19-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Chinese internetbedrijf Baidu wil de startup Raven Tech uit Peking, gespecialiseerd in artificiële intelligentie, overnemen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Raven Tech lanceerde onder meer de virtuele assistent Flow en is ook ontwikkelaar van de muziek-applicatie Music Flow. Het bedrijf heeft tevens domotica-oplossingen in zijn portefeuille. Lyu Cheng, oprichter van Raven Tech, stapt mee over naar Baidu om de leiding over de divisie domotica op zich te nemen. Raven, dat al ongeveer 18 miljoen dollar kapitaal verwierf, is de eerste grote overname van Baidu sinds Lu Qi, expert in artificiële intelligentie, in januari tot chief operating officer van het internetbedrijf werd aangesteld.

Met de vorming van een menselijke ketting hebben ongeveer vijftienhonderd Mexicanen in de grensstad Ciudad Juarez geprotesteerd tegen het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een muur te bouwen aan de grens tussen beide landen. Armando Cabada, de burgemeester van Ciudad Juarez, zei dat de menselijke ketting bewees dat de mensen in de grensstreek meer verenigd zijn dan ooit. Ook de burgemeester van El Paso, de Amerikaanse buurstad van Ciudad Juarez, nam aan het protest deel. De bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens was een van de speerpunten van de presidentiële verkiezingscampagne van Donald Trump. Hij wil bovendien Mexico voor de muur laten betalen.

Het Britse bedrijf Deliveroo, gespecialiseerd in maaltijdbedeling, wil zijn activiteiten in België op relatief korte termijn gevoelig uitbreiden, Dat heeft Mathieu de Lophem, topman van Deliveroo Belgium, gezegd. Deliveroo is sinds anderhalf jaar in België actief, maar het bedrijf heeft zich daarbij tot nu toe toegespitst op Antwerpen, Brussel, Gent en Luik. Die activiteiten zullen nog verder worden versterkt, maar er zullen ook nieuwe steden aan het netwerk worden toegevoegd. De Lophem benadrukt daarbij dat elke grote stad in Vlaanderen en Wallonië voor het bedrijf een potentiële markt vormt. Deliveroo heeft op dit ogenblik in België 2.500 fietskoeriers en werkt samen met 750 restaurants.

De Franse bouwgroep Vinci heeft het voorbij jaar omzet gerealiseerd van 38,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg echter met 16,2 procent tot 2,4 miljard euro. Xavier Huillard, chief executive van Vinci, stelde dat het concern een bijzonder succesvol jaar achter de rug heeft. Hij wees er daarbij op dat divisie Vinci Airports nu tot vijf grootste uitbaters van luchthavens in de wereld behoort en vorig jaar 132 miljoen passagiers heeft ontvangen op vijfendertig locaties, dankzij een sterke operationele groei en uitbreidingen in Frankrijk, Japan de Dominikaanse Republiek. Ook de tolwegen-divisie kon een verdere groei melden. Huillard verwacht ook dit jaar een verdere groei.

China zet de import van steenkool uit Noord-Korea met voorlopig stop. Het besluit is een gevolg van het instellen van economische sancties door de Verenigde Naties. Dat heeft het Chinese ministerie van economische zaken gemeld. De invoer wordt minstens tot eind dit jaar stilgelegd. De Verenigde Naties passen economische sancties in de vorm van handelsembargo's toe vanwege de aanhoudende Noord-Koreaanse raketproeven, onder meer van atoomwapens. China gaf eerder echter al aan dat de opschorting van de steenkoolimport zou worden opgeheven voor leveringen in het belang van de bevolking. Verdere details over dat principe werden niet gegeven.

Het ruimtevaartbedrijf Spacex plant pas over drie jaar een eerste missie naar de planeet Mars. Dat heeft Gwynne Shotwell, voorzitter van Spacex, bekend gemaakt. Eerder had Spacex aangegeven al volgend jaar een missie naar Mars te plannen. Daarmee zou Spacex het eerste privébedrijf in de wereld zijn dat een gelijkaardig project zou opstarten. Shotwell zegt nu echter dat de onderneming meer tijd nodig heeft. Vooral aan de draagraket Falcon Heavy zou nog moeten worden gewerkt. De missie zou worden uitgevoerd door de ruimtesonde Dragon, die uiteindelijk van ingebouwde raketmotoren gebruik zou moeten maken om een zachte landing op de planeet te kunnen maken.

Winkelketen Ikea heeft in Israël een speciale brochure voor orthodoxe joden op de markt gebracht. In de brochure zijn alle afbeeldingen van vrouwen verwijderd. De catalogus wordt in het land op de markt gebracht naast de reguliere versie, waarin wel vrouwen aanwezig zijn. De speciale brochure werd verspreid onder de Haredi-gemeenschap, een religieuze stroming van het jodendom met strenge regels voor vrouwen. De brochure omvatte ook boekenkasten in die op maat gemaakt zijn voor heilige boeken en stapelbedden voor grote gezinnen. De beslissing van Ikea kreeg echter heel wat kritiek. De keten heeft zich inmiddels verontschuldigd en benadrukt dat de brochure geen weerspiegeling is van de waarden die Ikea hanteert.

