18-02-17

Aanwezigheid van predatoren leidt tot sterkere vriendschappen

Het gevaar van predatoren kan bij de doelwitten aanleiding vormen tot sterkere vriendschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter, de University of York en de University of the West Indies bij een populatie guppies. De onderzoekers stelden vast dat de vissen sterkere en stabielere sociale banden ontwikkelden wanneer ze in de veronderstelling verkeerden dat er predatoren in de omgeving aanwezig waren. De onderzoekers zeggen dat het fenomeen een belangrijke verklaring voor de vorming van sociale banden en vriendschappen kan bieden.

“Het onderzoek toonde aan dat alle guppies door de aanwezigheid van predatoren sterkere sociale banden vormden, maar het sterkste effect kon worden opgetekend bij de individuen die het grootste risico liepen, zoals individuen met een groter en forser lichaam,” benadrukt onderzoeksleider Robert Heathcote, professor gedragswetenschap aan het Centre for Research in Animal Behaviour van de University of Exeter. “Vele diersoorten troepen in een groter gezelschap samen om zich beter tegen predatoren te kunnen beschermen, maar guppies blijken daarbij ook kleinere groepen te vormen. Mogelijk heeft dat te maken met een potentieel conflict tussen grotere groepen en sterkere sociale relaties.”

“Het onderhouden van sociale relaties vereist vaak een individuele herkenning, wat kan bemoeilijkt worden door de grote omvang van een groep,” stippen de onderzoekers op. Verder wordt opgemerkt dat het steeds duidelijker wordt dat sociale relaties en vriendschappen bij de vertebraten wijdverspreid zijn. Net zoals bij de mens de vriendschappen een impact kunnen hebben op de levensverwachting, kunnen ook dieren profiteren van sterke sociale banden. De studie laat ook uitschijnen dat de dreiging van predatoren een belangrijke rol heeft gehad in de evolutie van sociale relaties. Meer onderzoek is nodig om dat verband ook bij andere soorten te analyseren.”

“Dit onderzoek kan helpen te achterhalen waarom sociale banden en vriendschappen worden gevormd,” benadrukt professor Heathcote. “De effecten van gevaarlijke omgevingen op de sociale banden zijn ook bekend bij mensen, zoals bij soldaten die bij een actieve inzet in oorlogszones vaak sterke en langdurige banden smeden.”

Lees Verder

16:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: predatoren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.