09-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans verkoopt zijn Belgische activiteiten aan de Belgische groep Besix. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 40 miljoen euro. Dat heeft Besix bekend gemaakt. De operatie biedt Besix de mogelijkheid om zijn positie in Vlaanderen verder te versterken. Heijmans was in België vooral actief in de wegenbouw en beschikte in Vlaanderen over drie asfaltcentrales. Besix was met wegenbouw tot nu toe vooral aanwezig in Wallonië. Ook wijst Besix op de opdrachten die Heijmans uitvoerde voor Belgische netwerkbedrijven zoals Proximus, Telenet, Elia, Eandis of Infrabel, die ook de volgende jaren nog belangrijke werken zouden plannen.

Een kartel van de recyclingbedrijven Campine uit België, Eco-Bat Technologies uit Groot-Brittannië en Recylex uit Frankrijk - dat prijsafspraken maakte over de inkoop van afgedankte loodaccu's in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland - krijgt in totaal 68 miljoen euro boete van de Europese Commissie opgelegd. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. Ook de Amerikaanse groep Johnson Controls had aan het kartel deelgenomen, maar had de illegale samenwerking bekend gemaakt, waardoor het bedrijf geen boete - die tot 34 miljoen euro zou zijn opgelopen - hoefde te betalen. Het kartel heeft volgens Vestager de efficiëntie van de recyclageketen aangetast.

Het Deense concern AP Möller-Maersk heeft het voorbije jaar een nettoverlies van 1,9 miljard dollar of 1,78 miljard euro moeten boeken. De omzet zakte van 40,4 miljard dollar naar 35,5 miljard dollar. De terugval moet worden toegeschreven aan de crisis in de containerscheepvaart en zware afschrijvingen in de energiedivisie. Slechst één keer voordien heeft het concern sinds het einde van de tweede wereldoorlog een verlies moeten melden. Tevens maakte AP Möller-Maersk, het grootste bedrijf van Denemarken, dat voorzitter Michael Pram Rasmussen na achttien jaar zijn mandaat neerlegt. Hij wordt vervangen door Jim Hagemann Snabe, tevens voorzitter van de Duitse technologiegroep Siemens.

In de Verenigde Staten hebben de US Army of Engineers een vergunning gekregen om het laatste deel van de Dakota-pijpleiding te bouwen. Een decreet van de Amerikaanse president Donald Trump had de aanleg van de pijpleiding al aangekondigd. De aanleg van de leiding kost 3,8 miljard dollar, maar vorig Amerikaans president Barack Obama had de werken laten stilleggen om onderzoek naar de milieugevolgen mogelijk te maken. Dat onderzoek is nu stilgelegd. De indianenstam Standing Rock Sioux, eigenaar van terreinen waarover de pijpleiding loopt, gaat in beroep tegen de vergunning. De pijpleiding verbindt de olievelden in North Dakota over een afstand van 1.885 kilometer met raffinaderijen in de Golf van Mexico.

De Franse cosmeticagroep L'Oréal overweegt zijn winkelketen The Body Shop in de etalage te zetten. De zakenbank Lazard zou zijn ingeschakeld om de mogelijkheden voor een verkoop te onderzoeken. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. The Body Shop heeft ruim drieduizend vestigingen in meer dan zestig landen. The Body Shop werd in Groot-Brittannië opgericht, maar werd elf jaar geleden voor L’Oréal overgenomen. De omzet van de keten staat echter al enkele jaren onder druk. Geraamd wordt dat een eventuele verkoop van The Body Shop het Franse concern een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zou kunnen opbrengen.

De Amerikaanse winkelketen Nordstrom heeft Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president, oneerlijk behandeld. Dat heeft Donald Trump gezegd in een reactie op een beslissing van de keten om de banden met Ivanka door te knippen. Ivanka Trump is ontwerper van schoenen en kledij, die door Nordstrom werd verkocht. De keten maakte eerder bekend de samenwerking stop te zetten omdat de verkoop van de betrokken producten een belangrijke terugval kende, waarbij beslist werd geen aankopen voor het nieuwe seizoen te doen. De beslissing had volgens Nordstrom daarentegen niets te maken met een boycotcampagne die in oktober werd gelanceerd tegen het vrouwonvriendelijke gedrag van Donald Trump.

Het maandblad Royals wordt niet langer op de markt gebracht. Dat heeft de mediagroep Roularta, uitgever van het maandblad, bekend gemaakt. Twee maanden geleden had ook de Vlaamse Televisiemaatschappij (VTM) aangegeven met het televisieprogramma Royalty te stoppen. Roularta verwijst voor zijn beslissing naar de teruglopende verkoop van het maandblad. De titel was afhankelijk van de losse verkoop, die de jongste jaren een sterke terugval zou hebben gekend. Het maandblad had een Nederlandstalige en Franstalige versie en werd gemaakt door een klein vast team en een netwerk van freelancers. Drie medewerkers worden ontslagen, nadat binnen Roularta geen alternatieve oplossing werd gevonden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schetst een verkeerd beeld van de vorderingen die Griekenland heeft gemaakt bij het hervormen van zijn economie. Dat heeft Euclides Tsakalotos, Grieks minister van financiën, gezegd in een reactie op een nieuw rapport van de instelling over het land. In het rapport waren twijfels geuit over de houdbaarheid van de Griekse schuld, waardoor het Internationaal Monetair Fonds voorlopig niet kon deelnemen aan een nieuwe noodlening voor het land. Volgens Tsakalotos is die visie veel te pessimistisch en wordt geen rekening gehouden met de jongste evoluties. Ook andere eurolanden hebben al aangegeven dat de financiële instelling te somber is geweest over de Griekse schuld.

