14-02-17

Nieuwsoverzicht

China wil dit jaar 3,4 miljoen mensen uit arme gemeenschappen verhuizen naar meer ontwikkelde regio’s. De operatie vormt een onderdeel van de campagne die de Chinese overheid heeft opgezet om de armoede te bestrijden. Dat heeft de Chinese National Development and Reform Commission (NDRC) bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat vorig jaar 2,49 miljoen mensen werden geherlocaliseerd. Daarmee werden de doelstellingen van vorig jaar gehaald. China wil tegen het einde van dit decennium de armoede volledig hebben overwonnen. Eind vorig jaar woonden nog 45 miljoen Chinezen in armoedige omstandigheden, vaak in regio’s zonder verharde wegen, drinkbaar water of elektriciteit.

De Japanse brouwer Kirin neemt sectorgenoot Mandalay Brewery uit Myanmar over. Dat heeft Kirin bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van verscheidene honderden miljoenen yen. Met de overname wil Kirin zijn aanwezigheid in de regio Asia-Pacific verder versterken. Kirin neemt de brouwerij, gelegen in de stad Mandalay, over van de groep Myanmar Economic Holdings, die door het leger van het land wordt gesteund. Kirin kocht twee jaar geleden ook lokaal marktleider Myanmar Brewery. Na de nieuwe transactie controleert Kirin ongeveer 90 procent van de biermarkt van Myanmar. Verwacht wordt dat Kirin ook een bod zou willen doen op Saigon Beer Alcohol Beverage in Vietnam.

Het staalconcern Aperam wil een notering op de beurs Euronext in Brussel. Dat heeft Aperam, dat zes jaar geleden van ArcelorMittal werd afgesplitst, bekend gemaakt. Na de afsplitsing kreeg het bedrijf een notering op Euronext in Amsterdam, Parijs en Luxemburg. Het bedrijf wil daaraan nu een notering in Brussel toevoegen. Met de operatie hoopt Aperam, producent van roestvrij staal, naar eigen zeggen zijn bekendheid op de Belgische markt vergroten. Aperam heeft verschillende productielocaties in België, waar het concern ruim 1.750 medewerkers telt. Het bedrijf heeft sinds de afsplitsing van ArcelorMittal in België ook al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd.

De Duitse farmagroep Stada Arzneimittel heeft van twee partijen niet bindende overnamebiedingen ontvangen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De kandidaat-overnemers zijn de investeerders Cinven en Advent International. Stada Arzneimittel voegde eraan toe dat beslist werd om met beide geïnteresseerde partijen gesprekken op te starten. Dat moet de kandidaten volgens het Duitse bedrijf toelaten hun strategische concepten te verduidelijken, zodat Stada Arzneimittel de potentiële meerwaarde van een eventueel bod kan beoordelen. Stada Arzneimittel is gevestigd in Bad Vilbel en is producent van onder meer hoestdranken en zonnebrandcrèmes. Het bedrijf boekt een omzet van 2,1 miljard euro.

In de Verenigde Staten neemt de farmagroep Allergan, producent van onder meer botox, zijn sectorgenoot Zeltiq Aesthetics over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 2,5 miljard dollar gemoeid. Zeltiq is vooral bekend van het concept CoolSculpting, een procedure die de vetcellen afbreekt en daarmee de patiënt helpt afslanken. Verwacht wordt dat de overname tijdens de tweede helft van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Zeltiq boekte twee jaar geleden een omzet van ongeveer 255 miljoen dollar. Het bedrijf werd opgericht door twee wetenschappers van de Harvard University en is volgens Allergan actief op een markt die een totale waarde heeft van 4 miljard dollar.

Dubai wil volgende zomer starten met de inzet van vliegende auto’s. Dat heeft de Roads and Transport Authority (RTA) van het emiraat bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat inmiddels een succesvolle test werd uitgevoerd, waarbij een passagier met een autonoom vliegend vehikel kon worden vervoerd. Met de vliegende auto, die werd ontwikkeld in samenwerking met het Chinese bedrijf Ehang, heeft Dubai naar eigen zeggen een wereldprimeur gerealiseerd. Het toestel kan een vlucht van dertig minuten maken en zou een topsnelheid van 160 kilometer per uur kunnen halen. Om de veiligheid te garanderen werd de vliegende auto met voldoende propellers uitgerust om een defecte aandrijving op te vangen.

De Amerikaanse holding Restaurant Brands International (RBI) - het moederbedrijf van de ketens Burger King en Tim Hortons - heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,11 miljard dollar, tegenover 1,06 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 443 miljoen dollar naar ruim 512 miljoen dollar. De jaaromzet steeg van 4 miljard dollar naar 4,1 miljard dollar, terwijl de winst van 1,7 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar steg. Daniel Schwartz, chief executive van RB International, wees erop dat zowel Burger King als Tim Hortons het voorbije jaar een omzetgroei konden melden. De twee ketens hebben nu samen meer dan twintigduizend filialen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft een bod gedaan op een belang van 32 procent in zijn Mexicaanse sectorgenoot Aeromexico. Dat heeft de Amerikaanse maatschappij bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 590 miljoen dollar. Delta Air Lines had bijna anderhalf jaar geleden een belang van 4,2 procent genomen in Aeromexico. Toen al waren plannen aangekondigd om die participatie op termijn verder uit te breiden. De Amerikaanse maatschappij heeft bovendien nog een optie op een bijkomend belang van 12,8 procent. Daardoor zou Delta Air Lines een belang van 49 procent in het Mexicaanse luchtvaartbedrijf kunnen verwerven.

