06-02-17

Nieuwsoverzicht

In Duitsland heeft visverwerker Deutsche See een schadeclaim van 11,9 miljoen euro neergelegd tegen autobouwer Volkswagen. Volgens Deutsche See heeft Volkswagen zich schuldig gemaakt aan kwaadwillig bedrog. Het bedrijf heeft een leasevloot van vijfhonderd wagens die naar eigen zeggen door de emissiefraude van Volkswagen werd getroffen. Deutsche See is de eerste grote Duitse klant van Volkswagen die een klacht tegen de autobouwer heeft neergelegd. Er werden al wel honderden klachten geregistreerd van particuliere autobestuurders. In de Verenigde Staten hebben getroffen eigenaars recht op een schadevergoeding van ruim 5.000 dollar. In Europa is een dergelijke regeling echter niet voorzien.

De Italiaanse bank UniCredit, die met financiële problemen wordt geconfronteerd, heeft aangekondigd 3.900 banen te zullen schrappen. Daarover heeft de bank met de vakbonden een akkoord bereikt. De operatie vormt onderdeel van een grootschalig plan waarmee de bank zich probeert te redden. Eind vorig jaar had UniCredit al aangekondigd de volgende drie jaar 6.500 bijkomende banen te zullen schrappen. Die ingreep komt bovenop een al eerder aangekondigde reorganisatie die 7.500 werknemers treft. Het is een van de maatregelen die de grootste bank van Italië neemt om kosten te besparen en zijn kapitaalpositie te versterken. Een stresstest identificeerde UniCredit als één van de zwakste banken van Europa.

Het cabinepersoneel van British Airways (BA) eist betere arbeidsvoorwaarden. Om de eisen kracht bij te zetten, werd door een gedeelte van het personeel het werk voor een periode van drie dagen neergelegd. De acties draaien om stewardessen en stewards die sinds het begin van dit decennium in dienst traden en minder goede arbeidsvoorwaarden kregen aangeboden dan eerdere aanwervingen. De betrokken werknemers klagen al geruime tijd problemen te hebben om met hun salaris rond te komen. Ook wordt geprotesteerd dat de rusttijden tussen de vluchten werden ingekort. British Airways stelde maatregelen genomen te hebben om de problemen voor de passagiers tot een minimum te beperken.

Drie bedrijven zijn bijzonder geïnteresseerd om in België het Europese vertrouwensmerk voor elektronische aangetekende zendingen te verkrijgen. Dat heeft Alexander De Croo, federaal minister voor de digitale agenda, gezegd. Bedrijven met het vertrouwensmerk kunnen een elektronische aangetekende zending aanbieden met dezelfde juridische waarde als hun gedrukte equivalent. Het Waals-Brabantse bedrijf Ipex kondigde eerder al aan aangetekende emails te kunnen organiseren en heeft aangekondigd kandidaat voor het vertrouwensmerk te zijn. De kandidaturen van de drie partijen worden volgens de minister op dit ogenblik aan een audit onderworpen.

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft vanuit thuishaven Doha een eerste nonstop-vlucht naar Auckland in Nieuw-Zeeland uitgevoerd. Daarbij werd een afstand van 14.500 kilometer zonder tussenstop overbrugd. Daarmee heeft Qatar Airways de langste nonstop-vlucht uit de geschiedenis laten registreren. De vlucht nam zestien uur en drieëntwintig minuten in beslag. De vlucht werd uitgevoerd met een Boeing B777 die plaats biedt aan ongeveer 260 reizigers. Auckland in de eerste bestemming van Qatar Airways in Nieuw-Zeeland. Tot nu toe stond het record op naam van Emirates, die vanuit Dubai naar Auckland vliegt. Die afstand is ongeveer 300 kilometer korter dan de verbinding tussen Doha en Auckland.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van justitie beroep aangetekend tegen het oordeel van een federale rechter in Seattle, die zich had uitgesproken tegen een inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump had uitgevaardigd tegenover inwoners van Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië. De rechter gaf daarmee gevolg aan een klacht van de staten Washington en Minnesota, die het presidentieel decreet onwettelijk hadden genoemd. Volgens Trump opent de rechter met zijn uitspraak echter het land voor potentiële terroristen en andere figuren met malafide bedoelingen. Ook stelde hij dat de nationale veiligheid tot de bevoegdheid van de Amerikaanse federale overheid behoort.

Deutsche Bank heeft zich met een aantal krantenadvertenties verontschuldigd voor de fouten die de instelling de voorbije periode heeft gemaakt. John Cryan, topman van Deutsche Bank, gaf toe dat het bedrijf nog altijd onder een aantal procedures gebukt gaat, maar hij benadrukte wel dat de belangrijkste rechtszaken achter de rug zijn. Cryan nam anderhalf jaar geleden de leiding over Deutsche Bank over. Sindsdien hebben diverse juridische procedures de bank ongeveer 5 miljard euro gekost. Cryan wees erop dat de problemen ook het vertrouwen in de bank hebben aangetast. Daardoor heeft Deutsche Bank ook zware reputatieschade geleden. De bank moet zich voor die ernstige fouten volgens Cryan verontschuldigen.

