16-02-17

Internet ook steeds meer markt voor autoverkoop

Autobestuurders stappen een geplande aankoop van een nieuwe wagen steeds minder naar de traditionele dealers, maar doen daarentegen steeds vaker een beroep op het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van eBay Advertising bij duizend consumenten in de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat steeds meer consumenten het internet gebruiken om zowel informatie te verzamelen over interessante modellen als om een daadwerkelijke aankoop te verrichten. Redenen voor een online aankoop bleken naar diverse motieven te wijzen, zoals het gebruiksgemak, een grote keuzemogelijkheid, bijkomende opties en interessante prijzen.

“De begindagen van het internet maakten al duidelijk dat het medium als een interessant instrument werd beschouwd om informatie over auto’s op te zoeken,” voeren de onderzoekers aan. “De reële aankoop gebeurde echter tot voor kort nog altijd hoofdzakelijk in de kantoren van de dealer. Het recente onderzoek toont echter aan dat ook in die activiteit een kantelpunt steeds dichterbij komt. Er kon immers vastgesteld worden dat 63 procent van de ondervraagden erkende in de toekomst waarschijnlijk een auto online te zullen kopen. Daarbij bleek de neiging tot online aankopen bij mannen dubbel zo hoog te liggen dan bij vrouwen.

Uit het onderzoek bleek ook nog dat 87 procent van de ondervraagden online vergelijkingen tussen verschillende automodellen maakt en online autobesprekingen raadpleegt. “Dit maakt duidelijk dat het voor de verkopers extreem belangrijk wordt om aan de consument op het gepaste ogenblik de verwachte informatie te verstrekken,” stippen de onderzoekers aan. Wanneer er toch voor een fysieke aankoop wordt gekozen, blijken vrouwen de mogelijkheid van een testrit als belangrijkste motivatie naar voor te schuiven. Mannen zeggen daarentegen bij de dealer vooral de staat van het voertuig te willen controleren. De onderzoekers berekenden nog dat de gemiddelde aankoop van een auto uiteindelijk twee maanden in beslag neemt.

Lees Verder

17:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autoverkoop |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.