17-02-17

Nieuw passagiersrecord voor Europese luchthavens

De Europese luchthavens hebben het voorbije jaar meer dan twee miljard passagiers ontvangen. Dat betekende een groei met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Airports Council International (ACI). Opgemerkt wordt dat de Europese luchthavens het voorbije jaar een absoluut passagiersrecord hebben laten optekenen. De groei werd volgens het rapport vooral gedragen door de lidstaten van de Europese Unie, waar de luchthavens een gemiddelde groei met 6,7 procent konden melden. Terroristische aanslagen hebben wel een impact gehad op de cijfers in België, Frankrijk en in mindere mate Duitsland, maar die effecten bleven volgens het rapport vooral lokaal.

Buiten de Europese Unie werd daarentegen een terugval met 0,9 procent opgetekend. Die achteruitgang moet vooral worden toegeschreven aan Turkije, waar de terroristische dreiging en de politieke instabiliteit het aantal passagiers met 6,6 procent heeft doen dalen. “Die situatie heeft bijgedragen tot de groei in de Europese Unie,” benadrukt het rapport. “Vele trafieken lieten van Turkije immers een verschuiving naar Kroatië, Cyprus, Bulgarije, Griekenland, Portugal, Roemenië en Spanje optekenen.” Ook in Rusland werden volgens de organisatie zwakke prestaties opgetekend, al kon na de zomer een periode van verbetering worden geregistreerd.

Andere markten die niet tot de Europese Unie behoren - zoals IJsland, Israël en Oekraïne - lieten het voorbije jaar daarentegen een bijzonder dynamische groei noteren. Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, benadrukt dat de sector - ondanks de ongunstige invloed van geopolitieke omstandigheden en terrorisme - op een aanhoudende groei kan rekenen, waarbij het aantal passagiers voor het derde jaar op rij een toename met meer dan 5 procent heeft laten optekenen. Die vaststelling betekent dat op drie jaar tijd het aantal passagiers met 300 miljoen reizigers is toegenomen. Die trafiek situeerde zich voor 80 procent in de Europese Unie.

Lees Verder

14:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchthaven |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.