17-02-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Centrale Bank (ECB), gevestigd in Frankfurt, heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van bijna 1,2 miljard euro. Dat betekent een stijging met 111 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Dat heeft de instelling bekend gemaakt. De winstgroei is vooral te danken aan de gestegen rente-inkomsten, die met bijna 12 procent toenamen tot ruim 1,6 miljard euro. In totaal heeft de instelling vorig jaar 349 miljard euro geïnvesteerd in obligaties, tegenover 257 miljard euro het jaar voordien. Daarom zijn ook de inkomsten uit de rente gevoelig toegenomen. De nettowinst van de instelling wordt verdeeld onder de centrale banken van de verschillende eurolanden.

Facebook wil beletten dat een conflict met de Ierse privacy-autoriteiten wordt doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. De advocaat van het bedrijf noemt de aantijgingen van de Ierse regulator bijzonder gebrekkig. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Facebook verzamelt  informatie van zijn Europese gebruikers op Amerikaanse servers. Daarbij komt volgens de Ierse autoriteiten mogelijk de privacy in het gedrang. Facebook zegt echter dat de regulator een zinloos geding dreigt op te starten. De klachten hebben immers betrekking op het oude verdrag Safe Harbour dat tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten was afgesloten. Die akkoorden zijn echter stopgezet en vervangen door het verdrag Privacy Shield.

Het technologiebedrijf Google gaat aan zijn Project Loon, dat met luchtballonnen op afgelegen locaties in de wereld toegang tot het internet moest garanderen, een andere invulling geven. Het bedrijf streeft niet langer naar een wereldwijde dekking, want inmiddels zou naar eigen zeggen een efficiëntere oplossing zijn gevonden. Daarbij worden de activiteiten van de ballonnen geconcentreerd op de gebieden met het grootste gebrek aan verbindingen. Hierdoor verdwijnt de noodzaak van een continue wereldwijde dekking. Project Loon noemt de nieuwe invulling niet alleen efficiënter, maar zegt door de koerswijziging een grotere kans te hebben om uiteindelijk winstgevend te worden.

Renstal Mercedes Racing heeft de Brit James Allison als technisch directeur aangetrokken. Allison (48) moet bij Mercedes de opvolger worden van Paddy Lowe, die naar Williams is overgestapt om Pat Symonds, die eind vorig jaar zijn functie als chief technical officer neerlegde. Allison vertrok halverwege het voorbije seizoen bij Ferrari, enkele maanden nadat zijn vrouw aan hersenvliesontsteking was overleden. Hij krijgt bij Mercedes de leiding over een bijzonder efficiënte entiteit, die de voorbije drie jaar de Formule Eén heeft gedomineerd. Vorig jaar won het team de wereldtitel met Nico Rosberg. De voorbije twee jaar behaalde Mercedes met Lewis Hamilton de eindzege in het wereldkampioenschap.

Het bedrijf Tinder, ontwikkelaar van een datingapplicatie, heeft de startup Wheel overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet vrij gegeven. Wheel werd twee jaar geleden opgericht onder de naam Ferris en creëerde een sociaal netwerk waar korte video’s kunnen worden gedeeld. De technologie zou sterk lijken op de korte video’s die op Snapchat en Instagram met de functie Stories kunnen worden gemaakt. Tinder zegt in de toekomst meer activiteiten rond video te willen ontplooien. Er werd wel aangegeven dat de oprichters van Wheel de overstap naar Tinder maken. Twee jaar geleden ontving Wheel nog een investering van ruim 2 miljoen dollar.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben beslist een bedrag van 300.000 euro te investeren in de Nederlandse startup Hardt, die de technologie van de Hyperloop verder wil ontwikkelen. Ook het investeringsfonds Uniiq levert een bijdrage van 300.000 euro. De Hyperloop is een futuristisch vervoerconcept, waarbij in vacuüm-buizen verplaatsingen van mensen en cargo aan snelheden tot 1.200 kilometer per uur zouden kunnen worden voorzien. Hardt verzamelt een aantal studenten van de Technische Universiteit Delft, die in Los Angeles recent een wedstrijd rond Hyperloop-toepassingen hadden gewonnen. Hyperloop werd bedacht door Elon Musk, oprichter van Tesla en Spacex.

De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung wordt in Frankrijk en Duitsland voor de rechter gedaagd door de Franse multinational Technicolor, die onder meer videotechnologie ontwikkelt. Geklaagd wordt dat Samsung met diverse apparaten, waaronder smartphones en televisietoestellen, patenten van Technicolor heeft geschonden. In totaal zijn procedures opgestart rond tien patenten die te maken hebben met videocodes en telecomtechnologieën. Het is onduidelijk of Technicolor van plan om ook tegen andere elektronicafabrikanten juridische procedures op te starten. Het Franse concern beschikt over een portefeuille met meer dan dertigduizend brevetten en applicaties.

