15-02-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie zal zich niet mengen in het dossier van de geluidsnormen die het Brusselse gewest aan het vliegtuigverkeer wil opleggen. Dat heeft de Europese Commissie gezegd in een reactie op bemerkingen van Kris Peeters, Belgisch minister van werk, die van procedurefouten gewag had gemaakt omdat de strengere wetgeving niet bij de Europese Unie was aangegeven. De Europese Commissie zegt echter geen indicatie te vinden dat de Brusselse wetgeving over de geluidsnormen een obstakel zou zijn voor de Europese regels. Door de beslissing van de Europese Commissie wordt de druk op de Belgische politiek - die nu zelf een oplossing moet vinden - verhoogd.

Het Franse mineralenbedrijf Imerys koopt talk uit Afghaanse mijnen in een gebied dat in handen is van de taliban. Dat heeft de Franse krant Le Monde gemeld. Imerys overtreedt met de import geen regels, want de Afghaanse talk wordt niet door een embargo geraakt. De voorraden zijn echter afkomstig van talkmijnen uit het district Khogyani, dat door de taliban en Daesh wordt gecontroleerd. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de mijnbedrijven door de taliban worden afgeperst om hun strijd tegen de Afghaanse regering te financieren. Imerys heeft nu aangekondigd een nieuwe audit te laten uitvoeren bij de Afghaanse talkleveranciers. De leveringen zullen worden herbekeken.

De Vlaamse ondernemer Marc Coucke koopt een belang van iets minder dan 10 procent in SnowWorld, de grootste uitbater van overdekte skipistes in Nederland. Met de transactie was een bedrag gemoeid van ongeveer 2,5 miljoen euro. Een gedeelte van het het belang nam Coucke over van het investeringsvehikel Value8 van de Nederlandse ondernemer Peter Paul de Vries. Value8 heeft zijn belang in SnowWorld van 20,1 procent naar 12,7 procent teruggebracht. Het investeringsvehikel zou met de verkoop de tegenvallende resultaten van vorig jaar willen opvangen. SnowWorld is de eerste investering van Marc Coucke in Nederland. SnowWorld baat skiparken uit in Zoetermeer en Landgraaf met in totaal acht pistes.

De tuchtrechtbank voor magistraten in Gent heeft openbaar aanklager Peter Van Calster van ambtswege ontslagen. Van Calster, die in Antwerpen naam maakte als fraudejager in de diamantwereld en in andere grote fraudezaken, moet opstappen omdat hij zijn hiërarchie miskende. Toen hij vermoedens kreeg dat zijn telefoon door het gerecht illegaal werd afgeluisterd, probeerde hij daarvoor zelf bij de telecomoperatoren bevestiging te vinden. Daarmee zou hij zijn bevoegdheden hebben overschreden. Van Calster heeft echter al te kennen gegeven in beroep te gaan tegen zijn ontslag. Van Calster was voorstander van een strafrechterlijke vervolging van diamantfraude en verzette zich tegen minnelijke schikkingen.

Het Franse autoconcern PSA Peugeot-Citroën onderzoekt de mogelijke overname van zijn Duitse sectorgenoot Opel, dochter van de Amerikaanse groep General Motors. Dat heeft het Franse autoconcern bekend gemaakt. De gesprekken over een overname van de Europese divisie van General Motors, die ook het Britse merk Vauxhall omvat, zijn al in een vergevorderd stadium. Het is echter niet zeker dat een akkoord rond een overname kan worden bereikt. Door de transactie zou een groep ontstaan die op de Europese automarkt een aandeel van 16 procent heeft. PSA Peugeot-
Citroën zou door de transactie na Volkswagen de grootste autobouwer van Europa worden en Renault naar de derde plaats verdringen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba moet een afschrijving van 6,26 miljard dollar boeken op zijn Amerikaanse nucleaire divisie. Dat heeft Toshiba bekend gemaakt. Toshiba nam elf jaar geleden het Amerikaanse bedrijf Westinghouse, bouwer van kerncentrales, over voor een bedrag van 5,4 miljard dollar. De interesse in nucleaire energie heeft na de ramp met de kerncentrale van Fukushima echter een grote terugval gekend. Bovendien werd ook de overname van Stone & Webster, een andere fabrikant van nucleaire centrales, door Westinghouse twee jaar geleden een tegenvaller. Shigenori Shiga, bestuursvoorzitter van Toshiba, heeft zijn functie neergelegd.

In Nederland heeft winkelketen The Phone House het faillissement aangevraagd. Dat heeft Relevant Holdings, eigenaar van de keten, bekend gemaakt. De winkelketen ging de jongste periode gebukt onder tegenvallende resultaten, terwijl ook gewezen wordt op de toegenomen concurrentie. De faillissementsaanvraag heeft betrekking op de zeventig eigen winkels van Relevant Holdings en een aantal online filialen. De vierenzeventig franchisewinkels blijven buiten de aanvraag. Er werd wel bekend gemaakt dat de getroffen winkels, waar in totaal meer dan achthonderd mensen werken, voorlopig geopend blijven. Drie jaar geleden werden al eens vijftig winkels van de groep gesloten.

