16-02-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse internetaanbieder Verizon heeft een voorlopig akkoord bereikt rond de overname van de internetactiviteiten van het technologiebedrijf Yahoo. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Oorspronkelijk was aan de overname een bedrag van 4,8 miljard dollar gekoppeld. De overname was echter in het gedrang gekomen door berichten over een grote cyberaanval, waardoor bij Yahoo de gegevens van meer dan vijfhonderd miljoen gebruikers zouden zijn gesloten. Door die problemen zou de overnameprijs nu echter met 250 miljoen dollar worden verlaagd. De juridische gevolgen van de cyberaanval zouden door beide partijen gezamenlijk worden afgehandeld.

Het Canadese bedrijf Blackberry heeft bij de rechtbank klacht neergelegd tegen zijn Finse sectorgenoot Nokia. Opgemerkt wordt dat Nokia zonder toestemming elf patenten van Blackberry heeft gebruikt. De patenten hebben verband met een breed scala producten rond mobiele netwerken. Blackberry eist een financiële compensatie voor het gebruik van zijn technologie. Blackberry zou een gedeelte van de gecontesteerde bij het begin van dit decennium hebben verworven bij de overname van het failliete technologiebedrijf Nortel. Financiële details over de schadeclaim werden niet meegedeeld. Blackberry zegt echter geen enkele intentie te hebben het gebruik van de technologieën door Nokia te laten verbieden.

Het Europees Parlement heeft de Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) met Canada goedgekeurd. Het akkoord was geblokkeerd geraakt omdat Wallonië en Brussel zich tegen de overeenkomst hadden verzet. Daardoor kon België als enige lidstaat van de Europese Unie het akkoord niet ondertekend. Verdere onderhandelingen hebben uiteindelijk toch tot een overeenkomst geleid. Door de stemming in het Europees Parlement kan het Ceta ook voorlopig in werking treden, in afwachting dat alle nationale en regionale parlementen van de lidstaten het akkoord formeel ratificeren. Naar verwachting kunnen die procedures echter nog een aantal jaren in beslag nemen.

Vlaanderen gaat opnieuw een belangenconflict inroepen om de strengere geluidsnormen voor luchthaven Brussels Airport verder te blokkeren. Daarover zal Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, aan de Vlaamse regering een nieuw voorstel voorleggen. Vlaanderen had eerder al een belangenconflict ingeroepen, maar die procedure loopt tijdens de vierde week van februari af, waarna de strengere normen effectief zouden kunnen worden ingevoerd. Onderhandelingen met het Brusselse gewest hebben voorlopig geen resultaten opgeleverd, maar Ben Weyts hoopt dat met een nieuwe procedure toch voldoende tijd zal kunnen worden gewonnen om in het Overlegcomité een overeenkomst terzake te vinden.

De Duitse aansluiting op de Betuweroute zal een belangrijke vertraging oplopen. Dat heeft Sharon Dijksma, Nederlands staatssecretaris van infrastructuur, bekend gemaakt. Dijksma verwijst daarbij naar het spoortraject van ruim zeventig kilometer tussen Emmerich en Oberhausen. Dat traject moest over vijf jaar klaar zijn, maar de Duitse overheid heeft volgens Dijksma gemeld dat die planning niet langer realistisch is. Gewag wordt gemaakt van vertragingen met de afgifte van bouwvergunningen. De laatste overwinning zal pas over twee jaar worden afgegeven. Pas daarna kan volgens de Duitse autoriteiten opnieuw een betrouwbare deadline voor de opening van de spoorverbinding worden gegeven.

Het Amerikaanse bedrijf MakerBot, gespecialiseerd in driedimensionale druktechnieken, moet opnieuw tot een ontslagronde overgaan. Dat heeft Nadav Goshen, topman van MakerBot, bekend gemaakt. Aangekondigd werd dat 30 procent van de tewerkstelling zou moeten worden geschrapt. Geraamd wordt dat tachtig tot honderd medewerkers zullen worden ontslagen. De operatie wordt de derde grote ontslagronde bij MakerBot op twee jaar tijd. Bij de vorige saneringen werd telkens 20 procent van de banen geschrapt. De ingreep is volgens Goshen noodzakelijk om de kostenstructuur van de onderneming te beperken. MakerBot is vooral operationeel op de educatieve en professionele markt.

Bij een eventuele verkoop van de Duitse autobouwer Opel, dochter van de Amerikaanse groep General Motors, aan de Franse groep PSA Peugeot-Citroën zal met de belangen van alle betrokken partijen rekening worden gehouden. Dat heeft Mary Barra, bestuursvoorzitter van General Motors, ter gelegenheid van een bezoek aan de hoofdzetel van Opel in Rüsselsheim gezegd. De Duitse regering heeft al aangegeven dat bij een eventuele verkoop de nodige garanties voor het personeel zullen dienen te worden gegeven. Omdat er tussen Opel en Peugeot belangrijke overlappingen kunnen worden opgemerkt, vreesden de Duitse vakbonden voor een mogelijke ontslagronde.

