05-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple voorziet de bouw van een fabriek voor de productie van iPhones in India. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender Cable News Network (CNN) gemeld. Over de fabriek zou maandenlang zijn onderhandeld tussen de top van Apple en de overheid van de Indiase deelstaat Karnataka. Al in april zal er met de fabricage van de smartphones worden begonnen. India is een belangrijke groeimarkt voor het Amerikaanse bedrijf, dat in het land fel concurreert met onder meer de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung heeft in India een groter marktaandeel dan Apple. Omdat Apple in India geen eigen productie heeft, mag het bedrijf er ook geen winkel openen.

Schoenenketen Torfs heeft met de vakbonden een akkoord gesloten voor de organisatie van nachtwerk. Torfs is daarmee het eerste bedrijf in België dat met de vakbonden een akkoord rond nachtwerk kan sluiten. Door de overeenkomst kan de keten een aantal werknemers tussen twintig en drieëntwintig uur inzetten om orders van online bestellingen klaar te maken. Op die manier moet de keten beter kunnen inspelen op de mogelijkheden die door ecommerce worden geboden. De betrokken medewerkers krijgen voor de nachtshift een loonsverhoging van 25 procent. Buiten Torfs onderhandelt in België alleen de groep Decathlon op dit ogenblik over nachtwerk, maar een oplossing is nog niet bereikt.

In Jemeppe heeft de staalgroep ArcelorMittal een nieuwe productielijn geopend. De nieuwe installatie maakt het mogelijk om roestvrij staal de produceren met een nieuw procédé, gebaseerd op het verstuiven van zink. Met de investering is een bedrag gemoeid van 63 miljoen euro. Matthieu Jehl, de topman van ArcelorMittal Gent-Luik, maakt gewag van een wereldprimeur. De nieuwe technologie heeft een belangrijke functie in het nieuwe staal dat ArcelorMittal ontwikkelt. Dat staal - dat in de Gentse fabriek van ArcelorMittal werd geproduceerd - is door zijn grote sterkte en goede vervormbaarheid 10 procent lichter. Dat biedt belangrijke voordelen voor de autoproductie.

De Zweedse papiergroep Stora Enso heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 91 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 424 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 2 procent tot 2,44 miljard euro. Het Zweedse concern wordt geconfronteerd met een dalende vraag naar krantenpapier. Daarom wil Stora Enso zich in de toekomst meer toespitsen op papierpulp en kartonnen verpakkingen. Indien geen rekening wordt gehouden met de krantendivisie, zou een groei met 4,5 procent zijn gerealiseerd. De plannen voor de bouw van een grote pulpfabriek in China werden opgeborgen.

Kofferfabrikant Samsonite wil zijn magazijnen in Oudenaarde uitbreiden. Dat heeft Arne Borrey, Europees directeur van Samsonite, gezegd. De voorbije jaren werd de site in Oudenaarde al uitgebreid tot een oppervlakte van 50.000 vierkante meter. De omvang van de nieuwe uitbreiding wordt nog bekeken. In de depots worden alle tassen en koffers opgeslagen die Samsonite op de Europese en Afrikaanse markt verkoopt. Borrey benadrukte ook dat een eventuele opening van een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten, zoals chief executive Ramesh Tainwala heeft laten uitschijnen, geen enkele impact zal hebben op de activiteiten in Oudenaarde, waar op dit ogenblik bijna zevenhonderd mensen werken.

Het ecommerce-bedrijf eBay heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 2,4 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 477 miljoen dollar naar 5,94 miljard dollar. Daarbij kon wel geprofiteerd worden van een eenmalig fiscaal voordeel. Het verhandelde volume, zonder rekening te houden met de autoverkoop en vastgoed, nam van 20,68 miljard dollar toe tot 21,1 miljard dollar. De onderneming benadrukte tijdens het vierde kwartaal 167 miljoen actieve gebruikers te hebben geregistreerd. Het kwartaal voordien waren 165 miljoen klanten geteld. De jaaromzet steeg van 9,3 miljard dollar naar 9,5 miljard dollar.

Travis Kalanick, oprichter en topman van Uber, stapt uit de economische adviesraad van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft Kalanick in een interne mail aan zijn medewerkers bekend gemaakt. De taxidienst kreeg immers zware kritiek vanwege de beslissing van Kalanick om met de president samen te werken. Bovendien werd het bedrijf ervan beticht te hebben geprofiteerd van de staking van de taxichauffeurs in New York uit protest tegen het inreisverbod dat door Donald Trump was aangekondigd. Een groot aantal klanten besliste niet langer op Uber beroep te doen en over te stappen naar concurrent Lyft. Kalanick zei nog immigratie en openheid voor vluchtelingen te propageren.