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium wil met een notering op de beurzen van Amsterdam en Brussel een bedrag van 100 miljoen euro ophalen. De operatie zou nog dit kwartaal plaatsvinden. Bij de beursgang zou minstens 10 procent van de nieuwe aandelen bestemd zijn voor particuliere beleggers in Nederland en België. Avantium zou tot driekwart van de bijkomende financiële middelen willen gebruiken voor de uitbouw van de nieuwe fabriek die het bedrijf in samenwerking met het Duitse chemieconcern Basf in het Antwerpse havengebied wil bouwen voor de productie van furaandicarbonzuur, een grondstof voor de productie van plastic verpakkingen op basis van plantaardige materialen.

Het alternatieve taxibedrijf Airbnb is in een vergevorderd stadium om de Canadese groep Luxury Retreats over te nemen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar een aantal bronnen maken gewag van een investering tussen 200 miljoen dollar en 300 miljoen dollar. Daarmee zou Luxury Retreats de grootste overname uit de geschiedenis van Airbnb worden. Door de transactie kan Airbnb zijn aanbod met een portfolio luxueuze accommodaties uitbreiden. Het Canadese bedrijf biedt ongeveer vierduizend luxeverblijven aan in onder meer Sint Maarten, Barbados, Maui, Californië en Necker Island. Luxury Retreats neemt op de verhuur een commissieloon van 20 procent.

In Zuid-Korea heeft de speciale aanklager voor de tweede keer Jay Y. Lee, topman van Samsung, ondervraagd. Lee wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal, waarbij ook de Zuid-Koreaanse president Park-Guen-Hye in opspraak is gekomen. Lee wordt verdacht van omkoping. Hij zou een bedrag van 35 miljoen euro hebben geschonken aan zakelijke entiteiten die door een vriendin van de president worden gecontroleerd. In ruil zou Samsung de toelating hebben gekregen om een controversiële fusie door te zetten. Lee zegt echter onschuldig te zijn. In januari had de speciale aanklager een arrestatiebevel voor Lee gevraagd, maar dat werd door de rechtbank verworpen.

De Nederlandse kledingwinkelketen Zeeman gaat vier vestigingen in België sluiten. Dat hebben de vakbonden bevestigd. De getroffen vestigingen bevinden zich in Messancy, Habay en Salzinnes in Wallonië en Lanaken in Limburg. Een twintigtal werknemers zou door de sluitingen getroffen worden. Er wordt wel opgemerkt dat de betrokkenen een nieuwe functie in een andere vestiging van de keten hebben gekregen. De Nederlandse keten heeft in België een netwerk bijna 280 winkels uitgebouwd. De directie zou in zijn motivatie voor de sluiting verwijzen naar economische redenen. De Waalse winkels zouden niet rendabel zijn, terwijl in Lanaken een tweede filiaal op een betere locatie werd geopend.

De Nederlandse brouwer Heineken neemt de Braziliaanse biermerken van de Japanse drankengroep Kirin over. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt. De transactie heeft een waarde van 664 miljoen euro. Kirin is in Brazilië actief met de merken Schin en Devassa, met zegt eraan te twijfelen of die activiteiten op eigen kracht winstgevender kunnen worden. Daarbij wordt gewezen op de problemen van de Braziliaanse economie en de sterke concurrentie op de lokale drankenmarkt, die door het Belgisch-Braziliaanse AB InBev wordt gedomineerd. Heineken is al in Brazilië operationeel en staat daarmee volgens Kirin sterker om Schin en Devassa verder te laten groeien.

Een rechter in Washington heeft bepaald dat de aanleg van het laatste stuk van de controversiële Dakota-pijpleiding voor olietransport gewoon kan doorgaan. De Standing Rock Sioux en de Cheyenne River Sioux, eigenaars van gebieden die door de pijpleiding zullen worden doorkruist, hadden zich tegen de werken verzet. Daarbij werd verwezen naar religieuze ceremonies en heilige gronden. De bezwaren van de indianen werden door de rechter echter afgewezen. Onder vorig president Barack Obama was de aanleg van de pijpleiding geblokkeerd. Zijn opvolger Donald Trump besloot echter per decreet dat de leiding toch kan worden aangelegd. Met de werken is een investering gemoeid van 3,8 miljard dollar.

Het plan van Marine Le Pen om de euro te verlaten, zou Frankrijk meer dan 30 miljard euro per jaar kosten. Dat is het equivalent van het jaarlijkse budget voor het Franse ministerie van defensie. Dat heeft François Villeroy de Galhau, president van de Franse centrale bank, gemeld. Een vertrek uit de euro zal volgens hem immers de kredietrente gevoelig opdrijven. Hij wees er daarbij op dat de rente op Franse staatsleningen sinds de invoering van de euro met 1,5 procent is gedaald. Ook benadrukte hij dat de euro ervoor heeft gezorgd dat Frankrijk de inflatie heeft kunnen beperken. Hij voerde nog aan dat de meeste landen met de euro goede economische prestaties laten optekenen.

Meer Nieuws

07:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.