15-02-17

Vrije tijd mag niet strikt worden gepland

De vrije tijd moet spontaan worden beleefd en mag zeker niet onder een strikte planning lijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University en de Washington University. Uit een reeks studies kon volgens de onderzoekers worden afgeleid dat een overdreven planning van een brede reeks ontspanningsactiviteiten - gaande van een bioscoopbezoek tot een koffiepauze - minder genot oplevert indien de activiteit met een sterke planning gepaard gaat. Een ruwe planning, waarbij de hoofdlijnen van het gebeuren worden vastgelegd, kan volgens de onderzoekers wel. Die aanpak zou dezelfde mate van tevredenheid genereren als een spontane invulling van het ontspanningsmoment.

“De mens associeert planning met arbeid en wil zijn vrije tijd dan ook spontaan laten verlopen,” benadrukt onderzoeksleider Selin Malkoc, professor marketing aan het Fisher College of Business van de Ohio State University. “Bedoeling is dat een aangename tijd ervoor zorgt dat de tijd voorbij vliegt. Elk element dat de ontspanning beperkt of onder druk plaatst, die tevredenheid ondermijnt.” Onder meer bleek dat studenten de consumptie van een lekkernij met een vriend in een koffieshop sneller als een engagement en een opdracht bestempelden indien twee dagen vooraf een afspraak moest worden gemaakt dan wanneer diezelfde consumptie het gevolg was van een toevallige ontmoeting.

“Door een planning krijgt ontspanning meer eigenschappen van arbeid,” verduidelijkt professor Malkoc. Een gelijkaardig resultaat kon ook bij het bekijken van een ontspannende video op YouTube worden vastgesteld. Wanneer in de agenda vooraf een specifiek kijkmoment voor de video wordt ingeschreven, blijkt de content minder gewaardeerd te worden dan wanneer er sprake is van een plotse ingeving. Indien er daarentegen slechts een benaderende planning wordt gemaakt, zou echter geen negatieve impact op de tevredenheid worden ervaren. Een bon voor een gratis koffie werd door studenten meer gewaardeerd wanneer het aanbod over een hele namiddag was gespreid dan slechts voor één bepaald ogenblik was voorzien.

De resultaten van de studie kunnen belangrijke consequenties hebben voor de entertainment-industrie,” benadrukt Selin Malkoc. “Sommige themaparken bieden bij populaire attracties vaak tickets voor specifieke tijdstippen, zodat bezoekers lange wachtrijen kunnen vermijden. Mogelijk is dat echter geen goede strategie, aangezien de planning een gedeelte van de pret zal wegnemen. Daarom zou moeten worden overwogen om het aanbod over een breder tijdsblok te laten gelden. Dat komt immers overeen met een ruwe planning van de ontspanning.” Uit het onderzoek bleek nog dat zelfs het vastleggen van een starttijd, een negatieve impact kan hebben op de tevredenheid over de ontspanning.

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ontspanning |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.