 dollar zijn opgevoerd. Mede door de vermeende prijsafspraken zouden de bedrijven miljarden dollar winst hebben kunnen maken.

De Finse groep Nokia, fabrikant van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In de netwerkdivisie moest een daling met 14 procent worden opgetekend, nadat ook het kwartaal voordien al een inkrimping met 12 procent had laten noteren. De bedrijfswinst daalde met 27 procent tot 940 miljoen euro. Nokia wijst op de moeilijke omstandigheden op de markt voor netwerkapparatuur. De piekvraag voor netwerken van de vierde generatie blijkt immers achter de rug te liggen, terwijl een nieuwe generatie pas in de verdere toekomst wordt voorzien.

Het Britse concern Reckitt Benckiser (RB) voert vergaande onderhandelingen voor de overname van Mead Johnson Nutrition, producent van babyvoeding. Met het bod van Reckitt Benckiser zou een bedrag van ruim 15 miljard euro zijn gemoeid. Mead Johnson wordt door analisten al enkele jaren als een interessante overnameprooi bestempeld, maar daarbij werd altijd gedacht aan een mogelijk interesse van grote voedingconcerns zoals Danone of Nestlé. Door de overname van Mead Johnson zou Reckitt Benckiser zijn assortiment producten gevoelig kunnen uitbreiden. Babyvoeding wordt als een belangrijke groeimarkt, vooral in China en Zuidoost-Azië, bestempeld.

Meer Nieuws

11:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.