Het technologieconcern Alphabet, het moederbedrijf van Google, verkoopt zijn satellietdivisie Terra Bella aan het bedrijf Planet. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Terra Bella overkoepelt zeven satellieten met hoge resolutie-camera’s en werd drie jaar geleden door Alphabet voor een bedrag van 500 miljoen dollar over. Bedoeling was Terra Bella in te zetten om de kwaliteit van de satellietbeelden op Google Maps te verbeteren. Planet beschikt over een portfolio satellietbeelden die aan diverse bedrijven ter beschikking worden gesteld. Na de overname van Terra Bella wordt Google een klant van Planet. De verkoop kadert in een strategie van Alphabet om zijn activiteiten af te slanken.

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer Paccar heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van bijna 289 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van ruim 347 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet daalde van 4,1 miljard dollar naar bijna 3,8 miljard dollar. Het bedrijf wijst daarbij op de zwakkere verkoop van trucks in de Verenigde Staten. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van ruim 17 miljard dollar, tegenover meer dan 19 miljard dollar het jaar voordien. De jaarwinst bedroeg 1,4 miljard dollar, tegenover 1,6 miljard dollar het jaar voordien. In de cijfers is wel geen rekening gehouden met een Europese kartelboete van ruim 800 miljoen dollar.

De Nederlandse bierproducent Heineken blijft in elk geval nog vier jaar sponsor van de Champions League. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. Financiële details over de sponsoring werden niet bekend gemaakt. Heineken is al drieëntwintig jaar sponsor van de Union of European Football Assocations (Uefa), organisator van de Champions League. Tot het midden van het voorbije decennium werd het evenement door Heineken gebruikt als uithangbord voor dochterbedrijf Amstel. Sindsdien voert Heineken promotie voor het eigen merk. Volgens de Nederlandse groep heeft de Champions League wereldwijd een bereik van ruim 4,2 miljard tv-kijkers.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. De totale opbrengsten van de bank stegen met 5,5 procent naar 17,5 miljard euro. Net zoals andere banken heeft ING te maken met de bijzonder lage of vaak zelfs negatieve rente en aanhoudende politieke onzekerheid. De groei van het aantal klanten en de dienstverlening biedt volgens bestuursvoorzitter Ralph Hamers echter voldoende tegenwicht. Alle divisies gaven volgens de topman blijkt van een goed momentum. Ook is er sprake van een terugval van het aantal risicovolle kredieten;

De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst van bijna 1,3 miljard Zweedse kroon of 137 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een verlies van ongeveer 42 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien, toen het bedrijf echter de kosten voor de mislukte overname van sectorgenoot GE Appliance, onderdeel van de Amerikaanse groep General Electric, diende te boeken. Die overname van 3,3 miljard dollar werd afgeblazen vanwege weerstand van toezichthouders. De kwartaalomzet van Electrolux - gekend van merken zoals AEG, Zanussi en Frigidaire - zag de omzet met 1 procent stijgen tot omgerekend 3,4 miljard euro.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 678 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 940 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. Het resultaat werd gedrukt door een voorziening die werd getroffen om hypotheekklanten met nadelige rentecontracten te compenseren. De omzet steeg met 3,9 procent tot 4,29 miljard euro. Over het hele jaar werd een winst gerealiseerd van 3,48 miljard euro. Dat betekende een stijging met 31,5 procent tegenover het jaar voordien. De groep realiseerde zijn hoogste jaarwinst sinds het begin van het decennium. De jaaromzet steeg met 4,1 procent tot 24,65 miljard euro.

De Zwitserse farmagroep Roche heeft het voorbije jaar een omzet van 50,6 miljard frank of 47 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd gerealiseerd in alle regio’s waar het concern actief is. De jaarwinst steeg met 8 procent tot 9,6 miljard Zwitserse frank. De topproducten van Roche blijven naar eigen zeggen goede resultaten boeken, terwijl het concern ook minder last van concurrentie van generieke geneesmiddelen zou ondervinden dan een aantal andere collega’s. Dit jaar worden wel generische versies van Herceptin en Rituxan, twee belangrijke kankermiddelen van Roche, op de markt verwacht.

Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 19,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode het kwartaal voordien. Zonder wisselkoerseffecten en eenmalige elementen zou een groei met 3 procent zijn gerealiseerd. De kwartaalwinst steeg met 25 procent naar 1,9 miljard euro. Er wordt onder meer gewag gemaakt van sterke prestaties van de industriële divisie, maar ook de afdelingen gezondheidszorg en energie kenden een belangrijke groei. Joe Kaeser, topman van Siemens, benadrukte dat ook het nieuwe jaar sterk van start is gegeven en rekent op een hogere winst dan eerder was verwacht.

Meer Nieuws

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.