12-02-17

Nieuwsoverzicht

Autofabrikant Ford investeert 1 miljard dollar in de startup Argo Artificial Intelligence, die geleid wordt gewezen experts van technologiebedrijven zoals Google en Uber. Argo heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologieën voor zelfrijdende wagens. Ford wordt door zijn investering de grootste aandeelhouder van de startup. Het budget wordt gespreid over een periode van vijf jaar en zou moeten leiden tot een toepassing voor de zelfrijdende auto’s die Ford op dat ogenblik op de markt wil brengen. De software zal mogelijk ook in licentie ter beschikking worden gesteld van andere bedrijven. Ford verwacht vooral op de taximarkt een grote ontwikkeling van zelfrijdende wagens.

De aandeelhouders van de Britse pubketen Punch Taverns hebben ingestemd met het overnamebod van de Nederlandse groep Heineken. Dat heeft Heineken bekend gemaakt. De overeenkomst moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd, maar Heineken zegt te verwachten dat de transactie tegen het midden van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Half december werd aangekondigd dat Heineken een bod van 305 miljoen pond had gedaan op Punch Taverns, dat in Groot-Brittannië ongeveer 1.900 pubs bezit. Ook Heineken zelf heeft met het merk Star Pubs & Bars in het land al een netwerk van 1.049 uitbatingen. Heineken wordt door de transactie de derde grootste uitbater van Britse pubs.

Het Waalse farmabedrijf MDxHealth heeft in de Verenigde Staten met de overheid een akkoord gesloten om gedurende vijf jaar zijn prostaatkankertest Confirm-MDx aan gepensioneerde militairen ter beschikking te stellen. Door het akkoord zal de Amerikaanse overheid de test voortaan terugbetalen. Jaarlijks worden bij de patiënten meer dan 200.000 prostaatbiopsieën uitgevoerd. Daarbij zouden elk jaar ongeveer 12.000 positieve diagnoses moeten worden gesteld. De aandoening is volgens de overheid het kankertype dat het vaakst bij gepensioneerde militairen moet worden geregistreerd. Met de test van MDxHealth kan een groot aantal biopsieën echter worden vermeden.

De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een verlies geleden van 13,6 miljard euro, waarvan 13,2 miljard euro door uitzonderlijke posten. De verliescijfers komen niet als een verrassing. De bank nam eerder al een voorziening van ruim 13 miljard euro op de verkoop van risicovolle leningen. Indien geen rekening wordt gehouden met de bijzondere posten, zou een verlies zijn geboekt van 325 miljoen euro, tegenover een winst van 325 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 10,6 procent tot 4,2 miljard euro. De jaaromzet daalde met 0,3 procent tot 18,8 miljard euro. Daarbij werd een verlies geboekt van 11,8 miljard euro.

Het Noorse bedrijf Kebony, producent van ecologisch hardhout, is in Kallo gestart met de bouw van zijn tweede fabriek. Het bedrijf zegt voor de Antwerpse haven gekozen te hebben wegens de interessante aanvoerroute en de Vlaamse financiële belangstelling. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 19 miljoen euro. De Participatiemaatschappij Vlaanderen investeert 6,6 miljoen euro in Kebony, in ruil voor een belang van 11 procent in het bedrijf. Kebony krijgt ook een achtergestelde lening van 4 miljoen euro. De eerste fabriek van Kebony werd negen jaar geleden in Skien, in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo, opgestart. Beide fabrieken hebben een capaciteit van 20.000 kubieke meter per jaar.

Het Britse concern Reckitt Benckiser - eigenaar van merken zoals Strepsils, Nurofen en Durex - neemt het Amerikaanse bedrijf Mead Johnson Nutrition, producent van babyvoeding, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard dollar. Dat heeft Reckitt Benckiser bekend gemaakt. Met de transactie kan het Britse concern vooral zijn positie op de Aziatische markt voor babyvoeding, die een sterke groei kent, versterken. Mead Johnson realiseert een jaaromzet van 3,7 miljard dollar, waarvan de helft in het Verre Oosten wordt gerealiseerd. Mead Johnson werd al lange tijd als een overnameprooi omschreven, maar daarbij was vooral naar voedingsconcerns zoals Danone of Nestlé gekeken.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 51,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13,1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 19,5 procent naar 3,5 miljard euro. In totaal heeft Renault vorig jaar 3,2 miljoen auto’s verkocht. Dat betekende tegenover het jaar voordien een groei met 13,1 procent, die vooral werd gerealiseerd in Europa, India en Iran. Renault is er door de prestaties van het voorbije jaar ook in geslaagd PSA Peugeot-Citroën als grootste autofabrikant van Frankrijk van de troon gestoten. Renault zei ook voor dit jaar een verdere groei te verwachten. Over vijf jaar wil Renault een omzet van 70 miljard euro realiseren.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 2,53 miljard euro, tegenover een negatief verlies van 197 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. Er wordt wel opgemerkt dat de bank een bedrag van 2,45 miljard euro heeft moeten boeken voor slechte leningen, tegenover 577 miljoen euro de laatste drie maanden van het jaar voordien. Monte dei Paschi wordt al meer dan vijf jaar met zware financiële problemen geconfronteerd, te wijten aan een combinatie van oplopende wanbetalingen op leningen, dure derivatentransacties, chronisch lage winstgevendheid, hoge kosten en magere kapitaalbuffers.

