11-02-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaans entertainmentgroep Walt Disney wil dochterbedrijf Euro Disney, uitbater van themapark Disneyland Parijs, volledig overnemen. Het Amerikaanse concern had een belang van 76,7 procent in Disneyland Parijs, maar heeft die participatie inmiddels opgeschroefd tot 85,7 procent. Er is ook een bod op het resterende aandelenpakket gedaan. Indien Walt Disney 95 procent van de aandelen van Euro Disney in handen krijgt, volgt een uitkoopbod en wordt Disneyland Parijs van de beurs gehaald. Disneyland Parijs is met ruim dertien miljoen bezoekers per jaar nog altijd veruit het grootste themapark van Europa, maar wordt al geruime tijd met teruglopende bezoekersaantallen geconfronteerd.

Het beeldtechnologiebedrijf Barco heeft tijdens Barco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De grootste groei werd opgetekend in de divisie entertainment, waar de inkomsten dankzij aanhoudend goede prestaties van digitale cinema met 12 procent naar 578 miljoen euro stegen. In de divisie healthcare werd een toename met 9 procent tot 235 euro gemeld. Daarentegen diende in de afdeling industrie een achteruitgang met 4 procent tot 290 miljoen euro worden geregistreerd. De nettowinst van het bedrijf daalde van 17,5 miljoen euro naar 11 miljoen euro, mede als gevolg van 12,9 miljoen euro afboekingen.

Het materialenbedrijf Nyrstar zal zijn gemoderniseerde fabriek in Port Pirie in Australië pas in september dit jaar opnieuw kunnen opstarten. Dat is anderhalf jaar later dan eerder was voorzien. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Bovendien zal de verbouwing, die een oude loodsmelter moet omvormen tot een moderne fabriek voor recyclage en raffinage van allerlei metalen, 70 miljoen euro meer kosten dan aanvankelijk was aangekondigd. Hilmar Rode, topman van Nyrstar, benadrukte wel dat de Australische fabriek anderzijds ook meer inkomsten zal opleveren dan oorspronkelijk was ingeschat. De fabriek van Port Pirie vormt een belangrijk onderdeel van de strategie die Nyrstar in de toekomst wil volgen.

Voor KBC Bank wordt ook Ierland een kernmarkt, naast België, Tsjechië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije. Dat heeft Johan Thijs, topman van KBC Bank, bekend gemaakt. De Belgische groep wil in Ierland op de markt voor particulieren en kleine ondernemingen een aandeel van 10 procent realiseren. Op termijn wil de groep in Ierland zowel bankactiviteiten als verzekeringen aanbieden, zoals dat al het geval is in de andere kernmarkten. KBC Bank heeft op dit ogenblik in Ierland ruim duizend werknemers, die ongeveer tweehonderdduizend klanten moeten bedienen. KBC Bank wijst erop dat het land de economische crisis achter zich heeft gelaten en een sterk herstel laat optekenen.

Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,41 miljard dollar. Dat betekende een terugval met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee moet Coca-Cola voor het zevende kwartaal op rij een daling van de inkomsten melden. De achteruitgang zou vooral te wijten zijn aan een hoge inflatie op een aantal Latijns-Amerikaanse markten. Daarnaast wordt gewezen op ongunstige wisselkoersen door de sterke positie van de Amerikaanse dollar. Indien met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 6 procent zijn gemeld. De nettowinst daalde van 1,24 miljard dollar tot 550 miljoen dollar.

De Duitse retailgroep Lidl heeft de Deen Jesper Hojer benoemd tot chief executive. Hojer is bij het concern de opvolger van Sven Seidel, die volgens Lidl is vertrokken wegens een verschil van visie op de strategie van de onderneming. Seidel, een gewezen topman van Porsche Consulting, heeft Lidl minder dan drie jaar geleid. Hij was immers zelf de opvolger van Karl Heinz Holland, die in maart drie jaar geleden wegens een verschil in strategische visie bij Lidl was vertrokken. Lidl staat vooral in eigen land onder toenemende druk. Volgens waarnemers genoot Seidel niet langer de steun van Klaus Gehrig, topman van de Schwarz-Gruppe, eigenaar van de Duitse retailgroep.

De Duitse autobouwer Volkswagen houdt vast aan zijn engagementen in Rusland. Dat heeft Matthias Müller, topman van het Duitse concern Volkswagen, tijdens een ontmoeting van de Russische president Vladimir Poetin gezegd.  Het Duitse autoconcern heeft een fabriek voor auto's en motoren in Kaluga, ongeveer 170 kilometer ten zuidwesten van Moskou, maar het concern wordt op de Russische markt door de economische crisis geconfronteerd met een dalende verkoop. Het bedrijf verkocht vorig jaar in Rusland 1,4 miljoen wagens. Vijf jaar geleden was nog een piekverkoop van 3 miljoen auto’s gemeld. Müller herhaalde echter dat Rusland op langere termijn één van de belangrijkste groeimarkten blijft.

De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 62,61 miljard Deense kroon of 8,34 miljard euro gerealiseerd, tegenover 65,35 miljard kroon inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde van 4,29 miljard kroon naar 3,88 miljard kroon. Vooral een aantal desinvesteringen wogen volgens het bedrijf op de resultaten. In totaal produceerde de groep tijdens de laatste drie maanden van het voorbije jaar een volume van 116,9 miljoen hectoliter, tegenover 120,3 miljoen euro het vierde kwartaal van het jaar voordien. Cees ‘t Hart, chief executive van Carlsberg, stelde dat het bedrijf een goed jaar achter de rug heeft, ondanks moeilijke omstandigheden in Rusland.