Het Chinese fietsdeelsysteem Mobike heeft een kapitaalinjectie gekregen van smartphone-fabrikant Foxconn. De omvang van de investering werd niet bekend gemaakt, maar Mobike zegt wel door de samenwerking zijn groei te kunnen versnellen tot ruim tien miljoen nieuwe fietsen per jaar. Mobike werd in april vorig jaar in Shanghai opgericht en is inmiddels operationeel in negen Chinese metropolen. Onlangs kreeg Mobike al een kapitaalinjectie van 215 miljoen dollar van een consortium rond het internetbedrijf Tencent. Andere investeerders zijn onder meer Warburg Pincus, Ctrip, Huazhu Hotels Group, Sequoia China en Hillhouse Capital. Dit jaar wil Mobike in honderd Chinese steden activiteiten kunnen ontplooien.

Tunesië zal dit jaar mogelijk 550.000 ton sinaasappelen produceren. Daarmee zal de Tunesische productie een absoluut recordniveau bereiken, maar wordt volgens woordvoerders van de sector ook een nieuw probleem gecreëerd. Daarbij wordt erop gewezen dat nieuwe afzetmarkten zullen moeten worden gezocht om te vermijden dat mogelijk de helft van de oogst zal moeten worden vernietigd. De voorbije vijf jaar werd telkens een maximale productie van 400.000 ton geregistreerd. De verwachte stijging moet volgens de sector worden toegeschreven aan de gunstige weersomstandigheden en het hogere rendement van nieuwe plantages. In Tunesië leven ongeveer twaalfduizend gezinnen van de sinaasappelteelt.

De Canadese retailgroep Hudson’s Bay heeft interesse voor een overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot Macy’s. Dat hebben een aantal Amerikaanse media gemeld. Macy’s wordt met problemen geconfronteerd en diende na een tegenvallende eindejaarsperiode een afslanking van het personeelsbestand aan te kondigen. De gesprekken tussen beide partijen zouden zich nog wel in een vroeg stadium bevinden. Macy’s, dat in het midden van de negentiende eeuw werd opgericht, heeft bijna negenhonderd vestigingen en is daarmee één van de grootste retailketens van de Verenigde Staten. Hudson’s Bay heeft een vijfhonderdtal winkels en omvat ook de merken Saks Fifth Avenue en het Duitse Galeria Kaufhof.

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13,6 procent tegenover het jaar voordien. Onder meer werd erop gewezen dat er beduidend minder geld gereserveerd diende te worden voor slechte leningen. Onder meer door de verkoop van een aantal onderdelen kon vooral tijdens het laatste kwartaal van het jaar een sterke groei worden gemeld. Carlo Messina, chief executive van Intesa Sanpaolo, benadrukte verder dat de bank dit jaar in elk geval aan een beloofd dividend van 3,4 miljard euro zal vasthouden, ongeacht de uitkomst van een geplande overname van de Italiaanse verzekeraar Generali.

Een vertrek van het land uit de Europese Unie zet een rem op de vraag naar vliegreizen met vertrekpunt of bestemming in Groot-Brittannië. Luchtvaartmaatschappijen moeten er rekening mee houden dat de groei de volgende twee jaar zal worden gehalveerd. Dat staat in een rapport van het ratingbureau Moody’s. Gewaarschuwd wordt dat onzekerheid over de toekomstige relaties tussen Groot-Brittannië en zijn grootste handelspartners het economisch sentiment de volgende tijd geen goed zal doen. Dat zal volgens Moody’s ook een drukkend effect hebben op de vraag naar vliegtickets. British Airways en easyJet waarschuwden eerder al voor een negatieve impact van de brexit.

De Duitse retailgroep Metro heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 821 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 0,6 procent tot 16,99 miljard euro. De vergelijkbare omzet liet een groei met 0,1 procent optekenen. Het Duitse concern wordt al enkele tijd met een toenemende concurrentie geconfronteerd. Het bedrijf maakte bekend in eigen land een omzetdaling met 1,8 procent te hebben moeten melden, terwijl de internationale verkoop een groei met 0,1 procent had laten noteren. Het jaar voordien kon wel worden geprofiteerd van de verkoop van dochterbedrijf Cash & Carry Vietnam.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 43,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 482 miljoen dollar naar 749 miljoen dollar. Brian Olsavsky, chief executive van Amazon, wijst er bovendien op dat ongunstige wisselkoersen een negatieve impact van 800 miljoen dollar op de omzet heeft gehad. Het bedrijf merkte verder op de volgende maanden te willen investeren in een uitbreiding van zijn activiteiten in India. Er wordt op gewezen dat deze initiatieven een negatieve impact op de kwartaalwinst zullen hebben.

Clare Waight Keller stopt als creatief directeur van het Franse modehuis Chloé. Dat heeft een woordvoerder van Chloé bekend gemaakt. De Britse ontwerpster was zes jaar creatief directeur van het Franse modehuis. Er werd al langer gespeculeerd over het vertrek van Keller, die steeds meer tegen de verplaatsingen tussen Londen en Parijs zou opzien. Chloé werd vijfenzestig jaar geleden opgericht door Gaby Aghion. Onder meer Karl Lagerfeld, Phoebe Philo en Stella McCartney werkten eerder al voor het Franse modehuis. Een opvolger voor Keller werd nog niet genoemd, maar vaak wordt gewezen op Natacha Ramsay-Levi, de rechterhand van Nicolas Ghesquière bij Louis Vuitton.

Meer Nieuws

08:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.