18-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz heeft een overnamebod gedaan op de Brits-Nederlandse groep Unilever. Kraft Heinz zou 135 miljard euro willen betalen om Unilever te kunnen inlijven. De fusiegroep zou een gezamenlijke omzet van bijna 78 miljard dollar per jaar realiseren. Daarmee zou de combinatie van Kraft Heinz en Unilever na Nestlé de grootste voedingsgroep van de wereld worden. Unilever heeft het voorstel echter afgewezen. De Brits-Nederlandse groep zegt in een fusie geen financiële of strategische voordelen te zien. Het bedrijf zegt in het voorstel ook geen basis voor verdere onderhandelingen te zien. Kraft Heinz zegt echter te hopen alsnog Unilever te kunnen overtuigen.

Duitse consumenten moeten de interactieve pop Cayla uit hun huishouden weren. Dat heeft het Duitse Bundesnetzagentur gezegd. Er wordt opgemerkt dat de pop, die kan horen en praten, kinderen zouden kunnen afluisteren. Iedere bezitter van een smartphone zou met een bluetooth-verbinding gesprekken in de buurt van de pop kunnen afluisteren. Hackers zouden de pop ook effectief iets kunnen laten zeggen. Het bedrijf Genesis Toy, fabrikant van de pop, had eerder verklaard dat hacking alleen in enkele geïsoleerde gevallen werd vastgesteld en het werk waren van specialisten. Met een upgrade van de applicatie van Cayla zou het probleem volgens de fabrikant voortaan zijn uitgesloten.

Bioscoopgroep Kinepolis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 324,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,7 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de opening van nieuwe zalen in onder meer Nederland en Frankrijk. De inkomsten per gemiddelde bezoeker kende een lichte toename. Het aantal klanten steeg immers met 7,5 procent tot 23,8 miljoen eenheden. De courante winst daalde met 6,5 procent tot 40,4 miljoen euro, aangezien de groei ook tot hogere afschrijvingen heeft geleid. De nettowinst steeg wel met 47,7 procent tot 47,6 miljoen euro. Die sterke toename is vooral te danken aan de verkoop van een aantal filialen van Utopolis.

In Spanje is prinses Cristina de Borbon, de jongste zus van koning Felipe, vrijgesproken van corruptie. Inaki Urdangarin, de echtgenoot van de prinses, is wel schuldig bevonden en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden. Urdangarin werd aangeklaagd omdat hij met een zakenvriend 6 miljoen euro belastinggeld had verduisterd. Daarnaast werd hij aangeklaagd voor bedrog, witwassen van geld en valsheid in geschrifte. De prinses werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de belastingsfraude van haar echtgenoot. De prinses moet wel een fiscale boete van 262.000 euro betalen. Van Urdangarin wordt een bedrag van 512.000 euro geëist. Het echtpaar woont in ballingschap in Genève.

De Duitse autobouwer Opel heeft een waarde van ongeveer 1,9 miljard euro. Dat is volgens het persbureau Bloomberg gebleken tijdens onderhandelingen over een verkoop van Opel door huidig eigenaar General Motors (GM) aan de Franse groep PSA Peugeot-Citroën. Er zou echter nog worden gediscussieerd over een aantal bijkomende elementen die de uiteindelijke prijs nog zouden kunnen beïnvloeden. Onder meer wordt gewezen naar factoren zoals pensioenverplichtingen, merkwaarde en mogelijke kostenbesparingen. De onderhandelingen over de verkoop van Opel, met inbegrip van het Britse zustermerk Vauxhall, zouden zich echter in een vergevorderd stadium bevinden.

Vanaf oktober wordt in Londen een bijkomende heffing op vervuilende wagens ingevoerd. Dat heeft Sadiq Khan, burgemeester van Londen, bekend gemaakt. Het Londense stadsbestuur besliste een zogenaamde Toxic Charge van 10 pond te heffen op wagens met een leeftijd van minstens tien jaar die niet voldoen aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof en stikstof. Volgens Kahn zullen elke werkdag tot tienduizend wagens in aanmerking komen voor de heffing. De Toxic Charge komt bovenop een tol van 11,5 pond die alle automobilisten sinds veertien jaar dienen te betalen om Londen te mogen binnenrijden. Critici zeggen echter dat de impact van de nieuwe heffing op het leefmilieu verwaarloosbaar is.

Olijfolie wordt steeds duurder en dreigt een luxeproduct te worden. Die waarschuwing komt onder meer van chef-kok Francesco Mazzei, uitbater van het Italiaanse restaurant Sartoria in Londen. Opgemerkt wordt dat de olijfteelt in Italië, Spanje en Griekenland met ongunstige weersomstandigheden diende af te rekenen, waardoor slechts een beperkte oogst kon worden gerealiseerd. Die relatieve schaarste heeft de prijzen van het product al gevoelig doen oplopen. Een aantal restaurants hebben ook de prijzen van hun menu’s al moeten verhogen om de impact van de duurdere olijfolie te kunnen opvangen. Ook voor de volgende maanden worden verdere tekorten en prijsstijgingen in het vooruitzicht gesteld.

