15-02-17

Grote bevolkingsdichtheid leidt tot langzame levensstijl

De sterkere bevolkingsdichtheid van de grote steden wordt vaak in verband gebracht met een chaotisch en jachtig leven, maar mogelijk kan helemaal het tegenovergesteld worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University. Daarbij wordt opgemerkt dat de grote bevolkingsdichtheid psychologisch tot een trage levenswijze aanleiding geeft, waarbij meer op langere termijn wordt gepland, wat zich volgens de onderzoekers uit in langdurige romantische relaties, gezinnen met minder kinderen en een grotere interesse in opleiding. Deze bevolking hecht volgens de onderzoekers meer aandacht aan kwaliteit dan aan kwantiteit.

“Grote metropolen met een vele inwoners roepen vaak een beeld op van een snelle levensstijl, waarbij de bevolking een koortsachtige en competitief stadsleven leidt of toch minstens tolereert,” benadrukt onderzoeksleider Oliver Sng, psycholoog aan de Arizona State University. “De werkelijkheid ligt echter anders. Een drukke omgeving hoeft niet chaotisch of sociaal problematisch te zijn. Mensen die in een omgeving wonen lijken meer voor de toekomst te plannen. Gegevens van steden uit de hele wereld tonen aan dat een grote bevolkingsdichtheid op een natuurlijke manier samengaat met een trage levensstrategie.”

“Een drukke omgeving zet de inwoners aan om de gratificatie uit te stellen en een trager gedrag te adopteren dat meer op de toekomst is gericht,” betoogt Oliver Sng. Voor een verklaring van het fenomeen moet volgens de wetenschapper naar de evolutie worden gekeken. “In een omgeving met een beperkte bevolkingsdichtheid heerst relatief weinig competitie voor de beschikbare bronnen. Bovendien zijn aan een snelle levensstijl onder deze voorwaarden vooral voordelen en weinig kosten verbonden. Wanneer de bevolkingsdichtheid begint op te lopen, neemt ook de concurrentie voor de beschikbare bronnen en territoria toe.”

“Om in een concurrentiële omgeving succes te slagen, moet meer worden geïnvesteerd in de opbouw van de eigen mogelijkheden,” benadrukt de onderzoeker. “Daardoor zal onder meer het ouderschap worden uitgesteld. Omdat een grotere sociale competitie echter ook de nakomelingen treft, zal anderzijds meer geïnvesteerd worden in de opleiding van kinderen. Een trage strategie - waarbij meer gefocust wordt op de toekomst en kwaliteit de voorkeur krijgt op kwantiteit - zal het reproductieve succes van het individu in een omgeving met een grote densiteit versterken. Wanneer echter met problemen zoals ziekte of dood optreden, wordt meer naar onmiddellijke gratificatie gestreefd en wordt de bevolking meer opportunistisch.”

De onderzoeker benadrukt dat een trage levensstijl in zijn extreme vormen bovendien ook tot problemen zal leiden. “Onder meer kan worden opgemerkt dat in drukke steden zoals New York steeds meer ouders geobsedeerd raken om hun kinderen in de beste kleuterscholen te kunnen inschrijven,” benadrukt Sng. “Een gelijkaardig effect kan worden opgemerkt in opkomende landen met een grote bevolkingsdichtheid, zoals Japan of Singapore.”

Lees Verder

12:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stad |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.