De Canadese groep McCain, wereldwijd de grootste producent van frieten en aardappelspecialiteiten, investeert 175 miljoen euro in de uitbreiding van zijn vestiging in Leuze-en-Hainaut. De vestiging was oorspronkelijk een fabriek van aardappelgroep Lutosa, die vier jaar geleden door McCain werd overgenomen. Sindsdien heeft McCain al ruim 70 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. De bijkomende middelen zullen worden geïnvesteerd in de bouw van een vierde productielijn voor diepvriesfrieten. Tegen volgend jaar zal de fabriek, waar nu al ruim 630 mensen werken, nog eens tachtig banen creëren. McCain heeft in Leuze de grootste fabriek voor de productie van aardappelspecialiteiten van de wereld.

In de Verenigde Staten breekt de ziekteverzekeraar Aetna de geplande fusie met zijn rivaal Humana af. Een Amerikaanse rechtbank had immers geoordeeld dat de samensmelting een onaanvaardbare impact zou hebben op de concurrentie. Aetna moet door de beslissing aan Humana ook een schadeloosstelling van 1 miljard dollar betalen. Aetna en Humana hadden ruim anderhalf jaar geleden een fusie, met een waarde van 37 miljard dollar, bekend gemaakt. Kort daarna kondigden ook hun sectorgenoten Anthem en Cigna een samensmelting aan. Omdat die operaties de concurrentie op de markt gevoelig zou beknotten, besliste het Amerikaanse ministerie van justitie beide fusies te verbieden.

Het entertainmentconcern Walt Disney heeft de samenwerking met de Zweedse vlogger Felix Kjellberg stopgezet. Kjellberg opereerde op het internet onder de naam PewDiePie en verzamelde op zijn kanaal op YouTube 53 miljoen abonnees. PewDiePie werd beschouwd als de populairste blogger ter wereld en had een contract met Maker Studios van Disney. Kjellberg maakte faam met provocerende clips, maar werd door Disney geschrapt omdat de man een aantal producties met antisemitisch grappen en nazi-afbeeldingen had geplaatst. Kjellberg verdiende vorig jaar met zijn online video-activiteiten nog 15 miljoen dollar. Om gelijkaardige feiten werd de vlogger vorig jaar door Disney ook al eens tijdelijk geschorst.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook werkt aan overeenkomsten met grote muzieklabels om zijn gebruikers toegang te bieden tot video’s met auteursrechtelijk beschermde muziek. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. De grootste aanbieder van auteursrechtelijk beschermde muziek in video’s is YouTube, eigendom van Google. De muzieklabels zouden echter niet altijd zijn te spreken over de manier waarop Facebook omspringt met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Facebook zou de labels hebben beloofd piraterij hard te zullen aanpakken, terwijl de labels ook uitzicht zouden krijgen op een gedeelte van de advertentie-inkomsten. Op Facebook wordt elke dag meer dan 100 miljoen euro video bekeken.

Het Finse bedrijf HMD Global zal mogelijk een nieuwe versie van de Nokia 3310 op de markt brengen. Dat heeft de nieuwssite Venturebeat gemeld. Het toestel zou vooral bedoeld zijn voor telefoongesprekken en tekstberichten en zou tegen een prijs van 59 euro op de markt worden gebracht. De originele versie van de Nokia 3310 werd bij de start van de eeuw op de markt gebracht en groeide uit tot één van de meest succesvolle mobiele telefoons ter wereld. Nokia was toen ook de belangrijkste telefoonfabrikant van de wereld, maar verloor geleidelijk aan zijn marktaandeel. De telefoon-activiteiten werden uiteindelijk overgenomen door Microsoft, dat de merknaam Nokia vorig jaar aan HMD Global verkocht.

De Amerikaanse fastfoodketen Burger King start dit jaar zijn activiteiten op de Belgische markt. Tijdens de zomer zal een eerste filiaal zijn deuren openen in Namen. In de maanden daarop zullen nog een zestal andere restaurants worden geopend. Door de hevige concurrentiestrijd tussen McDonald’s en Quick heeft Burger King er lang van weerhouden zich op de Belgische markt te begeven. Het voorbije jaar heeft investeerder Kharis Capital, Europees franchisehouder voor Burger King, echter de Belgische groep Quick overgenomen. Daarom wil Kharis een aantal filialen Quick onder de naam Burger King uitbaten. Op termijn zou Burger King in België denken aan een honderdtal restaurants.

De Britse groep Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 4 miljard pond, tegenover een winst van 84 miljoen pond het jaar voordien. Rolls-Royce heeft daarmee naar eigen zeggen het slechtste jaarresultaat uit zijn geschiedenis moeten boeken. De oorzaak van de tegenvallende resultaten worden gedeeltelijk gezocht bij de verzwakking van het Britse pond, aangezien een groot deel van de kosten in dollar en euro moeten worden afgerekend. Daarnaast is er ook een boete van 671 miljoen pond die het bedrijf voor een corruptiezaak in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Brazilië diende te betalen. De omzet steeg met 9 procent naar 15 miljard pond.

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 1,2 miljard euro het jaar voordien. Michelin zegt daarbij vooral te hebben kunnen profiteren van het herstel van de automarkt in Europa. Vooral in Frankrijk kon een heropleving worden gemeld. De omzet liep met 1,4 procent terug tot 21 miljard euro. In volumes kon een een groei met 2,1 procent worden gemeld. Op de markt voor personenwagens kon een volumetoename met 3 procent worden geregistreerd. Het bedrijf heeft verder bekend gemaakt de prijzen van zijn banden met 8 procent te verhogen. Dat is naar eigen zeggen nodig om de hogere grondstoffenprijzen op te vangen.

Meer Nieuws

09:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.