Sinds het begin van dit jaar heeft de Griekse bevolking opnieuw meer dan 2,7 miljard euro van zijn bankrekeningen gehaald. Dat hebben Griekse media gemeld. Oorzaak is nieuwe onzekerheid als gevolg van de discussies over de schuldenlast van de Grieken en de terugkeer van geruchten van een vertrek van het land uit de Europese Unie. De Griekse banken bezaten half februari nog 129,09 miljard euro deposito’s, tegenover 131,8 miljard euro eind vorig jaar. De financiële situatie van Griekenland komt opnieuw onder grotere druk. Deze zomer moet het land immers opnieuw miljarden euro steun terugbetalen. Daarvoor zullen weer nieuwe leningen met een aantal bijkomende voorwaarden moeten worden afgesloten.

Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar 21,8 miljoen passagiers ontvangen. Daarmee staat Brussels Airport in de ranglijst van Europese luchthavens op een 26ste plaats. Dat blijkt uit een rapport van de sectororganisatie ACI Europe. Tegenover het jaar voordien verliest de Belgische luchthaven vijf plaatsen. Door de terreuraanslagen van midden maart daalde het totaal aantal passagiers over het hele jaar met 7 procent. Brussels Airport werd daardoor in de Europese rangschikking voorbij gestoken door onder meer de luchthavens van Manchester, Stockholm en Wenen. Charleroi Airport zakt van een 61ste naar een 63ste plaats. Oostende volgt op een 179ste plaats, terwijl Luik als 184ste staat gerangschikt.

Mosselen, langoustines en oesters uit de Noordzee bevatten te veel plastic. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent. Het probleem is vooral te wijten aan de plastic restanten van cosmeticaproducten en wasmiddelen die in het zeewater terecht komen. Opgemerkt wordt dat het plastic door zeedieren wordt opgegeten en daardoor in de voedselketen van de mens terecht komt. Vissoorten zoals kabeljauw zijn volgens de Gentse onderzoekers wel veilig, maar in mosselen, oesters, garnalen en langoustines zou het plastic wel terug te vinden zijn. De onderzoekers merken op dat de consument van schaaldieren jaarlijks tot elfduizend plastic restanten consumeert. De impact op de volksgezondheid is moeilijk in te schatten.

Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, heeft een nieuw belangenconflict ingeroepen over de geluidsnormen rond Brussels Airport. Het belangenconflict gaat wel pas in voege als een nieuwe samenkomst van het Overlegcomité geen doorbraak oplevert. Vlaanderen had eerder al een belangenconflict ingeroepen tegen de strengere geluidsnormen die het Brusselse gewest aan het vliegtuigverkeer wil opleggen. De looptijd van die procedure loopt echter af. Overleg tussen Ben Weyts en de Brusselse regering over een aanpassing van de normen heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Een compromisvoorstel van de de Brussels overheid werd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois een provocatie genoemd.

Het Duitse technologieconcern Siemens investeert de volgende tien jaar 190 miljoen euro in Mexico. Daarbij zullen duizend banen worden gecreëerd. Dat heeft Joe Kaeser, topman van Siemens, bekend gemaakt. Hij tekende samen met de Mexicaanse regering ook een aantal intentie-akkoorden die tot een totale investering van 34 miljard euro kunnen zouden kunnen leiden. Daarbij mikt het bedrijf onder meer op een overstap van de Mexicaanse economie naar duurzame energie. Kaeser gaat met zijn aankondiging ook in tegen het protectionisme van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij benadrukte daarbij dat handel vrijheid en welvaart brengt. Siemens heeft in Mexico verscheidene fabrieken en onderzoekscentra.

Het bedrijf Sonaca uit Gosselies, fabrikant van onderdelen voor de luchtvaart, wil zijn Amerikaanse sectorgenoot LMI Aerospace overnemen. Met de transactie zou een bedrag van bijna 190 miljoen dollar zijn gemoeid. De raad van bestuur van LMI Aerospace zou het bod van Sonaca ondersteunen. De transactie zou tegen de zomer kunnen worden afgerond. LMI Aerospace is, net zoals Sonaca, een producent van componenten voor de luchtvaartindustrie. Het Amerikaanse bedrijf levert aan onder meer Boeing, Airbus, Gulfstream, Embraer, Lockheed Martin, Bombardier en Mitsubishi. Daniel Korte, chief executive van LMI Aerospace, zou ook na de overname in functie blijven. Er worden ook geen ontslagen gepland.

De Russische miljardair Dmitri Rybolovlev heeft een overnamebod gedaan op de Belgische voetbalclub Cercle Brugge. Rybolovlev, actief in de meststoffensector, is ook eigenaar van de Franse club AS Monaco, waarmee Cercle Brugge een sportief samenwerkingsverband heeft. Verwacht wordt dat de Belgische club tegen eind februari een beslissing zal nemen over het Russische bod. Er zouden echter geen bezwaren tegen het voorstel van Rybolovlev (50) worden verwacht. Cercle Brugge hoopt met een Russische financiële injectie de promotie naar de Jupiler League te kunnen realiseren. Geraamd wordt dat de Russische tycoon over een persoonlijke vermogen van 7,3 miljard euro beschikt.

TUI Group heeft zijn dochtermerk Travelopia, waarin vijftig toeristische specialisten zijn verenigd, aan de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 381 miljoen euro. Dat heeft TUI Group bekend gemaakt. Travelopia omvat onder meer merken zoals Quark Expeditions, MyPlanet, Brightspark, We Love Rugby en en Sawadee Reizen. De divisie stond echter sinds mei vorig jaar te koop. De nieuwe eigenaar denkt dat Travelopia, geleid door chief executive Will Waggott, kan inspelen op de behoeften van de babyboomers, die met pensioen gaan en bereid zijn om te investeren in nieuwe ervaringen.

Meer Nieuws

10:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.