Johan Thijs, de topman van KBC Groep, wordt de nieuwe voorzitter van de Belgische bankenfederatie Febelfin. Dat heeft de raad van bestuur van Febelfin beslist. Thijs werd met onmiddellijke ingang de opvolger van Rik Vandenberghe, die zijn functie van ING België neerlegt en de financiële sector verlaat om de bouwgroep Besix te gaan leiden. Als voorzitter van Febelfin wordt Thijs het belangrijkste gezicht van de Belgische bankenlobby. In die functie zal hij met de federale regering onder andere moeten onderhandelen over de heffingen die de banken in ons land moeten betalen. Het mandaat van Johan Thijs bij Febelfin heeft een looptijd van drie jaar. Hij zetelde al in de raad van bestuur van Febelfin.

Het Belgische telecombedrijf Zenitel, ontwikkelaar van beveiligde communicatiesystemen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 63,5 miljoen euro. Dat was een daling met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt verwezen naar de onzekere situatie in de oliesector, één van de belangrijke klanten van Zenitel, waardoor een aantal opdrachten werden uitgesteld. Die achteruitgang kon echter gedeeltelijk worden gecompenseerd door hogere winstmarges bij activiteiten rond infrastructuur en openbare veiligheid. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,6 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 7,3 miljoen euro het jaar voordien, toen echter een eenmalige bate van 5,1 miljoen euro werd geboekt.

De West-Vlaamse bouwmaterialengroep Koramic neemt het Franse tegelbedrijf Cérabati over. Door de transactie wordt Koramic in Frankrijk de grootste producent van keramische tegels voor vloeren en wanden. De West-Vlaamse groep was op de Franse tegelmarkt voordien al aanwezig met de dochterbedrijven Desvres en Forbach. Koramic Ceramics zal in Frankrijk werk bieden aan 380 mensen en een jaaromzet van meer dan 60 miljoen euro realiseren. Cérabati werd in het derde kwart van de negentiende eeuw opgericht en is gevestigd in de buurt van Clermont-Ferrand. Het bedrijf heeft en honderdtal medewerkers. Koramic heeft ook in Italië nog twee bedrijf voor de productie van keramische tegels.

De familiale groep Colruyt koopt met zijn investeringsvehikel Korys het Nederlandse bedrijf Ojah, een pioneer in vleesvervangers. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Korys neemt de aandelen over van de investeerders PPM Oost, StartGreen en Holland Food Ventures. Ojah produceert glutenvrije alternatieven voor vlees onder de merken Beeter en Plenti. Het Nederlandse bedrijf telt dertig medewerkers en realiseert een jaaromzet van 4 miljoen euro. De voorbije periode liet Ojah een jaarlijkse groei van meer dan 50 procent optekenen. Dankzij de mogelijkheden van Korys hoopt Ojah zijn internationale groei te kunnen versnellen. Het management van Ojah behoudt een minderheidsbelang.

De Akropolis, de historische site in Athene, is niet te koop of te huur. Dat heeft de Griekse Centrale Raad voor Archeologie, bewaker van het nationale erfgoed, gezegd in een reactie op een vraag van het modehuis Gucci om de site voor een defilé te mogen gebruiken. Gucci had een bedrag van 2 miljoen euro aangeboden om het renovatieprogramma van de Akropolis te ondersteunen. De Griekse archeologie-autoriteit merkte echter op dat de Akropolis een symbool is voor de hele mensheid en niet voor commerciële doeleinden kan worden ingezet. De autoriteit zegt open te staan voor mecenaat, maar benadrukt dat de moeilijke economische situatie van het land geen argument is om het monument te verkopen of te verhuren

De Vlaamse bouwgroep Adimat, de vennootschap boven Bouwpunt, fuseert met zijn Nederlandse sectorgenoot Veris. Over de omvang van de participaties van beide partijen in de nieuwe entiteit werden geen uitspraken gedaan. Bouwpunt ontstond veertig jaar geleden als een aankoopcentrale van zelfstandige distributeurs van bouwmaterialen en vertegenwoordigt op dit ogenblik achttien partijen met een totaal van zesentwintig winkels. Veris heeft in Nederland een netwerk van ruim honderd groothandels onder de merknamen Bouwcenter en Stiho. De bestaande formules en merknamen worden behouden, maar wel worden een aantal synergieën gezocht bij aankoop, facturatie, informatica en logistiek.

De internationale denktank City Mayors Foundation heeft Bart Somers, burgemeester van Mechelen, de World Mayor Prize toegekend. Somers wordt daarmee tot beste burgemeester van de wereld verkozen. Opgemerkt wordt dat Somers, die ruim vijftien jaar geleden burgemeester van Mechelen werd, de stad heeft getransformeerd van een verwaarloosd gebied tot één van de meest aantrekkelijke plaatsen in België. Daarnaast wordt Mechelen ook een rolmodel voor integratie genoemd, waarbij wordt opgemerkt dat in de stad 128 verschillende nationaliteiten samen leven. Bart Somers gaat in de rangschikking Wolfgang Müller van de Duitse stad Lahr en Georgios Kaminis van de Griekse metropool Athene vooraf.

De Indiase autobouwer Tata Motors heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 1,12 miljard roepie of 16,7 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 96 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat de marges bij de Britse dochter Jaguar Land Rover gevoelig zijn gekrompen, terwijl de Indiase divisie met een verlies werd geconfronteerd. De omzet van Tata Motors liep met 4,3 procent terug tot 685,41 miljard roepie. Jaguar liet een groei met 90 procent optekenen tot 45.364 exemplaren, onder meer dankzij een stijging met 38 procent in China. Bij Land Rover diende daarentegen een daling met 9 procent tot 103.924 wagens worden gemeld.

Meer Nieuws

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.