17-02-17

In Frankrijk moet innovatie beter worden ondersteund

Frankrijk staat op het gebied van innovatie ver onder zijn mogelijkheden gerangschikt, maar dat moet vooral worden toegeschreven aan een gebrek aan ondernemerschap. Dat staat in een rapport van de experts Jean-Luc Beylat en Pierre Tambourin, die door de Franse overheid waren gevraagd een studie te maken om de innovatiekracht van het land op te voeren. In Frankrijk is het wetenschappelijk onderzoek volgens het rapport immers traditioneel in handen van ambtenaren, die zelden een onderneming opstarten om hun ontdekkingen in nieuwe producten of diensten om te zetten. Op het einde van vorige eeuw werd wel een wet ingevoerd om die situatie te veranderen, maar dat heeft tot nu toe weinig resultaat opgeleverd.

“Wanneer enkel naar patenten wordt gekeken, laat Frankrijk sterke prestaties optekenen,” zeggen Jean-Luc Beylat en Pierre Tambourin, respectievelijk directeurs van de Nokia Bell Labs France in Parijs het biocluster Genopole in Evry. “Slechts vijf landen in de hele wereld beschikken over meer patenten. Zelden kan echter vastgesteld dat de Franse wetenschappers ondernemer worden.” Dat probleem heeft volgens de onderzoekers een aantal historische oorzaken. Wetenschappers aan universiteiten en onderzoeksinstituten dienden immers louter academische motieven te volgen en kregen geen toelating om uit hun ontdekkingen economisch voordeel te puren.

Eind vorige eeuw werden die beperkingen wel versoepeld, waarbij academici hun carrière gedurende zes jaar konden onderbreken om een bedrijf op te starten. Daarvoor was wel een instemming nodig van hun instelling en van een speciale ethische commissie. Ook een aantal andere beperkingen op onder meer het aandeelhouderschap bleven echter in voege. Vastgesteld werd dat slechts gemiddeld 98 academici per jaar een aanvraag bij de ethische commissie hebben ingediend. Gemiddeld werden 89 projecten goedgekeurd. Beylat en Tambourin hebben het over teleurstellende resultaten.

Bovendien waren meer dan 80 procent van de licenties betrekking op een functie als consulent, naast 3,5 procent bestuursfuncties. Slechts 16,2 procent kreeg de mogelijkheid een startup te creëren. “Dat is veel minder dan de overheid heeft gehoopt,” zeggen de onderzoekers, die het over een gemiste opportuniteit hebben. Er wordt aan toegevoegd dat de beperkingen verder moeten worden afgebouwd, zodat de academici meer mogelijkheden kunnen krijgen om een commercieel project op te zetten, terwijl volgens hen ook de deponering van patenten moet worden beloond en ondernemende wetenschappers een grotere erkenning zouden krijgen.

Lees Verder

16:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: innovatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.