10-02-17

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het vierd kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 717 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. Er diende echter een nettoverlies van 167 miljoen dollar worden geboekt, tegenover een negatief resultaat van 90 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf werd onder meer geconfronteerd met een daling van de inkomsten uit advertenties. Twitter kende tijdens het vierde kwartaal vorig jaar 319 miljoen actieve gebruikers per maand. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar daalde het verlies van 512 miljoen dollar naar 457 miljoen dollar.

De erfgenamen van Prince hebben een akkoord bereikt met Universal Music volledige catalogus van de muzikant uit te geven. Dat heet Universal Music bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door het akkoord verwerft Universal Music de rechten op een grote voorraad opgenomen werk van Prince dat tot nu toe nog niet werd uitgegeven en dat in een kluis van de woning van de muzikant aan Paisley Park in Minneapolis werd bewaard. Door de overeenkomst verwerft Universal Music ook de rechten op de vijfentwintig albums die Prince onder zijn eigen label NPG Records had uitgebracht na zijn breuk met Warner Brothers in het begin van de jaren negentig.

De Engelse voetbalclub Manchester United heeft de eerste helft van dit seizoen een omzet gerealiseerd van 327 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig seizoen. De nettowinst daalde met 20 procent tot 18,7 miljoen euro, vooral te wijten aan de hogere personeelskosten door het aantrekken van dure spelers zoals Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic. Die bekende topspelers zorgden er wel voor dat de club meer inkomsten haalde uit merchandising. Daarnaast kon Manchester United ook profiteren van hogere televisiegelden. De club heeft bekend gemaakt in de toekomst minder geld in nieuwe spelers te zullen investeren. De voorbije vier jaar liep die investering op tot 600 miljoen euro.

De Mexicaanse drankenproducent Jose Cuervo, de grootste verkoper van tequila ter wereld, heeft met een introductie op de beurs een kapitaal van ruim 900 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt de waarde van de onderneming geraamd op ongeveer 5 miljard dollar. Cuervo, dat op het einde van de negentiende eeuw werd opgericht, koesterde al langer beursplannen. Vorig jaar werd de operatie tot twee keer toe echter opgeschort wegens de onzekerheid op de Mexicaanse financiële markten door de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Het Mexicaanse concern heeft op de wereldwijde tequila-markt een aandeel van 30 procent, maar 64 procent van die inkomsten worden in de Verenigde Staten en Canada gerealiseerd.

Bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een nettowinst geboekt van 685 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 862 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien, maar toen was er wel sprake van een eenmalige bate. De inkomsten namen van 1,54 miljard euro naar 1,90 miljard euro toe. De kredietverlening steeg met 1 procent, met volumes die in alle landen toenamen, behalve in Ierland. Deposito's van klanten stegen met 6 procent. Over het hele jaar werd een winst geboekt van bijna 2,43 miljard euro, tegenover een positief resultaat van nagenoeg 2,64 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De jaaromzet steeg van bijna 7,15 miljard dollar naar ruim 7,21 miljard euro toe.

Duitsland heeft vorig jaar een groot deel van zijn goudstaven terug naar eigen land gehaald. Dat is veel eerder dan gepland. In totaal werd het voorbije jaar 216 ton goud terug naar eigen land gehaald. In New York werd 111 ton weggehaald. De resterende voorraad van 105 ton werd vanuit Parijs naar Duitsland teruggebracht. Dit jaar zal nog eens 91 ton goud uit Parijs worden gerepatrieerd. Daarmee zal de Duitse Bundesbank de aangekondigde repatriëring van zijn goudvoorraden drie jaar sneller hebben afgerond dan oorspronkelijk was gepland. Drie jaar geleden maakte de Bundesbank bekend tegen het eind van dit decennium de helft van zijn goudvoorraad van 3.378 ton terug in de eigen kluizen te bewaren.

De redacteurs van de Engelse Wikipedia mogen niet langer de Britse tabloid Daily Mail gebruiken als bron voor hun bijdragen aan de online encyclopedie. Dat heeft een comité van redacteurs van Wikipedia beslist. Opgemerkt wordt dat de berichtgeving van Daily Mail in het algemeen onbetrouwbaar blijkt te zijn. Daarbij wordt gewag gemaakt van een slechte feitencontrole, sensationalisme en onwaarheden. Bestaande verwijzingen naar de tabloid zullen vervangen moeten worden door een andere bron. De online encyclopedie bevat nu 12.000 verwijzingen naar de krant. De redacteurs van de encyclopedie hebben volgens de Wikimedia Foundation twee jaar over de betrouwbaarheid van de tabloid gediscussieerd.

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft Mark Moore, een voormalig ingenieur van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa), aangetrokken om zijn nieuwe droneproject Elevate te leiden. Uber Elevate werd in oktober vorig jaar gelanceerd en moet worden uitgebouwd tot een taxidienst die passagiers in drones kan vervoeren. Moore publiceerde bij de Nasa al een studie over de haalbaarheid van compacte helikopterachtige vliegende voertuigen. De ingenieur heeft zich gespecialiseerd in technologieën die het mogelijk maken om verticaal op te stijgen en te landen. Ook Uber wil deze technologie toepassen bij de uitbouw van zijn vloot dronetaxi’s.