De Franse bank BNP Paribas heeft een budget van 3 miljard euro voorzien om de digitalisering tegen het einde van dit decennium verder door te zetten. Daarmee worden de digitale investeringen van de Franse groep met 50 procent opgedreven. Daarbij zullen de noordelijke markten Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië extra aandacht genieten. Dat heeft Jean-Laurent Bonnafé, topman van BNP Paribas, gezegd. De verdere digitalisering van de activiteiten is noodzakelijk om beter aan de verzuchtingen van de klanten te kunnen beantwoorden, maar moeten ook helpen om belangrijke besparingen te realiseren. Daarbij zal onder meer het kantoornetwerk van de groep worden afgeslankt.

In Panama heeft de politie een inval gedaan bij het advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat talloze bedrijven en familiale groepen zou hebben geassisteerd bij het organiseren van fiscaal gunstige offshore constructies. Mossack Fonseca was één van de centrale namen die in de Panama Papers naar voor kwamen. Zakenpartners Ramon Fonseca en Jürgen Mossack werden meegenomen voor verhoor. De inval van de politie had echter te maken met de mogelijke betrokkenheid van het advocatenkantoor bij omkooppraktijken rond het Braziliaanse olieconcern Petrobras. Onderzocht wordt of Mossack Fonseca betrokken zou zijn geweest bij eventuele betalingen van smeergeld aan de Panamese president Juan Carlos Varela.

In de Verenigde Staten heeft Daniel Tarullo ontslag genomen als bestuurder van de Federal Reserve. Een reden voor zijn vertrek heeft Tarullo, die bij de Federal Reserve verantwoordelijk was voor het bankentoezicht, niet gegeven. Tarullo was acht jaar geleden door toenmalig Amerikaans president Barack Obama benoemd. Hij volgde bij het bankentoezicht een streng beleid. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil echter de regelgeving voor de banken opnieuw versoepelen. Trump had daarbij ook al te kennen gegeven het bankentoezicht bij Tarullo weg te willen halen en toe te vertrouwen aan een nieuwe vice-voorzitter van de Federal Reserve, waarvoor nog een vacature openstaat.

Bij het farmaceutische bedrijf Omega Pharma hebben directie en vakbonden een akkoord bereikt over een sociaal plan. Daarin is voorzien dat er een dertigtal banen worden geschrapt. Bij de aankondiging van een sanering begin december bij Omega Pharma was nog gewag gemaakt van vijfenveertig tot tachtig ontslagen. Bij Omega Pharma, dochter van de Amerikaanse groep Perrigo, werken op dit ogenblik nog 231 mensen. Het aantal ontslagen kon worden beperkt omdat Etixx, het sportmerk van Omega Pharma, kon worden verkocht aan Marc Coucke. Daarnaast konden ook een aantal banen worden overgeheveld naar het distributiebedrijf Eurogenerics. Tenslotte was er ook een natuurlijk verloop.

In Oostenrijk heeft een federaal rechter de aanleg van een derde landingsbaan voor de luchthaven Wenen-Schwechat verboden. De rechter merkte op dat de landingsbaan weliswaar een economische meerwaarde biedt, maar dat voordeel weegt volgens hem niet op tegen de negatieve impact die de activiteiten zouden hebben op het leefmilieu. Daarbij werd gewezen op de emissies van de vliegtuigen, die zouden bijdragen tot de opwarming van de aarde. Experts hadden berekend dat de bouw en de exploitatie van de landingsbaan de emissies van de transportsector in Oostenrijk met 2 procent zouden doen toenemen. Oostenrijk heeft zich geëngageerd om die impact tegen eind dit decennium met 2,25 procent terug te dringen.

Het bedrijf Lotus Bakeries, producent van biscuits, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 507 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Indien geen rekening wordt gehouden met overnames, zou een groei met 11 procent zijn gemeld. De nettowinst steeg met 36,9 procent tot 62,5 miljoen euro. De positieve cijfers zijn te danken aan de verdere internationale groei van speculoospasta en speculoos en aan de bijdrage van de afdeling natuurlijke snacks zonder toegevoegde suikers. Het voorbije jaar werden wereldwijd 6,2 miljard exemplaren van Lotus Speculoos verkocht. Ook wordt gewag gemaakt van een exponentiële groei van speculoospasta in het Midden-Oosten.

Het materialenbedrijf Umicore investeert dit jaar tussen 20 miljoen euro en 25 miljoen euro om de milieuprestatie van zijn recyclagefabriek in Hoboken te verhogen. Dat heeft Marc Grynberg, topman van Umicore, gezegd. Door een herstelling aan het dak van de loodraffinaderij was onlangs loodstof vrijgekomen en werden bij kinderen in de buurt hogere loodwaarden opgetekend. Grynberg benadrukte dat het bedrijf er alles wil aan doen om de emissies van de fabriek te beperken. Umicore investeerde de de voorbije vijfendertig jaar meer dan 200 miljoen euro om de uitstoot in Hoboken te verlagen. Grynberg merkte op dat de problemen ook bij de werknemers van Umicore bijzonder gevoelig liggen.

Meer Nieuws

13:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.