In Nederland wordt de bouw van een bioraffinaderij voorzien. Daarover werd recent een princiepsakkoord ondertekend door de bedrijven AkzoNobel, RWE en Avantium, het Nederlandse Staatsbosbeheer en het regionale samenwerkingsverband Chemport Europe. De bioraffinaderij zou worden ingeplant op het Chemie Park Delfzijl. Financiële details over het project werden niet bekend gekend. In de centrale zal een proces, ontwikkeld door Avantium, worden gebruikt. Daarbij worden houtsnippers met behulp van zoutzuur omgezet in glucose en lignine. Staatsbosbeheer levert de houtsnippers. AkzoNobel is verantwoordelijk voor onder meer de benodigde infrastructuur en nutsvoorzieningen en de leveringen van zoutzuur.

Het Duitse bedrijf Puma, producent van sportartikelen, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 68 procent toe tot 62,4 miljoen euro. Volgens Puma kon in alle regio's een hogere verkoop worden gemeld. Vooral op de Europese markt werden naar eigen zeggen goede prestaties geleverd. Maar ook China zou een belangrijke bijdrage tot de positieve resultaten hebben geleverd. Het bedrijf zegt te verwachten dat deze positieve trend ook dit jaar zal kunnen worden verder gezet. De resultaten van het voorbije jaar werden wel ondersteund door het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen.

In België heeft ecommerce het voorbije jaar een omzet van ruim 9 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 13,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie BeCommerce. Opgemerkt wordt dat de Belgische ecommerce niet alleen voor de eerste keer voor meer dan 9 miljard euro heeft verkocht en daarmee ook een nieuw record heeft laten optekenen, maar tevens wordt erop gewezen dat de sector in geen enkel ander Europees land een grotere groei kent dan in België. Er wordt dan ook aangevoerd dat de Belgische ecommerce een belangrijke inhaalbeweging heeft gemaakt tegenover de buurlanden. Inmiddels doet 76 procent van de Belgische consumenten aan ecommerce.

Informaticaverstrekker Thomson Reuters heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De achteruitgang is echter te wijten aan negatieve wisselkoerseffecten. Wanneer met die schommelingen geen rekening wordt gehouden, zou een lichte omzetgroei zijn gemeld. De kwartaalwinst daalde echter met 32 procent tot 294 miljoen dollar. Die achteruitgang moet worden toegeschreven aan een buitengewone last van 212 miljoen dollar die werd genomen voor een reorganisatie, waarbij wereldwijd ongeveer tweeduizend banen moeten worden geschrapt.

Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 42,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 16 procent tot 2,4 miljard dollar. De productie liep met bijna 5 procent op tot 2,46 miljoen vaten per dag. Het bedrijf zegt geprofiteerd te kunnen hebben van de herstellende olieprijzen, de gestegen productie en kostenbesparingen. Total kondigde verder aan het volgende anderhalf een beslissing zal worden genomen over een mogelijke start van tien nieuwe projecten in landen zoals Nigeria, Angola en Argentinië, net zoals een investering van 2 miljard dollar in een groot gasproject in Iran.

Het Franse drankenconcern Pernod Ricard heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,06 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent. Indien geen rekening wordt gehouden met negatieve wisselkoersen, zou een omzetgroei met 4 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst kende een groei met 3 procent tot 924 miljoen euro. Volgens het concern was de omzetgroei vooral te danken aan een sterke groei in de Verenigde Staten, het Ierse whiskeymerk Jameson en innovaties. Daarnaast wordt gewezen op hogere omzetten in China en Rusland. Ook werden positieve cijfers gemeld bij de dochtermerken Absolut, Martell en Chivas.

De Europese Commissie heeft voorgesteld voor de antidumpingheffingen op Chinese zonnepanelen geleidelijk te laten uitdoven. Met de heffingen werden vier jaar geleden de oneerlijke concurrentie uit China gecounterd. De heffingen zouden nog slechts voor een periode van anderhalf jaar verlengd worden in plaats van nog eens twee jaar. De Europese Commissie wil Europese fabrikanten beschermen, maar zegt ook rekening te willen houden met de consument, die bij zijn aankopen de meest gunstige tarieven wil aangeboden krijgen. De lidstaten van de Europese Unie moeten het voorstel nog goedkeuren. Binnen de Europese Unie was al langer verdeeldheid over de heffingen op de Chinese zonnepanelen.

Meer Nieuws

11:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.