Het Britse Lagerhuis heeft de wet op de Brexit van de regering in eerste lezing met een grote meerderheid goedgekeurd. De wet geeft de Britse premier Theresa May formeel de volmacht om de onderhandelingen over een vertrek uit de Europese Unie te beginnen. Het Hogerhuis moet de wet nog goedkeuren, maar ook daar worden geen problemen meer verwacht. De regering beloofde wel dat het het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen aan het Britse parlement zal worden voorgelegd. Een eventuele afwijzing zal evenwel niet tot een heronderhandeling kunnen leiden. Theresa May wil nog voor het einde van de maand de uitstapprocedure officieel opstarten. De onderhandelingen kunnen twee jaar duren.

In Rusland zal oppositieleider Alexei Navalny volgend jaar niet aan de presidentsverkiezingen kunnen deelnemen. Dat is het gevolg van een uitspraak van een rechtbank in Kirov, die Navalny heeft veroordeeld tot verduistering van materiaal bij een bosbouwbedrijf. De verduistering zou op het einde van het voorbije decennium zijn gebeurd. Navalny werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar met uitstel. Door de strafrechtelijke veroordeling heeft Navalny geen recht meer om zijn kandidatuur te stellen voor de presidentsverkiezingen. De oppositieleider heeft het over een politiek proces en heeft aangekondigd zijn politieke plannen toch te zullen blijven doorzetten.

De erfgenamen van Didier Bellens, voormalig chief executive van Proximus, eisen dat het bedrijf alsnog een ontslagpremie van 11 miljoen euro uitbetaalt. Proximus had het contract met Didier Bellens verbroken, waarbij de topman beticht werd een zware fout te hebben begaan. De erfgename zeggen echter dat Bellens ten onrechte van inbreuken was beticht en hij dus wel degelijk een recht heeft op de voorziene ontslagpremie. Proximus wijst er echter op dat Didier Bellens geen werknemer van het bedrijf was, maar als een externe zelfstandige voor de onderneming werkte. De erfgenamen eisen ook een vergoeding voor de twee bedrijfswagens die Didier Bellens ter beschikking had.

Uitgever Mediahuis en investeerder VP Exploitatie hebben beslist het belang van Delta Lloyd in het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) naar zich toe te trekken. Delta Lloyd heeft een belang van 11 procent in de Nederlandse mediagroep, maar had eerder al aangegeven bereid te zijn om die participatie over te dragen aan Mediahuis, dat met VP Exploitatie is samengegaan om Telegraaf Media Groep over te nemen. De overname van het aandelenpakket is nu formeel bevestigd. Mediahuis en VP Exploitatie, op dit ogenblik al de belangrijkste aandeelhouder van Telegraaf Media, hebben al een meerderheidsbelang in de Nederlandse uitgever opgebouwd. Ook John De Mol heeft echter interesse getoond.

In Argentinië wil het openbaar ministerie voormalig presidente Cristina Fernández de Kirchner aanklagen wegens een omstreden valutahandel ten koste van de staatskas. De aanklacht werd bij de rechtbank in Buenos Aires neergelegd. Daar moet uiteindelijk worden beslist of er daadwerkelijk een procedure tegen Kirchner zal worden opgestart. De onderzoeksrechters betichten de voormalige presidente ervan tijdens haar ambtsperiode door een verlieslatende handel in dollars de staatsbegroting schade te hebben toegebracht. De Argentijnse centrale bank had twee jaar geleden dollar-futures duidelijk onder de marktprijs verkocht. Daardoor liep de fiscus hoge inkomsten mis. Kirchner wordt ook beticht van witwaspraktijken.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst ging met 14 procent achteruit tot 2,5 miljard dollar. Het entertainmentbedrijf kon het enorme succes van de nieuwe film Star Films het jaar voordien niet meer evenaren. Ook de opbrengsten van sportzender Entertainment and Sports Programming Network (ESPN) liepen terug. Onder meer moest meer worden betaald voor de rechten op het basketbal en het football, terwijl de reclame-inkomsten terugvielen. De divisie themaparken kon wel een groei melden.

De geluidsnormen die het Brusselse gewest voor het vliegtuigverkeer wil invoeren, vormen een zware bedreiging voor de toekomst van luchthaven Brussels Airlines. Dat heeft Michael O’Leary, topman van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, gezegd. De geluidsnormen zijn er volgens O’Leary alvast de oorzaak van dat Ryanair zijn activiteiten op Brussels Airport voorlopig niet verder uitbreidt en voor nieuwe initiatieven opnieuw uitwijkt naar Charleroi Airport. Op dit ogenblik biedt Ryanair vanop Brussels Airport veertien verbindingen aan. Dat aanbod blijft voorlopig behouden, maar in de toekomst zou volgens O’Leary ook daaraan kunnen worden geraakt indien geen oplossing wordt gevonden.

Meer Nieuws

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.