In Zuid-Korea is Lee Jae-Young, de operationele topman van smartphone-fabrikant Samsung, gearresteerd. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptie-dossier, dat ook heeft geleid tot een afzettingsprocedure tegen de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. Een rechter had tegen Jae-Young een arrestatiebevel uitgevaardigd. Er loopt al langer een onderzoek naar de topman van Samsung, maar de openbaar aanklager wijst op een nieuwe aanklacht en bijkomende bewijzen. Jae-Young, zoon van de voorzitter van Samsung, wordt ervan verdacht ruim 36 miljoen dollar te hebben betaald om een aantal controversiële zakelijke constructies door de overheid te laten goedkeuren.

Het economisch beleid van president Donald Trump dreigt de Verenigde Staten terug te katapulteren naar een periode met weinig groei en een oncontroleerbare inflatie, zoals de zogenaamde stagflatie van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat heeft Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, gezegd. Volgens Greenspan zorgt de hoge staatsschuld van de Verenigde Staten ervoor dat het beleid zich geen hoge uitgaven voor infrastructuurwerken of een fiscale versoepeling kan veroorloven. Het beleid dat Trump in die zin uitstippelde zal volgens Greenspan dan ook zorgen voor een oververhitting van de Amerikaanse economie.

Atomico, een investeringsmaatschappij voor Europese startups, heeft een fonds opgericht met een bestedingscapaciteit van 765 miljoen dollar. Daarmee heeft Atomico, gevestigd in Londen, het grootste investeringsfonds voor techbedrijven in Europa gelanceerd. Atomico werd meer dan tien jaar geleden opgezet door Niklas Zennström, medeoprichter van videochatdienst Skype. Sinds die tijd heeft Atomico geïnvesteerd in een zestigtal ondernemingen, waaronder het Finse Rovio Entertainment, de maker van het populaire game Angry Birds. Ook werd geparticipeerd in een fabrikant van software voor het scannen van barcodes en een ontwikkelaar van een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen.

De Oostenrijkse regering is een juridische procedure gestart tegen vliegtuigmaker Airbus en het consortium achter de Eurofighter. Dat heeft Hans Peter Doskozil, Oostenrijks minister van defensie, bekend gemaakt. Volgens Doskozil zijn er aanwijzingen dat er sprake is van mogelijke fraude bij een order met een waarde van 2 miljard euro veertien jaar geleden. De bedrijven zouden de Oostenrijkse regering hebben misleid over de aankoopprijs, levering en de uitrusting van de straaljagers. De schade zou volgens Doskozil uiteindelijk kunnen oplopen tot 1,1 miljard euro. Airbus gaf geen commentaar, maar benadrukte wel toezichthouders te hebben ondersteund bij het onderzoek.

Noorwegen is van plan een groter deel van de reserves van zijn Oljefondet, het grootste soevereine fonds ter wereld, uit te geven aan aandelen. De extra uitgaven kunnen een sterke impuls voor de wereldwijde aandelenmarkten betekenen. Dat heeft de Britse financiële krant Financial Times gemeld. Noorwegen heeft een reserve met ongeveer 900 miljard dollar aan olie-inkomsten opgebouwd. Van dat geld wordt nu 60 procent belegd in aandelen, maar de Noorse regering wil dat aandeel opvoeren tot 70 procent. Het Noorse kabinet wordt gesteund door het fonds zelf en door een groep deskundigen, maar heeft nog wel de toestemming nodig van het Noorse parlement. Er blijft immers minder geld over voor overheidsbestedingen.

De werknemers van de fabriek van vliegtuigbouwer Boeing in North Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina hebben een vertegenwoordiging van de vakbond afgewezen. Aan de stemming hadden 2.828 werknemers deelgenomen. Uiteindelijk stemde 74 procent van de deelnemers tegen een vertegenwoordiging van de International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM). De directie reageerde op de keuze van de werknemers. De antisyndicale traditie in South Carolina zou voor Boeing een bepalende factor zijn geweest om in die regio een fabriek te bouwen. South Carolina is één van de minst gesyndicaliseerde staten van het hele land.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) van de Belgische ondernemer Albert Frère heeft een belang van ongeveer 3 procent genomen in het Duitse modehuis Hugo Boss. Dat heeft het Duitse tijdschrift Manager Magazin gemeld. De Belgische holding zou bovendien plannen hebben om zijn participatie in Hugo Boss nog verder uit te breiden. Geen van de betrokken partijen heeft commentaar gegeven op het bericht, maar waarnemers zeggen dat de transactie niet geheel onlogisch zou lijken. Albert Frère is immers een zakenpartner van de Italiaanse modegroep Marzotto, die een belang van ongeveer 10 procent heeft in Hugo Boss. Bovendien is Groupe Bruxelles Lambert ook aandeelhouder van Adidas.

Het Belgische telecombedrijf Telenet heeft het voorbije jaar  een bedrijfswinst geboekt van 1,12 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. Dat leidde uiteindelijk tot een nettowinst van 42 miljoen euro. Dat betekende een daling met driekwart tegenover het jaar voordien. Die terugval is te wijten aan een vervroegde aflossing van schulden, maar vooral door een waardevermindering van 31 miljoen euro op de participatie van Telenet in de holding De Vijver Media, die vorig jaar moest afrekenen met de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse versie van de Vlaamse bioscoopfilm De Loft. De jaaromzet van Telenet steeg met één derde tot 2,43 miljard euro.

Lees Verder

11:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.