Andrew Puzder wordt geen minister van arbeid van de Verenigde Staten. De man was door president Donald Trump als mogelijk minister naar voor geschoven, maar heeft officieel aangekondigd zijn kandidatuur terug te trekken. Binnen de republikeinse partij zou teveel oppositie tegen Puzder zijn gerezen. Andrew Puzder is de topman van de groep CKE Restaurants, maar leeft op bijzonder gespannen voet met de vakbonden en zou volgens critici ook weinig respect tonen voor de werknemers. Hij werd er door een aantal politici en juristen van beticht zijn personeel uit te buiten. De vakbonden hadden de kandidatuur van Puzder dan ook op bijzonder grote kritiek onthaald.

Een eventuele Duitse tolfheffing zal pas door de Europese Commissie worden geëvalueerd wanneer de maatregel officieel wet is geworden. Dat heeft Violeta Bulc, Europees commissaris van transport, gezegd. Verscheidene partijen noemen de beoogde tolheffing discriminerend voor buitenlandse automobilisten en willen dat de Europese Commissie de invoering van de maatregel dan ook blokkeert. Bulc wees er nog op dat er op dit ogenblik geen Europese regeling voor de heffing op personenwagens bestaat, maar benadrukte dat de Europese Commissie geen discriminatie van nationaliteiten zal dulden. Wel zegt Bulc het principe te steunen dat de vervuiler voor zijn gedrag betaalt.

Het energiebedrijf Engie ziet af van twee proefboringen naar aardgas in de Noordzee bij Schiermonnikoog. De beslissing volgt volgens Engie op gesprekken met een aantal betrokkenen en natuurbeschermingsorganisaties. De Nederlandse Raad van State had nochtans beslist dat de boringen konden doorgaan. Engie zegt echter dat het maatschappelijk draagvlak voor de activiteiten de voorbije jaren een sterke verschuiving heeft getoond. Het bedrijf had in de zomer van vorig jaar een vergunning gekregen voor twee proefboringen met tijdelijke platforms op locaties ongeveer vijf en zeven kilometer buiten de kust van Schiermonnikoog in de Waddenzee. Tegenstanders wezen op grote gevolgen voor de natuur.

Bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben de directie en de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit een loonakkoord bereikt. Daarmee komt een einde aan een dispuut dat ruim vier jaar heeft aangesleept en uiteindelijk tot veertien stakingen leidde. Dat heeft Lufthansa bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat voor de 5.400 piloten van het bedrijf een gespreide loonsverhoging van 8,7 procent is voorzien. Voor een aantal operaties zouden ook specifieke arbeidsvoorwaarden kunnen worden voorzien. De maatregel zou de jaarlijkse kosten van Lufthansa met ongeveer 85 miljoen euro verhogen. Onder meer over de pensioenen moet tussen de partijen nog wel een akkoord worden gevonden.

De Belgische verzekeringsgroep Ageas het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 127 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 770 miljoen euro het jaar voordien. Er zijn verschillende verklaringen voor de winstdaling. In eerste instantie wordt gewezen op de tegenvallende resultaten in Groot-Brittannië, waar een verlies van 109 miljoen euro werd geleden. Daarnaast wordt gewezen op een algemene beursmalaise op de Aziatische markt. De grootste impact is echter te wijten aan een schikking rond Fortis, waaruit Ageas is ontstaan. Met die schikking was een bedrag van 1,2 miljard gemoeid. De premie-inkomsten liepen het voorbije jaar met 6 procent op tot 31,7 miljard euro.

In Venezuela heeft de regering het televisie-signaal van de Spaanstalige divisie van de Amerikaanse zender Cable News Network (CNN) opgeschort. De zender werd beticht zich aan oorlogspropaganda schuldig te maken en de vrede en democratische stabiliteit van de Venezolaanse bevolking in het gedrang te brengen. De zender wordt geviseerd voor een reportage over de vermeende illegale verkoop van visa en paspoorten op de Venezolaanse ambassade in Irak, die onder meer zou worden georganiseerd door vicepresident Tareck El Aissami. In een reactie besliste de zender om zijn programma’s op YouTube gratis aan de inwoners van Venezuela aan te bieden.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vorig jaar een productie van 35,8 miljard kubieke meter aardgas gerealiseerd. Dat betekende een daling met 3,24 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de maatschappij, een joint-venture van Shell en ExxonMobil, bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de velden in Groningen een productie van 27,6 miljard kubieke meter aardgas hebben opgeleverd. Een aantal andere onshore gasvelden boekten een productie van 5,5 miljard kubieke meter. Een aantal kleinere offshore gasvelden leverden een volume van 2,7 miljard kubieke meter op. Dit jaar mag in Groningen nog een volume van maximaal 24 miljard kubieke meter gas worden opgehaald.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 20,8 miljard euro, tegenover 20,5 miljard euro het jaar voordien. De nettowinst nam met 2,5 procent toe tot 2,1 miljard euro. In totaal werd een biervolume van ruim 200 miljoen hectoliter geproduceerd. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt vooral profijt te hebben gehaald uit zijn internationale merken, waaronder het Belgische abdijbier Affligem, dat een tweecijferige groei heeft laten optekenen. Daarnaast konden onder meer in Mexico en Vietnam sterkere verkopen worden gerealiseerd. Het concern verwacht ook dit jaar een verdere groei.

Meer Nieuws

10:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.