In Finland is het bedrijf Comptel, ontwikkelaar van software, overgenomen door de telecomgroep Nokia. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 347 miljoen euro. Comptel levert vooral software-diensten aan providers. Het bestuur van Comptel heeft de aandeelhouders van het bedrijf aangeraden het aanbod van Nokia te accepteren. Opgemerkt wordt dat de wereldwijde activiteiten van Nokia en de sterke merknaam van het concern ook de positie van Comptel op de internationale markt zullen versterken. Pertti Ervi, bestuursvoorzitter van Comptel, zegt dat het bedrijf door de samenwerking met Nokia kan uitgroeien tot een sterke innovatieve partij die de concurrentie met marktleiders aankan.

De Verenigde Staten zullen bij visumaanvragen de screening van de betrokkene mogelijk verscherpen en daarbij eventueel ook de wachtwoorden van sociale media vragen. Dat heeft John Kelly, Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid, gezegd. De maatregel zou met name worden overwogen vanwege reizigers uit de zeven islamitische landen waarvoor de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijk reisverbod had gehoopt te kunnen instellen. Volgens Kelly is het bijzonder lastig om de inwoners van de betrokken landen goed te screenen. Bij een visumaanvraag wil Kelly een controlemogelijkheid op de online activiteiten van de betrokkenen. Die controle zou door Amerikaanse ambassades kunnen worden uitgevoerd.

Het Nederlandse bedrijf Body & Fit, producten van sportvoeding, wordt overgenomen door de Ierse groep Glanbia. Ook de Amerikaanse onderneming Amazing Grass komt in handen van het Ierse concern. Met de twee operaties is in totaal een bedrag van 181 miljoen euro gemoeid. Body & Fit werd opgericht in het midden van de jaren negentig en telt bijna tweehonderd werknemers. Het management van het Nederlandse bedrijf blijft ook na de overname door Glanbia in functie. Glanbia is actief in honderddertig landen en heeft wereldwijd ongeveer zesduizend werknemers. Het Ierse concern, wereldwijd marktleider op het gebied van sportvoeding, boekt een jaaromzet van bijna 3,7 miljard euro.

Een aantal bestuursleden van autobouwer Volkswagen waren al veel vroeger van de problemen met de emissiefraude op de hoogte dan wordt toegegeven. Dat heeft Ferdinand Piëch, voormalig voorzitter van de raad van toezicht bij Volkswagen, tegenover de Duitse krant Bild gezegd. Piëch zou al in maart twee jaar geleden bij Volkswagen toenmalig topman Martin Winterkorn en andere bestuursleden van de problemen op de hoogte hebben gebracht. Piëch zou zijn informatie hebben gekregen van een Israëlisch veiligheidsbedrijf. Eén maand later werd hij gedwongen af te treden. Volkswagen verwerpt de beschuldigingen en laat uitschijnen maatregelen tegen Piëch te overwegen.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft een voorstel voor de oprichting van een budgetdochter bij de pilotenvakbonden neergelegd. Het dochterbedrijf moet vanaf volgende herfst op een aantal verlieslatende routes proberen marktaandeel terug te winnen. De plannen werden vorig jaar november al aangekondigd. In het nieuwe bedrijf wordt een beperkt deel van de vloot van Air France ondergebracht. De vliegtuigen zullen bestuurd worden door piloten van Air France, die werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega's elders in het bedrijf. De besparing moet vooral gerealiseerd worden door de aanwerving van goedkoper cabinepersoneel. De pilotenvakbonden moeten nu hun achterban raadplegen.

Een duizendtal Nederlandse beleggers, verenigd in de Stichting Consumentenclaim, hebben bij de rechtbank in Amsterdam verzet aangetekend tegen een minnelijke schikking die voor de ontmanteling van de financiële groep Fortis werd voorgesteld. Ageas, dat een aantal activiteiten van Fortis heeft overgenomen, had een voorstel ingediend, maar dat zou de investeerders volgens Consumentenclaim minder dan één euro per aandeel opleveren. Ageas is bereid om gedupeerde beleggers in totaal maximaal 1,2 miljard euro te betalen om het Fortis-dossier definitief te kunnen afsluiten. De Stichting Consumentenclaim wil echter verder procederen om een hogere schadevergoeding te krijgen.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn tests met zelfrijdende vrachtwagens in de Amerikaanse staat Californië stopzetten. Dat heeft de overheid van de staat gemeld. Otto, een dochterbedrijf van Uber, doet op dit ogenblik proeven met zelfrijdende vrachtwagens, die in de toekomst de bestelling van goederen op zich moeten kunnen nemen. Californië wijst er echter op dat het bedrijf geen vergunning heeft om de zelfrijdende vrachtwagens op de openbare weg in te zetten. Bovendien werd volgens de overheid ook geen uitgebreide rapportage aan de toezichthouder voorgelegd. Eerder diende Uber ook tests met zelfrijdende personenwagens in Californië af te breken. Die tests worden nu in Arizona verder gezet.

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.